Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 62

Wątek: Podroze ze sprzetem w samolocie

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polaco
    Witam Was !
    - Jak ze statywem, wiem ze niektorzy woza ze soba statywy, ale czy nie ma problemow w samolocie zeby go przewiesc ?
    W nadany oczywiście. Ja żeby zmieścić 055Pro do sporej w sumie walizki musiałem zdemontować głowicę. Dodatkowo wsadziłem wszystko między ciuchy co by nie pokiereszowali...

- Karty pamieci, databanki, itp. rentgeny nie wplywala jakos negatywnie na to wszystko ? Co z aparatem ? Nie wiem czy beda chciali zrobic kontrole reczna bagazu.
    Rentgen może negatywnie wpłynąć tylko na filmy. Kontrolę ręczną mogą chcieć zrobić tak czy inaczej, mi przeglądali plecak z aparatami na Okęciu zaraz po tym jak wyjechał z prześwietlarki, a później w Paryżu (CDG) pomimo oczywiście wcześniejszego prześwietlenia, przejżeli mi cały plecak, zaglądając do każdego z obiektywów po zdjęciu dekielków i kręcąc pierścieniami (i robili to średnio delikatnie). Z tym że wsiadałem do samolotu lecącego do US nie będąc jednocześnie US citizen i może to dlatego...
    Generalnie nie FTM'owe obiektywy dobrze poprzestawiać na MF co by jakiś baran nie uszkodził jak mu przyjdzie do głowy kręcić pierścieniami...

- Czy jak wyjezdzacie za granice zawsze spisujecie numery seryjne sprzetu i prosicie w kontroli paszportowej o przybicie pieczatki ze wywozicie ten sprzet ?
    Hmmm, to chyba wsio TIA
    Nigdy nie spisywałem, a gratów woziłem sporo. Aczkolwiek jak kiedyś przyleciałem na Okęcie z US LOT'em (bezpośrednio) to mnie celnicy zwinęli i przeglądali bagaże na prześwietlarce (zwinęli mnie z przejścia "Nothing to declare")
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec Awatar storm
    Miasto
    PL / WAW

Domyślnie

hmm teoretycznie urzadzen elektronicznych nie mozna uzywac tylko podczas startu i ladowania..
    Podczas samego lotu jak najbardziej.
    Jak narazie nie zdarzylo mi sie by ochrona itp, czy ktokolwiek poprosil bym wyciagal cokolwiek z torby fotograficznej... np odbylem kilka lotow lokalnych w iranie z calym sprzetem i kolesie luzik.. za to mojego kumpla zczepili bo mial kamerke dv i czekolade..
    jak sie potem okazalo mial scyzoryk w plecaku (zapomnial przelozyc z podrecznego) ale mimo ze go rewidowali nie znalezli go bo lezal pod czekolada.. no ale to iran, w innych krajach nie przeszlo by..

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez storm
    jak sie potem okazalo mial scyzoryk w plecaku (zapomnial przelozyc z podrecznego) ale mimo ze go rewidowali nie znalezli go bo lezal pod czekolada.. no ale to iran, w innych krajach nie przeszlo by..
    No cóż, zatem jednak przytoczę URLa do tej dyskusji na p.r.l, bo o scyzorykach też tam pisałem :-)
    http://usenet.gazeta.pl/usenet/0,2.h...id=1029326&z=1

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    No cóż, zatem jednak przytoczę URLa do tej dyskusji na p.r.l, bo o scyzorykach też tam pisałem :-)
    http://usenet.gazeta.pl/usenet/0,2.h...id=1029326&z=1
    Muflon, ale z tym scyzorykiem to chyba troche przesadziles...
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Muflon, ale z tym scyzorykiem to chyba troche przesadziles...
    Z security na Okęciu tego bym nie próbował

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Coz, ja bym tego nigdzie nie probowal a pozniej to sie mowi ze to ja sie nie stosuje do przepisow
    Troche moich knotow

Dopiero zaczyna Awatar pysiek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam Was !
    - Jak ze statywem, wiem ze niektorzy woza ze soba statywy, ale czy nie ma problemow w samolocie zeby go przewiesc ?
    Pare razy wozilem statyw przytroczony do plecaka. Z reguly owijam torba reklamowka zeby sie mniej brudzil i rysowal. To kabiny bym sie z tym nie pchal. Zreszta po co

- Karty pamieci, databanki, itp. rentgeny nie wplywala jakos negatywnie na to wszystko ? Co z aparatem ? Nie wiem czy beda chciali zrobic kontrole reczna bagazu.
    Latam dosc duzo (2 razy w tygodniu), wprawdzie zadko z aparatem ale zawsze z laptopem i kartami flash. Nigdy jeszcze nic nie stracilem. Oczywiscie wszystko w bagarzu podrecznym.

- Czy jak wyjezdzacie za granice zawsze spisujecie numery seryjne sprzetu i prosicie w kontroli paszportowej o przybicie pieczatki ze wywozicie ten sprzet ?
    Jeszcze nigdy, ale latam tylko w granicach EU.

pozdrawiam, Jarek.
    Canon, Horizon, Mamiya & Zorki

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Latalem kilkanascie razy ze sprzetem na trasach po 1-12h lotu. Nigdy nie mialem problemow. Zawsze statyw laduje w check-in (po odkreceniu glowicy) a reszta sprzetu zawsze przy sobie, karty w aparacie + zapas w plecaku, databank, obiektywy, ... i pilnuje tego jak oka w glowie.

Raz tylko mnie zatrzymali w Lufthansa bo im cos wyszlo na skanerze ale to bylo dawno temu gdy jeszcze mialem cyfrowy kompakt. Mialem w torbie zapas baterii AA powiazane tasma po 4 i nie spodobaly im sie takie male metalowe "cylinderki" polaczone w paczki.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Zobacze czy uda mi sie tam na miejscu znalezc jakis porzadny statyw. O reszte sprzetu juz sie tak nie martwie
    Troche moich knotow

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Wczoraj wróciłem z Pragi i tam na Lonisku kazali mi wyjąć wszystkie obiektywy z bagażu podręcznego i z każdego Pani zdjemowała dekielek i patrzyła przez soczewki do środka Ale Pani była na tyle obeznana, że wiedziała, że dekielek od strony bagnetu się odkręca a nie ciągnie, a ten z góry łapie się za boczne "zatrzaski"
    Nigdy wcześniej nie doświadczyłem takiego przeszukania sprzętu na własnej skórze.

BTW moja żona miała w bagażu podręcznym dwie butelki 0,5l wody. Jedna z nich była już napoczęta i Pani kazała ją wyjąć i odkręciła i powąchała co w środku jest
    Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów