Ja ze swojej strony polecam EF 28-135. Szkło naprawdę zacne, z zdjęcia przecudne. Zresztą jego jakość jest powszechnie znana :-D
Ja ze swojej strony polecam EF 28-135. Szkło naprawdę zacne, z zdjęcia przecudne. Zresztą jego jakość jest powszechnie znana :-D
Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX
ja w sumie szukam jakiegos szerokiego obiektywu i jasnego do 40d i zastanawiam sie nad tamronem 17-50 f2.8 chociaz moze mi ktos powie czy CANON 20mm F2.8 USM bylby rownie dobry czy lepszy (moze bedzie mi brakowalo tego 17 -co myslicie)
pozdrowienia
Myślimy, że w temacie szukasz zooma..
Stałki fajna sprawa, ale chyba nie jako pierwszy podstawowy obiektyw, chociaż mogę się mylić.
Tu masz testy obiektywów w razie czego http://www.photozone.de/canon-eos
No i kupiłem dwa dni temu Tamrona 28-75 i szczerze to jednak brakuje mi szerokiego kąta. Teraz myślę nad Canonem 17-85 IS. Wiem ze dużo gorsze światło, ale... A może jest jeszcze coś w miare szerokiego tylko żeby górna ogniskowa była powyżej 50 około 70-80. Często robie zdjęcia na różnych biegach itp. No i niestety ale jak się blisko podejdzie z tym tamronem to ciężko jest złapać biegacza w całości. Wcześniej robiłem zdjecia 20D z 18-200 tamrona i w sumie dla niższych ogniskowych nie było tragedii. Więc może ten Canon 17-85 nie będzie dla mnie zły? Proszę o opinie.
Lepszym pomysłem będzie chyba Sigma 17-70 mm.
http://www.optyczne.pl/index.html?pr...10&typ=0&moc=0
Pozdrawiam
Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX
Też o niej myślałem. Ale wiadomo jak jest z sigmami i canonami w parzePozatym będe pewnie kupował używany obiektyw żeby wrazie czego nie stracić, wiec nie będe miał wyboru spomiędzy kilkoma sztukami. No i jeszcze jak robię zdjęcia w pomieszczeniach bez lampy na tym Tamronie to niestety ale wychodzą w 50% nieostre i dlatego myślałem też o IS.
Do pomieszczeń flash, IS go raczej nie zastąpi..
Obiektyw szeroki dla crop min 17 i tu pewnie najlepszy w rozsądnej cenie będzie Tamron z f/2.8 .. lub Tokina 11-16 f/2.8 napewno nie zabraknie szerokości
pozdro
A ja nadal swoje :P Co powiecie o C17-85??
Ja go używam jako spacer zooma. Jakość może nie powala ale AF jest dosyć szybki i dokładny stabilizacja działa OK. Czasami wychodzą aberracje (to można w miarę dobrze skorygować) no i jest niestety ciemny. Na razie dokupiłem 50 1.8 i 85 1.8 i nie narzekam.
Uwaga - używam aparatu całkowicie amatorsko, dla własnej przyjemności.