G3 to naprawde dobry, solidny kompakt dla amatora z ambicjami - daje sporo mozliwosci o ile sie przyzwyczaisz do wolnego lapania ostroci .
Za 3 tys mozesz miec G3 (z nowym ciezko ale uzywane sa znosne, allegro, ebay) + 1GB Microdrive (allegro, ebay) + tulejka (lensmateonline) + filtr UV Hoya HMC + dodatkowa bateria alternatywnych producentow (ja mam ROWI i jest strasznie dobra, sa tansze ale nie wiem jak z trzymaniem pradu w nich)+ cztynik kart pamieci.

Tyle ci na razie starczy na oswojenie sie ze sprzetem a zarazem skuteczne i bezpieczne (tulejka i filtr) jego uzywanie. Nie zapomnij o plynie do czyszczenia optyki (jak cos kapnie na filtr) - zestaw czyszczacy Hama z Allegro bedzie w sam raz tylko bibulek nie uzywaj bo rysuja - lepiej uzyc wacikow (tych do uszu/nosa na patyczkach) i/lub sciereczki mikrofazowej (ja rowniez na sucho mozna i nalezy przecierac obiektyw/filtr).

Nastepne etapy to w zaleznosci od potrzeb sam bedzie ewentualnie dokupywal: filtr polaryzacyjny (poprawia kontrasty, likwiduje odblaski np od wody czy odbicia od szyb, pomaga na przypalone niebo), telekonwerter (Kenko albo Raynox - 2x) , soczewka makro Hama (+4 dioptrie najbardziej uniwersalna i wystarczy), makrokonwerter (zmniejsza odleglosc ostrzenia do ok 3 cm), wide konwerter (tu chyba najlepszy Raynox 0.6x czy cos kolo ego), statyw (Velbon CX440 i te okolice bedzie w zupelnosci wystarczajacy), lampa blyskowa (380EX lub 420EX choc slyszalem glosy ze gabarytami najbardziej pasuje 220EX ale nie ma ona w ogole opcji obrotu palnika), databank (jak spodobaja ci sie RAWY i z jednej wiekszej okazji przestana sie miescic na 1 GB microdrive).