Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: cyfra dla amatora z ambicjami :)

Mieszany widok

MaJak
    Guest

Domyślnie

[quote="DrFreak"]
    Cytat Zamieszczone przez mroczny
    z innych polecam Olympus'a 5060 za jakosc i szybkosc, oraz Sony 717 (tutaj 1 GB Mircodrive nie wsadzisz bo ma ograniczenia: inna drosza pamiec i tylko do 128 MB) rowniez za szybkosc (najszybszy) i jakosc.
    sony 717 obsługuje także memoryStickiPro czyli limitem jest 1GB

po mojemu to G3 i G5 w gruncie rzeczy są baardzo podobne, a jeśli kolega szuka dla nich alternatyw to sugerowałbym jeszcze
    - olka 5060: sporo szybszy AF (chyba hybrydowy), szeroki kąt (28mm), metalowa obudowa, ale ciemniejszy obiektyw i LCD "mniej obrotowy" niż w G
    - sony V1: szybki focus, laserowy asystent AF, znacznie mniej szumów niż G5, małe rozmiary (!), niska cena (na agito koło 2.1 więc starszy na sticki, telejkę konwerter filterek itp)
    jakby troszkę dozbierać ponad 3k zł to minolta A1 (w sklepach internetowych ok. 3.8, na allegro pewno jeszcze mniej) jest b. ciekawa ewentualnie wspomniane 717

Pozdro,
    Marcin
    G3+UV,Pol (King)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaJak
    - olka 5060: sporo szybszy AF (chyba hybrydowy), szeroki kąt (28mm), metalowa obudowa, ale ciemniejszy obiektyw i LCD "mniej obrotowy" niż w G
    Z AF to nieprawda - moze w pomiarach miec te milisekundy krocej ale "organoleptyczne" uzywanie wskazuje ze sa rowne, szeroki kat - czasem przydatne... tyle ze szerokie katy to jakies 24 mm i mniej a wiec rozwiazanie 28 mm zamiast 24 mm to raczej polsrodek i chwyt marketingowy; metalowa obudowa - prawda, przydatne; ciemniejszy obiektyw - no wlasnie... 8) (jakosc gorsza tez nieco wg opinii i fotek).

- sony V1: szybki focus, laserowy asystent AF, znacznie mniej szumów niż G5, małe rozmiary (!), niska cena (na agito koło 2.1 więc starszy na sticki, telejkę konwerter filterek itp)
    AF - prawda, tu akurat podobno zauwazalnie szybszy (nie mialem go w rekach), szumy - tez prawda, ale znowu jakosc gorsza, koszty memory stickow wieksze... dodatkowo G3/G5 miesci ok 12-14 zdjec w serii (JPG nie RAW), Sony "az" 3 (subiektywnie dla mnie to wazna cecha bo kotom czesto seriami robie).

jakby troszkę dozbierać ponad 3k zł to minolta A1 (w sklepach internetowych ok. 3.8, na allegro pewno jeszcze mniej)
    Uzywany lub nowy G3 to okolice 2 tys zl... Nowy G5 to okolice 2500zl. Minolta A1 to okolice 3300zl.
    Nie nazwalbym dozbieranie przynajmniej 800zl jako "troszke" 8)

A1 to klasa wyzej (bardzo dobra jak na swoja cene lustrzanka hybrydowa) niz seria G , Sony 717 czy seria Oly 50xx , stad ta cena.
    Ale jesli bedziecie kontynuowac o innych aparatach niz Canonach to przeniesiemy watke do "sprzet foto inny" 8) .

MaJak
    Guest

Domyślnie

[quote="Vitez"]
    Z AF to nieprawda - moze w pomiarach miec te milisekundy krocej ale "organoleptyczne" uzywanie wskazuje ze sa rowne, szeroki kat - czasem przydatne... tyle ze szerokie katy to jakies 24 mm i mniej a wiec rozwiazanie 28 mm zamiast 24 mm to raczej polsrodek i chwyt marketingowy; metalowa obudowa - prawda, przydatne; ciemniejszy obiektyw - no wlasnie... 8) (jakosc gorsza tez nieco wg opinii i fotek).
    akurat w weekend bawiłem się tym Olkiem u kumpla - może w stosunku do 24 to 28 nie zasługuje na miano szerokiego, ale w tym wątku puktem odniesienia jest 35mm oferowane przez G3/5 - różnica jest ogromna

Ale jesli bedziecie kontynuowac o innych aparatach niz Canonach to przeniesiemy watke do "sprzet foto inny" 8) .
    dobrze że dodałeś tego emotikona, bo jeśli panowałłBY tu taki "terror" to trzebaby wracać do http://photography-on-the.net/forum

Pozdro,
    Marcin
    G3

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

dobrze że dodałeś tego emotikona, bo jeśli panowałłBY tu taki "terror" to trzebaby wracać do http://photography-on-the.net/forum
    http://canon.hazan.ys.pl/viewtopic.php?t=5

Punkt 6 polecam :P

Nie terror a unikanie balaganu. O aparatach marki innej niz Canon rozmawiamy w tym podforum: http://canon.hazan.ys.pl/viewforum.php?f=20 zgodnie z jego opisaem "Dyskusje ogolne o aparatach i sprzecie innych producentow" , dlatego uprzedzam ze jesli dyskusja wychodzi poza obreb danego podforum to moze byc przeniesiona/wydzielona do wlasciwego podforum.
    Jesli porzadki nazywasz terrorem to sobie wracaj na inne forum, nikt cie kajdanami nie przykul tutaj :P

Początki nałogu
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

zakupilem S1 dzieki za rady, aparacik fajny ale wolny reszta mi sie podoba, jak uzbieram kiedys kase i mnie najdzie to sobie dokupie lustrzanke cyfrowa i bedzie komplet :> narazie do zabawy wystarczy S1 :]

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yasin
    zakupilem S1 dzieki za rady, aparacik fajny ale wolny reszta mi sie podoba, jak uzbieram kiedys kase i mnie najdzie to sobie dokupie lustrzanke cyfrowa i bedzie komplet :> narazie do zabawy wystarczy S1 :]
    A ja na odwrot... moze sobie kiedys kupie S1 do zabawy, a wlasciwie na zabawy . Mialem juz kilka fajnych imprez bezzdjeciowych gdzie przydalby sie jakis podreczny kompakt do gniocikow pamiatkowych.

Początki nałogu
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

dokladnie o tym samym mysle, tyle, ze ja zaczynam od gniota S1 do imprezek jest wypas, taka zabawka, maly, poreczny, mozna zrobic film, i jak nawet ktos zaleje albo rozbije to tylko 2200 pln w plecy, dlatego teraz juz mysle o zbieraniu kasy na lustrzanke, bo faktycznie czuc, ze to zabawka, a ja dopiero foce cyfrakiem od 2 dni

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów