Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Stabilizator obrazu - jak to się spisuje w praktyce?

Widok wątkowy

miro
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Miro, przeczytaj ten wątek
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2173[/URL]
    No właśnie lektura tego wątku dała mi do myślenia... Widziałem kiedyś na forum Nikona porównanie zdjęć zrobionych obiektywem VR (odpowiednik IS w Canonie) i jakość zdjęć była b. dobra, dlatego trochę zdziwiłem się tą sugestią o tym, że IS psuje optykę. Faktycznie - teoretycznie coś jest na rzeczy - jeśli soczewki się poruszają, to jakość obrazu - teoretycznie - będzie gorsza niż wtedy kiedy są nieruchome. No ale to chyba trzeba porównywać zdjęcia strzelane z ręki a nie porównywać np. zdjęcia z IS ze zdjęciami ze statywu...

Tak czy inaczej - dzięki wszystkim za wypowiedzi - o to właśnie mi chodziło i ostatecznie przekonuje mnie do tego, że lepiej odłożyć parę złotych i zainwestować w IS. Szkoda tylko, że nie ma dużego wyboru w interesującym mnie przedziale cenowym (ok. 3 kPLN)...

I jeszcze jedno pytanko - może ktoś się orientuje. Jak wygląda porównanie jakości działania stabilizacji obrazu w obiektywach Canona i innych producentów (np. Sigmy?) Czy są w ogóle jakieś sensowne obiektywy konkurencji w rozsądnych cenach, nad którymi warto się zastanawiać?

Pozdrawiam,
    Ostatnio edytowane przez miro ; 22-06-2005 o 14:22

Uprawnienia umieszczania postów