Zobacz wyniki ankiety: canon 5D czy canon 50 D

Głosujących
192. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 37 z 41 PierwszyPierwszy ... 273536373839 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 409

Wątek: 50d czy 5d

Domyślnie

Witam wszystkich,
    podobne dylematy zakupowe zaświtały i w mojej głowie, ale sytuacja trochę inna bo mam trochę sprzętu z żółtego obozu jednak coś mi strzeliło do głowy że chciałbym canona spróbować :-) Głównym powodem jest ciągłe utrapienie, ślęczenie przy obróbce nikonowych rawów i próby "zrobienia" kolorów które mi się podobają. Poza rawami fajnie byłoby mieć ładne jpegi prosto z puszki, a te ze starej piątki bardzo mi się podobają.
    Obecnie mam D200 Nikkora 16-85Vr/3,5-5,6; Nikkora 70-210/4; Nikkora 35/1,8; Nikkora 85/1.8; i sabine SB-600. Niestety D700 jest na razie poza zasięgiem, a i sam nie wiem, czy che
    Pod rozwagę brałem takie dwa uniwersalne zestawy:
    5D mk1 + 24-105/4,
    50D + 17-55/2,8 + 70-200/4

Pstrykam różności, krajobrazy przyroda, jakiś portret, coś w rodzinie (za kilka miesięcy pojawi się nowy model/ka :grin przykładowo jak na stronie w podpisie (choć dawno nieaktualizowana ).
    Może ktoś wybije mi to z głowy, albo coś mądrego podpowie
    pzdr

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

a może d7000 :P

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek s Zobacz posta
    Witam wszystkich,
    podobne dylematy zakupowe zaświtały i w mojej głowie, ale sytuacja trochę inna bo mam trochę sprzętu z żółtego obozu jednak coś mi strzeliło do głowy że chciałbym canona spróbować :-) Głównym powodem jest ciągłe utrapienie, ślęczenie przy obróbce nikonowych rawów i próby "zrobienia" kolorów które mi się podobają. Poza rawami fajnie byłoby mieć ładne jpegi prosto z puszki, a te ze starej piątki bardzo mi się podobają.
    Obecnie mam D200 Nikkora 16-85Vr/3,5-5,6; Nikkora 70-210/4; Nikkora 35/1,8; Nikkora 85/1.8; i sabine SB-600. Niestety D700 jest na razie poza zasięgiem, a i sam nie wiem, czy che
    Pod rozwagę brałem takie dwa uniwersalne zestawy:
    5D mk1 + 24-105/4,
    50D + 17-55/2,8 + 70-200/4

Pstrykam różności, krajobrazy przyroda, jakiś portret, coś w rodzinie (za kilka miesięcy pojawi się nowy model/ka :grin przykładowo jak na stronie w podpisie (choć dawno nieaktualizowana ).
    Może ktoś wybije mi to z głowy, albo coś mądrego podpowie
    pzdr
    Ciężko Ci coś doradzić - masz kompletny zestaw z subiektywnie tą jedną wadą - kolorami Może jednak popracuj bardziej nad domyślnymi presetami przy wołaniu?

Pewnie że po przejściu na FF czy tu, czy tam rezultat będzie podobny (wow-effect ). Zamiana na 50d z 17-55? Może lepiej zamień na swojego 17-55 bądź nawet Tamrona swojego 16-85?
    Entuzjastyczny Neofita

Coś już napisał
    Miasto
    Łęczna/Lublin

Domyślnie

To właściwie i ja sie przyłącze... mam podobne dylematy z tym że ja już siedze w systemie podpięty od 3 lat. W tym momencie 450D... czuje ze nie ten obrazek... juz mi sie tak zdjęcia z niego nie podobają... AF sobie często nie radzi i brak użytecznego ISO 1600...
    Szkła właściwie 2...
    17-40 L
    50 1.4
    (+samyang 8mm do zabawy)
    Zdjęcia... fotografia ślubna i portret.
    W tym momencie ISO800 i F4 to max w kościele... no i bywa że to za ciemno :/

Zastanawiam sie nad
    50D (dostałem propozycje 2500 z orginalnym gripem i bateriami) i sprzedać 450d-kupić 85 1.8 albo coś 28/30mm
    5d - i zostawic w zapasie 450d jako że 5d juz w tak świetnym stanie nie będzie... zrezygnować z kupna szkieł i zapomnieć też o odłożeniu paru groszy do autka...

pozdrawiam wszystkich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zywczok6 Zobacz posta
    To właściwie i ja sie przyłącze... mam podobne dylematy z tym że ja już siedze w systemie podpięty od 3 lat. W tym momencie 450D... czuje ze nie ten obrazek... juz mi sie tak zdjęcia z niego nie podobają... AF sobie często nie radzi i brak użytecznego ISO 1600...
    Szkła właściwie 2...
    17-40 L
    50 1.4
    (+samyang 8mm do zabawy)
    Zdjęcia... fotografia ślubna i portret.
    W tym momencie ISO800 i F4 to max w kościele... no i bywa że to za ciemno :/

Zastanawiam sie nad
    50D (dostałem propozycje 2500 z orginalnym gripem i bateriami) i sprzedać 450d-kupić 85 1.8 albo coś 28/30mm
    5d - i zostawic w zapasie 450d jako że 5d juz w tak świetnym stanie nie będzie... zrezygnować z kupna szkieł i zapomnieć też o odłożeniu paru groszy do autka...

pozdrawiam wszystkich
    Podziwiam cię za deperację, zdjęcia ślubne na 450 w ciemnym kościele i podczas tortu ????????????????????????

Coś już napisał
    Miasto
    Łęczna/Lublin

Domyślnie

no a myślisz że lampy nie mam ?... tylko staram sie jej używać możliwie najmniej...

Początki nałogu

Domyślnie

Zwyczok6, 50d to niezły aparat pod względem AF, mikroregulacji itp. Na sali w tańcach daje radę bez pudeł. Z doświetlaniem lampą również współpracuje bez problemów (jak się umie zestaw zestroić). Obrazek jaki produkuje bez lampy w tzw. trudniejszych warunkach też daje radę. ISO 1600 użyteczne, lecz ze szkłami 2,8 w średnio jasnych kościołach trochę brakuje czasów. Obrazek 3200 też idzie znieść. Jest OK.Szumy są widoczne, lecz na niedużych odbitkach pomijalne.
    5d powolniejszy sprzęt. Na sali w tańcu nigdy nie próbowałem, nie miałem okazji.
    Obrazek z serii ślubnych pooglądaj u ślubniaków. Pank w galeriach w początkach używał tego body i patrząc po efektach dawał radę.
    Podsumowanie myślę, że będzie takie
    50d super fajny wygląd i wszystko poza mega obrazkiem (choć ten jest ok) aparat w łapkach.
    5d super fajny obrazek, a body to takie jakieś z zeszłego wieku czy coś.
    Zrobiłbym tak kupiłbym 5d oraz 28/1,8usm (jako zestaw) i sprzedał 17-40. 450d będzie jako zapas lub jako drugie body z 50/1,4. Będzie super jasno i super ładnie. Oby fotograf tylko dawał radę z takim sprzętem ) .
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    sorki miało być zywczok6, przepraszam
    Ostatnio edytowane przez darecky ; 01-10-2010 o 13:19 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał
    Miasto
    Łęczna/Lublin

Domyślnie

spoko nic sie nie stało sami swoi
    głupi nick wybrałem i tyle Rysiek jestem
    Troche eLki mi szkoda sie pozbywać ze względu że zoom zawsze sie przydaje i przyzwyczajony do niej, a na 28 1.8 kaski raczej brak... troche szkieł mam za mało :/
    135 2.8 Tair - będzie zabójczy na 5d... ale doostrzyć to już nie tak łatwo, a szkło posiadam i od czasu do czasu zakładam
    no i strach przed tą starą epokowością 5d...

a z tym strojeniem lampy... jakoś ostatnio nie ufam elektronice i stroje nawet lampe manualnie byle sie synchro zgadzało a moc już manual
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    z tym Tairem to anpisalem odnośnie brkau typowej portretówki...
    Ostatnio edytowane przez Zywczok6 ; 01-10-2010 o 13:42 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Ja myślałem, że będziecie mnie panowie na Canona namawiać, a tu nic
    MariuszJ Tampona miałem i nie chce, Nikkor fajne ciężkie i drogie szkło, gavin ale to też żółtaczka pewnie będzie i nie wiadomo kiedy u nas bedzie Plan mam taki, że poszukam niezajechanego 5d do tego 50/f1.4 i 17-40/f4L a później się zobaczy.
    pzdr

Coś już napisał Awatar qbanek

Domyślnie zamiana 50D na 5D

Odświeżam

Mam okazje kupic 5d od znajomego u którego leży od dłuższego czasu w studio, kupił 5d mark II. Dodam, że teraz mam 50D i idzie do mnie 24-70 2.8 , obiektyw na cropie testowałem i tak średnio, duża będzie różnica z 5d? Trochę się obawiam, bo jednak bym zamienił coś nowszego na coś starszego. Aparat miałem w ręku i wygląda jak nówka, żadnej ryski nawet. Umówiłem się że jak dostanę 24-70 fizycznie to od niego pożyczę i zadecyduję czy zmieniam. Zaoferował cenę 3500 zł. Dobra cena? Na co mam zwrócić szczególnie uwagę
    jak go będę testował? Pozdrawiam

Strona 37 z 41 PierwszyPierwszy ... 273536373839 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów