Zobacz wyniki ankiety: canon 5D czy canon 50 D

Głosujących
192. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 28 z 41 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 409

Wątek: 50d czy 5d

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

nie no super watek, tylko czemu nie ma wlasciwego tytulu
    "Canon 50d- przepraszam ze kupilem ;-)"

Mam i stare znienawidzoen 5d i nowe znienawidzone 50d.
    Stare nienawidza wlasciciele nowego 5dmkII a nowe 50d wlasciciele 40d. Tylko po co tyle jadu.... polityka Canona jest znana wszystkim na tym forum ...
    Uzywam jednoczesnie tych dwoch korpusów bo pomimo ich zblizonej budowy to dla mnie sa to dwa rozne aparaty....
    50d traktuje reportersko z zoomem, lampa a 5d ze stalkami.
    Nie wydam kasy aktualnie na Dsa wiec w podobnej wadze i objetosci nosze dwa body, gdzie 1 obiektyw (stalka) pelni dwie rozne funkcje .... i jedno co zauwazylem przy szybkich zdjeciach tzw jpg.... zdjecia z 50d prosto z puszki z tymi samymi wgranymi presetami w profilach sa jakby bardziej gotowe do pokazania a te z 5d potrzebuja suwaczków ....
    i wiem co mówie bo siedze aktualnie nad powaznym zleceniem z ktorego mam 2200 strzałow do obrobienia ...

milej zabawy
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tdf Zobacz posta
    Stare nienawidza wlasciciele nowego 5dmkII a nowe 50d wlasciciele 40d. Tylko po co tyle jadu....
    O przepraszam ja mam 40D, kolega 50D/* i mnie się bardzo 50D podoba .

/* - sam mu go zresztą poleciłem, bo uważam że to jednak lepiej dopracowane body niż 40D.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zawrat
    Guest

Domyślnie praktyka bez teorii jeśli można ;)

Nowy na forum wita wszystkich serdecznie
    Być może zdjęcia wykonane w "identycznych" warunkach z pełnej klatki 5d są piękniejsze niż z 50-tki, są mniej zaszumione na wyższych iso itp. a "wszystko" przez ten cholerny marketing i gonitwę za pikselami w 50ce ...ale czy już redukując zagęszczenie pikseli i wykonując zdjęcia w sRAWach nie otrzymamy równie pięknej lub zbliżonej plastyki z 5d?
    To pytanie chciałbym skierować do osób które rzeczywiście pracują z 50tką używając w pracy iso powyżej 400/800 np. "ślubnych reporterów " , zwłaszcza osób które miały zdecydowanie bliższy niż palpacyjny kontakt z obydwoma modelami jednocześnie.
    Natomiast Panowie "teoretycy", którzy przeglądają niniejsze forum i którzy tylko czekają na możliwość kliknięcia w klawiaturę i napisania całej prawdy o sprzęcie nie wywołując z jego udziałem ani jednego w/w sRAW-a mogą chwilę odpocząć ;-)

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zawrat Zobacz posta
    ale czy już redukując zagęszczenie pikseli i wykonując zdjęcia w sRAWach nie otrzymamy równie pięknej lub zbliżonej plastyki z 5d?
    .nie.

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blum Zobacz posta
    .nie.
    to ja moze na zachete (bo kolega tak jakos skromnie) i troche prowokacyjnie zapytam czy wiesz co to ta "plastyka"? Chodzi mi o uzasadnienie odpowiedzi na podstawie wyjasnienia tego pojecia.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

to pojecie wzgledne ktore nie kazdy rozumie i wierzy w jego istnienie ;]
    no comment...

Zawrat
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop Zobacz posta
    to ja moze na zachete (bo kolega tak jakos skromnie) i troche prowokacyjnie zapytam czy wiesz co to ta "plastyka"? Chodzi mi o uzasadnienie odpowiedzi na podstawie wyjasnienia tego pojecia.
    ...równie złosliwie odpowiem i mam nadzieję skończę te grafomańskie "popisy" o których brak do odpowiedzi na moje pytanie prosiłem.
    ..a jednak nie odpowiem, bowiem plastyka zdjęcia to, to ... z takiego 5d jest po prostu tak piękna , że czasami patrząc na niektóre zdjęcia wydaje mi się, że dostrzegam nie tylko trzeci ale i czwarty wymiar tego co rysuje na monitorze to pudło z dobrą stałką np. taką bardzo jasną 35ką ;-)
    p.s. tylko ja chciałbym konkretów a nie lakonicznego zdawkowego nie :grin:
    czy ktoś widział na zdjęciu z 50 po wywołaniu sRAWa trzeci wymiar ?
    Ostatnio edytowane przez Zawrat ; 19-06-2009 o 11:45

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

p.s. tylko ja chciałbym konkretów a nie lakonicznego zdawkowego nie :grin:
    tylko jak konkretnie sie odniesc do niekonkretnego pytania? No bo w koncu przedmiotem zapytania jest ta niekonkretna plastyka. I stad pewnie te "popisy" .

Zawrat
    Guest

Domyślnie

tylko jak konkretnie sie odniesc do niekonkretnego pytania? No bo w koncu przedmiotem zapytania jest ta niekonkretna plastyka. I stad pewnie te "popisy" .
    Czy pytanie o trzeci wymiar jest mało konkretne ? ;-)
    moim zdaniem bynajmniej ...a na pewno nie dla osoby, która przynajmniej raz kiedyś była w stanie dostrzec to "zjawisko" ;-) ..a nie tylko literki na klawiaturze, które tak szybko się wciska zanim się pomyśli głębiej ..a może to zwykła złośliwość lub prowokacyjna ignorancja fotograficzna aby "nowego" sprowadzić na ziemię, ehh...

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

czy wiesz co to ta "plastyka"? Chodzi mi o uzasadnienie odpowiedzi na podstawie wyjasnienia tego pojecia.
    wiem ale nie będę opisywał i myślę, że każdy podpinający dobre szkło pod 5D to wie.
    czy ktoś widział na zdjęciu z 50 po wywołaniu sRAWa trzeci wymiar ?
    nie
    dla uzupełnienia napiszę, że posiadam 50d oraz 5d2 a do tego m.in. 24L oraz 50L... w sumie niezbyt długo ale jednak, chyba że ktoś ma dłużej i zauważył
    Ostatnio edytowane przez blum ; 19-06-2009 o 12:02

Strona 28 z 41 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów