Witajcie,
wiem, ze temat był juz wałkowany jednak prosiłbym poradę
czy lepiej wybrać,
Canon 40D + CANON EF-S 17-55 f/ 2.8
lub możne Tamron 17-50 f/2.8 ?
czy lepiej dopłacić do 50D + to jedno ze szkieł ?
z góry dzięki za odpowiedzi.
canon 5 d
canon 50 d
Witajcie,
wiem, ze temat był juz wałkowany jednak prosiłbym poradę
czy lepiej wybrać,
Canon 40D + CANON EF-S 17-55 f/ 2.8
lub możne Tamron 17-50 f/2.8 ?
czy lepiej dopłacić do 50D + to jedno ze szkieł ?
z góry dzięki za odpowiedzi.
To zalezy ile masz funduszy. Obiektyw canona o ktorym piszesz na crop jest rewelacyjny (powiedzmy taka prawie L) wiec jeżeli cie na niego stać to smiało mozesz kupić. Pamietaj tylko ze ten obiektyw nie podejdzie ci do ff.
co do aparatow. Ja osobiscie polecam 50D chodz i 40D jest dobre (pomijajac gorszy LCD itp).
Ja byłem przed podobnym wyborem. Jakbym mial 20-40D to nie kupowałym 50D natomiast mialem 400 i kupiłem 50D i wg. mnie wartał kupić 50D (chodz sa tez opinie ze nie warto). Dodatkowo jako ze posiadałem crop to obiektyw 17-55 IS 2.8 wg. mnie jeden z lepszych do tego typu szprzętu.
Wiec jak się zastanawiasz nad sprzedaza juz obiektywu ktorego jeszcze nie kupiles to moze wariant taki:
kup od razu FF i do tego obiektyw do pełnej klatki - pomijajac czy będziesz miał fundusze![]()
Na pełną niestety jeszcze nie mam tyle kasy, a napisałem tak bo jeśli się na to zdecyduje to i tak za czas jakiś chciałbym mieć pełna klatkę.
dziś muszę zdecydować co brać, mętlik jest jak zawsze w przypadklu takich decyzji, ale chyba wybiorę 50D
choć 40-stka tez jeszcze chodzi po głowie. a może resztę kasy wsadzić w drugie szkło
zdjęcia głównie przyroda, krajobraz, architektura, miasto.
myślę ze dobry wybór ?
tylko myślę jeszcze nad tym Tamronem 17-55 /2.8 ?
Podaj date kiedy bedziesz sie przesiadal na pełna klatke? I masz zamiar do tego czasu nie miec fajnego obiektywu do cropa typu 17-55 IS 2,8 nie mowiac ze nie bedziesz mial szerokiego konta jakim np. jest 10-22.
Pozatym nie wiem do czego bedziesz uzywal tego sprzetu. Moze bedziesz mial potrzebe aby miec 2 body wtedy smial mozesz zostawic cropa![]()
Dokładnej daty jeszcze nie znammyślę ze rok, półtora spokojnie.
głównie do fotografii krajobrazowej, architektura, miasto, wiec na pewno chciałbym miec coś szerokiego właśnie tak 17-50 lub 17-55
więc co 40D lepiej ?
Bierz 40d są w dobrych cenach. Na 50d wydasz dużo kasy i dużo tez stracisz za rok czy półtora.
Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/
Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/