Zobacz wyniki ankiety: canon 5D czy canon 50 D

Głosujących
192. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 9 z 41 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 409

Wątek: 50d czy 5d

Domyślnie

Mam 40D i 5D. Jak ktoś ma to niech zrobi taka próbę. Zdjęcie tym samym obiektywem przy tych samych parametrach tak samo oświetlonego przedmiotu. Oddalając się od przedmiotu w przypadku Aps-c tak by uzyskać ten sam kadr. Przysłona, czas taki sam, ale ISO np. 5D na 1600 a w 40D ISO 1000. Zobaczycie, że zdjęcia z obu puszek będą podobnie naświetlone a szum identyczny. Przynajmniej moje puszki tak mają.

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Chetnie zobacze takie porownanie... Podobnie wychodzi szum ? hmmm

Dopiero zaczyna
    Miasto
    GLE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Białek Zobacz posta
    tak sigam 30 1,4
    to sigmę można podpiąć pod 5d ? zdawało mi się że jest tyko do cropów.
    myślę o tym obiektywie bo moja 50/1.4 trochę ciasna na cropie, a jedyne co mnie wzbrania przed zakupem to fakt że planuje 5dm2 jak się cena trochę wyklaruje.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Podpiąć można, ale nie pokryje pełnej klatki 5D.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Thumbs up Canon 50d vs canon 5d mki

Witam wszystkich

mam dylemat, szukam zaawansowanej lustrzanki i tutaj nie chce sie rozpisywac o przeznaczeniu...
    Pytam Was, szanowni forumowicze bo zastanawiam sie nad konfiguracja tych 2 puszek.Oczywiscie szkla z najwyzszej polki do obu.Narazie nurtuje mnie temat co wybrac i czy warto

oba aparaty maja swoije wady i zalety.Ja nie moge sie sam zdecydowac.cena sa tez bardzo zblizowne.
    Bardzo prosze o rade i sugestie.za wszystkie jestem oczywiscie wdzieczny
    Pozdrawiam
    Tylko L i X reszta bez wiekszego znaczenia

Bywalec Awatar Fotograf1995
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

50D jest szybszy, ale nie ma tak zaawansowanych funkcji jak 5D. 5D praktycznie nie szumi. Oba są dobre, ale mają swoje minusy. Tylko nie wiem na co się nastawiasz, bo np. do reporterki to 5D, ale już w sporcie 50D jest lepszy. Musiał byś powiedzieć do czego będziesz używał.
    Fotoreporter

"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ac3 Zobacz posta
    Witam wszystkich

mam dylemat, szukam zaawansowanej lustrzanki i tutaj nie chce sie rozpisywac o przeznaczeniu...
    Pytam Was, szanowni forumowicze bo zastanawiam sie nad konfiguracja tych 2 puszek.Oczywiscie szkla z najwyzszej polki do obu.Narazie nurtuje mnie temat co wybrac i czy warto

oba aparaty maja swoije wady i zalety.Ja nie moge sie sam zdecydowac.cena sa tez bardzo zblizowne.
    Bardzo prosze o rade i sugestie.za wszystkie jestem oczywiscie wdzieczny
    Pozdrawiam
    Cena już nie jest taka zbliżona. Ja sam wybrałem 50d, ale zastanawiałem się nad 5d. Niestety wszystkie oferty na które trafiałem to było minimum 1300 - 1500 zł dopłaty (za nowy), a to już było za dużo jak na kieszeń amatora.

Jeżeli masz ofertę na porównywalną cenę za 50d i 5d, to bierz 5d - ja wziąłem 50d i cały czas myślę o pełnej klatce.

Początki nałogu

Domyślnie

po co sie ograniczac puszka za 3k skoro ma sie najwyzsze szkla za 10k ... nie rozumiem

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Wybór między tymi aparatami sprowadza się w głównej mierze do wyboru między pełną klatką a cropem. 50D ujest obecnie najbardziej zaawansowaną lustrzanką cropową Canona, w kilku funkcjach zapewne przewyższającą 5D (zarówną mk1 jak i mk2). Ale obrazowanie cropowych lustrzanek różni się od poełnoklatkowych i do Ciebie należy wybór, czy chcesz mieć krótszą GO i pełną użyteczność szkieł z górnej pólki (rozumiem, że chodzi Ci o optykę klasy L), która produkowana jest jedynie z bagnetem EF (a nie EF-S). Na przykład dla cropa brak jest Canonowskich krótkich jasnych stałek, takich jak 24L i 35L.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Smile

Panowie, dziekuje za taki dobry odzew.Jezeli ktos neguje cene C5DMKI do C50D to zapraszam na www.ebay.co.uk tutaj warto pogrzebac.sledze ten rynek juz od jakiegos czasu i wyglada to tak ze za 50 ( pisze o nowych puszkach) trzeba dac okolo 760-800 za MKI 5d do 1000 max .sa to oferty nie sklepow ale prywatnych importerow.Kupowalem i kupuje duzo na tym ebayu i po 130 zakupach nic nieprzyjemnego mnie nie spotkalo.

a teraz o moich dylematach. Troche meczy mnie starsza technologia MKI w stosunku do 50D
    Ale musze przyznac ze jednak ta 5D mnie kusi od jakiegos czasu.W zasadzie latem zeszlego roku juz mialem ja kupic...ale kobieta ( kto posiada ten zrozumie )

Mam troche zaciecia reporterskiegoi i artystycznego
    szukam tez sprzetu ktory odda wszystko co dookola.Bardzo sobie cene kazda fotografie i mysle 2 razy nim ja wykasuje.
    Nadal be3de sledzil rynek i kombinowal , oraz czytal Wasze rady bo to jednak zakup na dluzsza chwile.

serdecznie pozdrawiam
    Tylko L i X reszta bez wiekszego znaczenia

Strona 9 z 41 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów