Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta
Witam

Wyświetlacz to poprostu bajka robi wrażenie ci co mają 40D napewno chcieli by go mieć u siebie.

I teraz naszla mnie taka myśł, 40D kosztuje około 2400zł 50D około 3600zł a
5D w Media Markt byłza 6300zł wiadomo tam drożej i można taniej znaleźć na alledrogo

Za 50D przemawia do mnie digic4 14bitowa paleta barw szybkość aparatu.

Za 5D przemawia tylko Full frame i wszystko co jest związane z pełną klatką

Z drugiej strony wiele osób narzekało w 5D na słaby AF szczególnie na bokach, tu w 50D jak i 40D zostało poprawione i pewnie AF jest sprawniejszy.

Wiem, że do tego najbardziej nadaje się 5D ale ostatnio miałem robić zdjęcia na meczu i tu bardziej z racji celniejszego AF oraz szybkości klatek nadał by się 40d i 50D.
1.Wcale mnie nie powalił na kolana ten LCD.
2. W MM pewnie jest w konfiguracji z jakimś obiektywem (najpewniej 18-200), a samo body ok.4kzł
3.40D tez ma 14-bitowy przetwornik tylko starszy procesor, szybkość taka sama moim zdaniem.
4.Tylko "full frame"? To chyba nie wiesz co on potrafi:-D
5.Co do AF to się zgadzam, szybszy, pewniejszy od 5D, od 40 niekoniecznie.
6.Do zdjęć sportowych moim zdaniem "piątka" się nie nadaje, ale ma za to wiele innych zalet.
Bawiłem się 50d kilka dni temu i wcale mnie ten sprzęt nie zachwycił w porównaniu z 40, szczerze mówiąc nie spodziewałem się tego. AF pracuje podobnie, procesor 4 nie spowodował dużych różnic w pracy sprzętu w odniesieniu do poprzednika (myślę, że bardziej marketingowo go wstawili)
Bardziej zwróciłbym uwagę na ISO, które w tym aparacie jest naprawdę niezłe, przy 3200 szumy zdecydowanie mniejsze niż w 40, nawet na wysokich 6400 można śmigać od biedy.
Reasumując, nie rzucałbym się na 50, bo to bardzo podobny aparat do poprzednika, wolałbym 40 i jakieś szkła za tą kasę dokupić, a jeśli finanse Ci pozwalają to weź poczciwą "piątkę" tylko na meczach dużo nie porobisz, ale obraz to zupełnie inna bajka.