Zobacz wyniki ankiety: canon 5D czy canon 50 D

Głosujących
192. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 39 z 41 PierwszyPierwszy ... 293738394041 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 409

Wątek: 50d czy 5d

Coś już napisał Awatar RaFko
    Miasto
    Innsbruck

Domyślnie

Mam dylemat i prosze Was o rade.

Foce amatorsko - imprezy rodzinne, znajomych, wakacje, wycieczki, czasem "portret dla cioci" . Obecnie mam 50d + Tamron 17-50/2.8 + Sigma 30 mm/1.4 + Canon 70-200/4.0 + Walimex 8mm fish-eye i coraz czesciej mysle o lepszym body, glownie o FF. I tu mam pytanie, co byscie mi poradzili patrzac na moj system i potrzeby -
    1. pozostac przy moim systemie na 50d, bo wystarczy
    2. zostawic 50d i dokupic uzywana 5D mkI
    3.sprzedac 50d i kupic 5D mkII, czy po prostu wystarczy
    4. sprzedac 50d i kupic 5D mkI?
    jakie szkielka byscie radzili w przypadku przesiadki na FF dla mnie?

bede wdzieczny za rady...
    Ostatnio edytowane przez RaFko ; 10-06-2011 o 13:39

Dopiero zaczyna Awatar Erg

Domyślnie

Pełna klatka to fajna rzecz, ale główny problem jaki widzę w Twoim przypadku to fakt, że masz praktycznie same szkła pod cropa, oprócz 70-200. Więc przesiadając się, bądź dokupując ff czeka Cię wymiana większości szklarni - kupić ff tylko po to aby używać z 70-200 to trochę bez sensu. Jaki masz budżet?
    Taka wersja minimum jaka przychodzi mi tu do głowy, to wymiana 50d na 5d, zamiast tamrona - canon 17-40L, zamiast sigmy 30mm - canon 50mm f1.4. W połączeniu z posiadanym już 70-200 miałbyś już naprawdę przyzwoity i uniwersalny zestaw wycieczkowo-imieninowo-portretowy

Pozdrówka

Domyślnie

Zależy od zasobności twojego portfela Wystarczyć powinno Ci 24-70 f/2.8 i 5D mkI z stałką 50 f/1.4

Coś już napisał Awatar karni
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja bym polecił nie sprzedawać 50D, no chyba, że naprawdę czujesz się jakoś ograniczony przez tą puchę, która nomen omen jest całkiem spoko. Dla 5D (pomijam trudność wyrwania porządnego egzemplarza) poleciłbym taki zestaw 17-40, 50 1.4 albo czekać na wersję mkII vs 35 F2 coś w miejsce twojej sigmy, 85 1.8 i 135 F2 ewentualnie bez 135 masz wtedy całkiem zacny zestaw stałek na portrety i imieniny a do tego 17-40 na wyjazdy wraz z np 85 masz lekki zestaw podróżny

Coś już napisał Awatar qbanek

Domyślnie

Ja bym 50D nie sprzedawał, stałem przed tym dylematem czas jakiś temu i się pozbyłem. Od tamtego czasu niejednokrotnie brakowało mi większej ilości
    zdjęć w seriach, mam wrażenie że 50D radzi sobie lepiej z wyższymi wartościami ISO, no i ma dużo lepszy wyświetlacz. Oczywiście 5D pod wieloma względami powala 50D, ale są sytuacje kiedy z wielką chęcią chwycił bym 50kę.

pzdr

Coś już napisał Awatar karni
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qbanek Zobacz posta
    Ja bym 50D nie sprzedawał, stałem przed tym dylematem czas jakiś temu i się pozbyłem. Od tamtego czasu niejednokrotnie brakowało mi większej ilości
    zdjęć w seriach, mam wrażenie że 50D radzi sobie lepiej z wyższymi wartościami ISO, no i ma dużo lepszy wyświetlacz. Oczywiście 5D pod wieloma względami powala 50D, ale są sytuacje kiedy z wielką chęcią chwycił bym 50kę.

pzdr
    naprawdę odnosisz wrażenie, że 50D mniej szumi/ więcej szczegółów ??? na rawach czy Srawach? Ja jakoś w porównaniu do swojego 40D zgoła odmienne zdanie mam, czterdziestka do 800 miód na 1600 już średniawo, 5D do 1600, a na 3200 trochę gorzej (choć tu ilość szczegółów zaiste spadała).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karni Zobacz posta
    naprawdę odnosisz wrażenie, że 50D mniej szumi/ więcej szczegółów ??? na rawach czy Srawach? Ja jakoś w porównaniu do swojego 40D zgoła odmienne zdanie mam, czterdziestka do 800 miód na 1600 już średniawo, 5D do 1600, a na 3200 trochę gorzej (choć tu ilość szczegółów zaiste spadała).

Nie stwierdziłem tego jednoznacznie, ale dokładnie takie odnoszę wrażenie, ponieważ wydaje mi się że w moim 5d nie powinienem ustawiać iso większego niż 640 bo kaszani Jest jeszcze jedna opcja, jestem za bardzo wymagający :P

Bywalec Awatar Smok
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Dotyczy postu nr 381 (przepraszam że nie cytuję, jakoś przeoczyłem że to tasiemiec a nie nowy wątek, przepraszam za nieporządek)

Witam
    Pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze, od paru dni jestem posiadaczem zestawu 5dmkII i 24-105 IS F4, a wcześniej miałem, mam 450D i między innymi takiego samego Tamrona, z którego to zestawu byłem zadowolony.
    Jako całkowity laik i amator nie przeprowadzałem żadnych testów, tylko po prostu postrzelałem trochę fotek z ręki późnym wieczorem, przy oświetleniu pokojowym na auto iso.
    I po tym ciekawym doświadczeniu buźka mi się nieustannie uśmiechała, fotki super, na iso 3200 (słabe oświetlenie) jakość lepiej niż dobra, ostre (a nie przebierałem w sklepie spomiędzy różnych egzemplarzy), po prostu nowa jakość.
    Nie znam 50 d, ale w zeszłym roku porównywałem fotki z kursu surfingowego Dzieciaków zrobione przeze mnie 450 d i L 100 IS macro i zrobione przez kursowego fotografa, podobno profesjonalista, który pstrykał 7d z 100-400 L IS i mimo że mam wiele krytycyzmu do swoich pstryków to moje wydawały mi się lepsze. Powyższe doświadczenie zniechęciło mnie do kupna 7d.
    Obecnie natomiast widzę, że mam sprzęt rzeczywiście pozwalający uzyskać nową jakość.
    Jeśli Cię stać to bierz 5dmkII bez zastanowienia
    Pozdrawiam
    Smok
    Ostatnio edytowane przez Smok ; 16-06-2011 o 20:12
    "Piękno jest doskonałością z defektami" - Gilbert Adair

Domyślnie

Ja bym wolal zostac przy 5d zamiast kupowac 5d mark II, pozbyc sie szkiel cropowych i za zaoszczedzona kase kupic 24-70, wtedy zestaw 5d 24-70 i 70-200 w zupelnosci wystarcza do prawie wszystkiego.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

jężeli uda Ci się sprzedać 50d oraz tamrona i sigme to kupuj 5D II i do tego 17-40L a będziesz bardzo zadowolony
    Duzo checi, troche sprzetu i ciagle malo wiedzy

Strona 39 z 41 PierwszyPierwszy ... 293738394041 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów