Zobacz wyniki ankiety: canon 5D czy canon 50 D

Głosujących
192. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 7 z 41 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 409

Wątek: 50d czy 5d

Wojciech O.
    Guest

Domyślnie

Według mnie 40D to naprawde dobry aparat, a obecnie bardzo tani. Zrobiłem nim co prawda niewiele ponad 10tyś. fotek. Errora miałem raz, przez źle domkniętą klapke od karty. A w przypadku 50D no ma fajne bajery. Ale na co to. 15MPix. Niby fajnei ale jak piszą to naprawde mało które szkło da rade przenieść taką rozdzielczość. Chyba ze tylko w stałki zainwestujesz, te lepsze. Sylwestrze nie idź w rozliczenie. Sprzedaj na allegro czy daj ogłoszenie tu i np. na interfoto. Znajdą sie chętni, a nie stracisz. No chyba że konieczność i czas przyciska.

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

ja swoje 400 za które dawali z kitem 700 sprzedałem na allegro za 1000, więc jak kolega napisał może warto się powstrzymać lub w znajomych popytać bo to cena jak za kompakta a już ktos będzie miał pewne pierwsze lustro w domu

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

słuchajcie firma oferuje mi za 400D+grip 1000zł czy uwazacie, ze da sie wiecej zarobic?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Powiem wam do czego chce uzywac lampe. Jak chodzę na plenery to chce czasami doświetlić jakąś scenę no i potrzebuje w razie jakby jakiś chrzest albo może ślub się trafił. Wiem, że 430II nie doświetla tak jak 580II. Kolega mówi do mnie kup raz a porzadnie ale z drugiej strony różnica między 430II a 580II to prawie 600zł a to już połowa ceny tamrona 17-50 f/ 2.8 a powiem szczerze, że kita trzeba w końcu na coś wymienić.

A powiedzcie mi jeszcze, czy tą 430II będę mógł robić także fotki z błyskiem co przypuśćmy 2 sekundy? Wiecie w 400D jest tak, że ak robilem co chwile zdjecia z błyskiem to praktycznie co drugie zdjęcie widzę napis Busy! a po tem co błysk - tak się nagrzała :0

Mam nadzieje, że 430II pozwala na więcej?

No i 40D + 430II to chyba całkiej też dobry zestaw?

2350 za 40D lampa 430II około 800zł czyli razem 3150zł -1000zł za mój aparat to daje 2150zł czy to dobra cena?

Sylwek
    Ostatnio edytowane przez sylwester Samluk ; 07-12-2008 o 00:16 Powód: Automerged Doublepost
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta
    A powiedzcie mi jeszcze, czy tą 430II będę mógł robić także fotki z błyskiem co przypuśćmy 2 sekundy? Sylwek
    Witam
    Ja na twoim miejscu skoro piszesz już o możliwości zakupu 580EX II, zainwestowałbym w METZA 58 AF-1. Cena na tym samym poziomie a zyskujesz między innymi "kukułke" czyli dodatkowy frontalny palnik który pomaga doświetlać delikatnym błyskiem np pierwszy plan gdy błysk z głównego palnika odbijasz przykladowo od sufitu.
    Ponadto lampa ma port USB poprzez który aktualizujesz sobie oprogramowanie sterujące lampy - w tym roku już dwukrotnie

Oczywiście lampa ta ma też pewien poważny minus - nie można nią w pełni sterować z poziomu Menu aparatu / a taką możliwość dają już body począwszy od modelu 40D w połączeniu z 530EX II
    Jednak jak dlamnie był to zbędny dodatek i dlatego zdecydowałem się na Metza.

Aaa, ilość błysków w serii z 40D - 19 błysków / i zapchał mi się bufor w aparacie - więc mogło być więcej
    No i co też ważne - gorszy plastik użyty do wykonania obudowy niż w Canonie
    Pozdrawiam
    Pucha i słoki

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

ostatnio miałem dylemat jaką lampe wybrać Metz 48 AF-1 czy systemowego droższego i słabszego Canona 430EXII
    Wybrałem Canona nie żałuje i polecam Tobie również wybór systemowej lampy. A czy to bedzie 430 czy 580 to już zalezy od Twoich potrzeb. Jeżeli kasa na to pozwala to bierz 580 bo dobrze jest mieć zapas mocy.
    A jeśli chodzi o Aparaty to odrzuciłbym 50d i zastanawiałbym sie między 40d a 5d. Tu również wiele zależy od Twoich potrzeb.

jeżeli chodzi o Twoje pytanie to z 430EX II bedziesz mógł robić zdecydowanie szybciej niż co 2 sek. Używam tej lampy z 450d i lampa błyska przy normalnej serii 3,5 kl/sek nie wiem jak bedzie przy serii z 40d (6,5kl/sek)
    Aha i polecam odrazu zakup zamienika OC-E3 który pozwoli Ci na używanie lampy podłączonej do aparatu kablem. Fantastyczny efekt można uzyskać
    pozdrawiam
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Domyślnie

Mój plan jest taki.
    TERAZ
    50D = 3500 PLN - nie zastanawiam się czy warto dopłaciac ???? PLN w stosunku do 40D ale ma więcej niż 40D i ISO 12800 jest do użycia ale trzeba wiedziec jak.
    5D = 8500 PLN teraz ale ciężko kupic.
    ZA ROK
    50D = ok 2500 PLN
    5D = ok 7500 PLN
    Czyli nic nie tracisz, a jeżeli już to nie wiele.

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

to moze do FF przekonam was jednym malym sampelkiem, zachecam do zerkniecia w exif.

moze zdziwichttp://przemekbialek.pl/schowek/IMG_1061.jpg

fotka nie ruszana jedynie balans na chlodniej
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Domyślnie

Witam

Przemek Białek - fotka robi wrazenie a raczej ISO
    Zdjecie robione Sigma 30mm ?

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stanislaw B. Zobacz posta
    Witam

Przemek Białek - fotka robi wrazenie a raczej ISO
    Zdjecie robione Sigma 30mm ?
    tak sigam 30 1,4
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Zablokowany

Domyślnie

Ja powiem szczerze, że po zakupie piątki (jedną miałem krótko wcześniej) po 1d sięgam tylko w określonych przypadkach i warunkach atmosferycznych. Magia FF jest powalająca. Ślepy nie widzi różnic.

Co do iso 3200 to spokojnie na starej piątce się sprawdza. Strzał sprzed kilku minut, tak na potrzeby wątku. Jpg z puszki. F1,4 reszta w exif.

Pewnie, że na czerniach widać szum, ale dla potrzeb druku to zupełnie na luzie.
    Ostatnio edytowane przez himi ; 10-12-2008 o 17:22

Strona 7 z 41 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów