Zobacz wyniki ankiety: canon 5D czy canon 50 D

Głosujących
192. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 34 z 41 PierwszyPierwszy ... 243233343536 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 409

Wątek: 50d czy 5d

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

W końcu i tak kiedyś kupisz tą piątkę - gwarantuję

Dopiero zaczyna Awatar delf77

Domyślnie

mialem ten sam problem i wybralem FF

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    Trzeba mieć szkła, dobre (drogie) szkła.
    Popatrz chociażby na to co 5D wypluwa razem z 50/1.4 czy 85/1.8. No chyba, że to są drogie szkła dla Ciebie...
    Też nie zarabiam tym sprzętem, a mam. Bo to frajda. Są jeszcze np. 17-40 i 70-200/4, które może już nie dają tego piątkowego "wow" (no może oprócz tych 17mm na FF, a nie jakieś 11mm na małej matrycy ;-) ), za odpowiednio 2kzł i 1,7kzł używane, często jak nowe, z gwarancją.
    A piątka to nie jest korpus uniwersalny?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam, czytam tak ten wątek.. I chciałbym sie zapytać, o ile rzeczywiście zmiana bedzie miała jakis sens, bo o nią pytam - czy warto?

Mam 50D, + 17-55 2.8 / 50 1.8.. Nie jest problemem wielkim dla mnie sprzedać korpus i dolozyc tysiac złotych do piątki, lecz wiem iz nie podepne tych obiektywów, wiec moje pytanie brzmi, ile musiałbym zainwestowac w podobna jakość i podobne obiektywy? Czy w ogóle zmiana jest warta zachodu? 50'tka z 17-55 jak dla mnie spisuje sie bardzo dobrze, lecz jesli nie bylyby to wielkie koszta.. zmieniłbym. Tymbardziej ze trzymałem piątke w dłoniach i zdawałaby sie idealna, pomimo problemów z autofocusem..
    Canon 50D / 17-55 2.8 / 50 1.8

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

sprzedajesz 50d za 2coś 17-55 za 2500. 50 1.8 zostaje. 5D kupujesz za 3500 czyli zostaje 1500zł za co możesz kupić 17-40 4L lub dołożyć ok1000zł i kupić 24-105 4L

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janoszu Zobacz posta
    Witam, czytam tak ten wątek.. I chciałbym sie zapytać, o ile rzeczywiście zmiana bedzie miała jakis sens, bo o nią pytam - czy warto?
    Ja po roku uzytkowania 50D (amatorsko +- 8tys pstrykow) z T17-50 i C70-200/4 i kilku miesiacach mentalnej walki nad slusznoscia takowej decyzji sprzedalem body i szkla - zostalo mi 50/1.8 Kupilem starsza technologicznie konstrukcje, z kiepskim na bokach AF, bez mikroregulacji, z gorszym zakresem ISO, bez mozliwosci sterowania lampa z korpusu, bez automatu czyszczacego matryce - czyli 5D w swietnym stanie. I nie zaluje
    Dokupilem 35/2 i 85/1.8 do kompletu i ciesze sie tymi obrazkami, ktore dostaje. Fakt, ze zgrzytam chwilami zebami , majac tylko taki zakres ogniskowych, ale po pol roku po zmianie jestem w 100% pewny, ze dobrze zrobilem.
    W moim przypadku fotografia to hobby. I Absolutnie nie przeszkadzaja mi niskobudzetowe stalki z takim body, choc oczywiscie chcialoby sie lepiej i wiecej . Z czasem szklarnia sie rozbuduje, natomiast mam o wiele wieksza frajde z robienia zdjec 5-tka w porownaniu do 50D.
    Decyzje musisz podjac sam.
    Jesli wykorzystujesz wysokie ISO, mocno wycinasz kadry, potrzebujesz sprawnego AF z dobiegaczka, mnoznik polepsza ogniskowe dla zakresu tele, chcialbys miec jak najwieksza GO przy jasniejszych przeslonach, uzywasz bocznych punktow AF - mozesz poczuc zawod.
    Ale to chyba jedyne argumenty na 'nie'.
    Cala reszta jak najbardziej na plus

Pozdrawiam
    San

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janoszu Zobacz posta
    Posiadam również 50D i 17-55/2.8 i dla mnie różnica pomiędzy 5D a 50D jest zauważalna. Podpinane zamiennie 85-tką i T70-200 do 5-tki dają naprawdę super efekty, których na 50D nie mogłem osiągnąć. Nie twierdzę, że zdjęcia były dużo gorsze, ale te z 5-tki mają coś w sobie takiego co przyciąga uwagę. Może to ta mityczna "magia" pełnej klatki:-D.
    Na tą chwile pozostanie zbierać jeszcze na szerszy kąt.

Dla mnie zmiana ma sens, jeżeli priorytetem jest jakość generowanego obrazka, a mniejsze znaczenie ma szybkości w serii, wyświetlacz, mikroregulacja i kilka innych nowościach 50-tki.
    Pozdrawiam
    C5D | C50D | C24-70/2,8 | C50/1,8 | T70-200/2,8 | 580 EXII

Domyślnie

Witam podłączę się do tego wątku zapytaniem ponieważ stoję przed zmianą puszki jak i w ogóle systemu, przesiadka z Pentax k200d a więc spory skok w moim mniemaniu. Już miałem upatrzone 50d którego cena jest tu niezła około 800 eur (mieszkam w małej mieścinie w Irlandii) a tu dzisiaj właśnie szwendając się z nudów wchodzę do sklepiku którego w sumie nie odwiedzałem, prowadzi go fotograf miesjcowy, jeden z wielu, i leży u niego na półce NOWY 5d Mk I który kupił dla siebie ale w końcu nigdy nie użył bo jest jak twierdzi Nikoniarzem. Aparat jest bez skaz prosto z folii tylko pewnie przeleżał kupę czasu, ale pełna gwarancja na niego jest na 100%. Uwaga teraz cena 1100eur. Co robić?
    Co mnie interesuje to portret zarówno rodzinny, mojej córki niespełna 2-letniej, ale także zdjęcia do portfolio modelek, pary, plenery ślubne, komunijne i takie tam. Ogólnie szeroki zakres portretowy. Posiadam też małe domowe studio, kilka lamp i zaczynam się bawić w strobist. Czy ktoś pomoże mi rozwiązać mój dylemat? Co kupić?
    Pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adamczyk Zobacz posta
    Witam podłączę się do tego wątku zapytaniem ponieważ stoję przed zmianą puszki jak i w ogóle systemu, przesiadka z Pentax k200d a więc spory skok w moim mniemaniu. Już miałem upatrzone 50d którego cena jest tu niezła około 800 eur (mieszkam w małej mieścinie w Irlandii) a tu dzisiaj właśnie szwendając się z nudów wchodzę do sklepiku którego w sumie nie odwiedzałem, prowadzi go fotograf miesjcowy, jeden z wielu, i leży u niego na półce NOWY 5d Mk I który kupił dla siebie ale w końcu nigdy nie użył bo jest jak twierdzi Nikoniarzem. Aparat jest bez skaz prosto z folii tylko pewnie przeleżał kupę czasu, ale pełna gwarancja na niego jest na 100%. Uwaga teraz cena 1100eur. Co robić?
    Co mnie interesuje to portret zarówno rodzinny, mojej córki niespełna 2-letniej, ale także zdjęcia do portfolio modelek, pary, plenery ślubne, komunijne i takie tam. Ogólnie szeroki zakres portretowy. Posiadam też małe domowe studio, kilka lamp i zaczynam się bawić w strobist. Czy ktoś pomoże mi rozwiązać mój dylemat? Co kupić?
    Pozdrawiam
    Kupuj !!!

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adamczyk Zobacz posta
    Pozdrawiam
    Do tego co piszesz to oczywiste, że 5d :-D

Strona 34 z 41 PierwszyPierwszy ... 243233343536 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów