canon 5 d
canon 50 d
Zamieniłem 40d na 5d i uważam że bardzo duzo zyskałem. Obrazek, lepszy wizjer ( ten w 40d może i duży ale tragiczny ) i lepsze samopoczucieCo do AF to do moich zastosowań 5 idealnie sie nadaje i nie widzę tutaj dużej straty. Możę jest wolniejszy, ale celność ma podobną. Dodam że pracuje na środkowym punkcie
Wszystko zależy od tego kto co potrzebuje bądź nie potrzebuje.
Ja dokonałem świadomego wyboru (może będę żałować). Nie zmieniam swojej 50-tki. Dlaczego? Doszedłem do wniosku, że samo posiadanie 5D to nie wszystko. Trzeba mieć szkła, dobre (drogie) szkła. Takowych z literką L raczej nie będę miał, bynajmniej nie od razu, więc po co taki korpus jak nie wykorzystam mocy w nim drzemiącej?! Nawiasem mówiąc nie miałem konkretnego porównania, więc trudno mi się wypowiadać na temat magii 5D. Samo posiadanie sprzętu to nie wszystko. Nie wykonuje zarobkowej fotografii, więc nawet nie wiem czy bym wykorzystał ten format matrycy z 5D i jej (opisywane przez wszystkich) zalety. Racjonalnie oceniłem, że potrzebuję korpusu uniwersalnego. Lubiąc Portrety, Krajobrazy i trochę Przyrodę świadomie zostaję z Cropem.
P.S. Ciekawe czy będę żałował tej decyzji ;-)
Popatrz chociażby na to co 5D wypluwa razem z 50/1.4 czy 85/1.8. No chyba, że to są drogie szkła dla Ciebie...
Też nie zarabiam tym sprzętem, a mam. Bo to frajda. Są jeszcze np. 17-40 i 70-200/4, które może już nie dają tego piątkowego "wow" (no może oprócz tych 17mm na FF, a nie jakieś 11mm na małej matrycy ;-) ), za odpowiednio 2kzł i 1,7kzł używane, często jak nowe, z gwarancją.
A piątka to nie jest korpus uniwersalny?
W końcu i tak kiedyś kupisz tą piątkę - gwarantuję![]()
Witam, czytam tak ten wątek.. I chciałbym sie zapytać, o ile rzeczywiście zmiana bedzie miała jakis sens, bo o nią pytam - czy warto?
Mam 50D, + 17-55 2.8 / 50 1.8.. Nie jest problemem wielkim dla mnie sprzedać korpus i dolozyc tysiac złotych do piątki, lecz wiem iz nie podepne tych obiektywów, wiec moje pytanie brzmi, ile musiałbym zainwestowac w podobna jakość i podobne obiektywy? Czy w ogóle zmiana jest warta zachodu? 50'tka z 17-55 jak dla mnie spisuje sie bardzo dobrze, lecz jesli nie bylyby to wielkie koszta.. zmieniłbym. Tymbardziej ze trzymałem piątke w dłoniach i zdawałaby sie idealna, pomimo problemów z autofocusem..
Canon 50D / 17-55 2.8 / 50 1.8
Ja po roku uzytkowania 50D (amatorsko +- 8tys pstrykow) z T17-50 i C70-200/4 i kilku miesiacach mentalnej walki nad slusznoscia takowej decyzji sprzedalem body i szkla - zostalo mi 50/1.8 Kupilem starsza technologicznie konstrukcje, z kiepskim na bokach AF, bez mikroregulacji, z gorszym zakresem ISO, bez mozliwosci sterowania lampa z korpusu, bez automatu czyszczacego matryce - czyli 5D w swietnym stanie. I nie zaluje
Dokupilem 35/2 i 85/1.8 do kompletu i ciesze sie tymi obrazkami, ktore dostaje. Fakt, ze zgrzytam chwilami zebami , majac tylko taki zakres ogniskowych, ale po pol roku po zmianie jestem w 100% pewny, ze dobrze zrobilem.
W moim przypadku fotografia to hobby. I Absolutnie nie przeszkadzaja mi niskobudzetowe stalki z takim body, choc oczywiscie chcialoby sie lepiej i wiecej. Z czasem szklarnia sie rozbuduje, natomiast mam o wiele wieksza frajde z robienia zdjec 5-tka w porownaniu do 50D.
Decyzje musisz podjac sam.
Jesli wykorzystujesz wysokie ISO, mocno wycinasz kadry, potrzebujesz sprawnego AF z dobiegaczka, mnoznik polepsza ogniskowe dla zakresu tele, chcialbys miec jak najwieksza GO przy jasniejszych przeslonach, uzywasz bocznych punktow AF - mozesz poczuc zawod.
Ale to chyba jedyne argumenty na 'nie'.
Cala reszta jak najbardziej na plus
Pozdrawiam
San
Posiadam również 50D i 17-55/2.8 i dla mnie różnica pomiędzy 5D a 50D jest zauważalna. Podpinane zamiennie 85-tką i T70-200 do 5-tki dają naprawdę super efekty, których na 50D nie mogłem osiągnąć. Nie twierdzę, że zdjęcia były dużo gorsze, ale te z 5-tki mają coś w sobie takiego co przyciąga uwagę. Może to ta mityczna "magia" pełnej klatki:-D.
Na tą chwile pozostanie zbierać jeszcze na szerszy kąt.
Dla mnie zmiana ma sens, jeżeli priorytetem jest jakość generowanego obrazka, a mniejsze znaczenie ma szybkości w serii, wyświetlacz, mikroregulacja i kilka innych nowościach 50-tki.
Pozdrawiam
C5D | C50D | C24-70/2,8 | C50/1,8 | T70-200/2,8 | 580 EXII
sprzedajesz 50d za 2coś 17-55 za 2500. 50 1.8 zostaje. 5D kupujesz za 3500 czyli zostaje 1500zł za co możesz kupić 17-40 4L lub dołożyć ok1000zł i kupić 24-105 4L