canon 5 d
canon 50 d
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Możesz wrzucić jakieś sample?
Moim zdaniem porównywanie tych dwóch aparatów jest bez sensu, zupełnie inne zastosowania, zupełnie inne aparaty, a ankieta odpowie tylko na pytanie czy więcej osób fotografuje rozebrane laski czy latające ptaki
Witam
Mam jedno pytanie odnośnie bocznych punktów AF w 5D.
Czy one są porównywalne do działania układu z 30D ? czy gorsze? może ciut lepsze??
może napisz do czego Ci te punkty. Ze swojego doświadczenia powiem,że na FF to sa one troszkę za blisko siebie i to jest największa uwaga. Nie robię zdjęć dynamicznych tzn nie na Servo , ani też w nocy i słabym świetle, a jeżeli już to sobie lampą i jej czerwonym podświetleniem pomagam i raczej trafia tam gdzie ma trafiać
W tej chwili mam 30D + coś + stałkę 100mm.
I tych bocznych używam od czasu do czasu własnie przy pracy ze stałka .
A to górny a to dolny , a to boczny,
Raz na festiwalu pieśni czyli osoby stały nieruchomo , raz na rozdaniu nagród gdzie osoby szły po ukosie w moją stronę , i raz pokaz tańca choć starałem się trzymac punktu środkowego.
A dodatkowo słyszałem że 5D gorzej sobie radzi na bocznych na jasnych szkłach .
A na tej stałce w 90% przypadków mam f 2.2
Ok, to już wiem, że 50D jest do bani i że wszyscy, którzy kupili ten aparat na pewno popełnili największy błąd w życiuCóż, może kiedyś dorobię się "piątki", ale na razie idę robić foty tym badziewiarskim, przekombinowanym, aberrującym (hmm, wydawało mi się, że takie rzeczy to bardziej od obiektywu, ale co tam - amatorem jestem) 50D, który jest największą pomyłką Canon'a
Serdecznie pozdrawiam
Szczęśliwy (aczkolwiek najwyraźniej żyjący w nieświadomości) użytkownik 50D![]()
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner