canon 5 d
canon 50 d
Z jednej strony wyglada to śmiesznie, ale z drugiej to faktycznie wybór puszki nie jest teraz łatwą sprawą. Ciągle mam 350D, w końcu uzbierałem 10k na nową puszkę i do wyboru mam: 5DII, albo 5D + 50D (jedna puszka do małej GO, druga do dobrego AF), albo samo 5D, za resztę coś szklanego... Nie liczę na podpowiedzi, sam muszę coś wykombinować, żałuję tylko, że nie mam handlowego talentu Himiego, wtedy bym nie teoretyzował, tylko bym wypróbował te trzy puszki
![]()
A czego tu nie mozesz załapać? Chodzi o to, że sprzęt coraz lepszy a ze mnie nadal d... .
Nie wiem dlaczego ale właśnie GO mimo, ze większa na 30D na tych samych szkłach w 5D wygląda dużo lepiej. Wogóle z tym aparatem moje obiektywy przeżywaja drugą młodość. Jeżeli masz brać 50-kę tylko dla tego, to nie warto. Ja zostawiłem sobie 30-kę na rajdy i jako back-up.
Ostatnio edytowane przez Matsil ; 26-05-2009 o 20:17
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Szacownej 350 d używałem przez około 3 lata ,na początku jako aparacik na imprezki itp .
Jakiś rok temu zacząłem traktować foto poważniej i 350d pomału nie wystarczała ,wady mały ciemny wizjer i czego nie zauważyłem sama czerpała baterie , ostatnimi czasy potrafiła z gripa wysączyć energię w ciągu jednego dnia na pozycji off .Przepełniło to czarę goryczy .
5d miałem w rękach niejednokrotnie i łoł ,wizjer ! jak bym okna umył od 100 lat ,no i 36/24 prawie !
50 d nowa konstrukcja ,też macałem .kusi nowinkami jak kalibracja obiektywów i wieloma innymi .Byłem skołowany ,więc postanowiłem napisać tu .
Myśle ze dobrze zrobiłem .
Na dzień dzisiejszy na 95% pięć de
dziękuję wam i zapraszam do dalszej dyskusji, może się jeszcze czegoś dowiem
gwarantuje ci ze jakbys kupil tandem 50D + 5D (mkI) to ta pierwsze puszka by sie kurzyla? Wolny AF? Malo fps? A czy wszyscy robia zdjecia sportowe ze tego potrzebuja? Jako amator za chiny nie odczujesz ze to wolny aparat. Jesli tak, to sprzedasz i kupisz 50D. Proste![]()
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Macanie w sklepie, to jednak nie to, co test w warunkach bojowych, ale też mam takie wrażenie, że po doświadczeniach z 350D każdy inny AF wydaje się porażająco szybki i dokładny, no w każdym razie ten z 5D jest sporo lepszyTrochę mi się nie podoba za duże skupienie punktów AF, przy małej GO nie chciałbym zbytnio przekadrowywać, no ale nie ma co marudzić, tego sie nie zmieni. W mkII podnieca mnie głównie kalibracja AF. Przy małej GO to akurat może byc przydatne, szczególnie gdybym wpadł na pomysł kupna takiej S 50/1,4...
I to wcale nie jest głupi pomysł!
Ale jeśli jesteś w stanie wytrzymać czas bez aparatu przeznaczony na ew. kalibrację to i 5D spokojnie styknie.
Tym bardziej, iż czuję przez skórę, że wkrótce Canon zaskoczy nas FF w cenie o wiele niższej niż 5DMkII... rynek foto strasznie dostaje w 4 litery. Dochody takiego Nikona spadły o 70%, jak podał wczorajszy Amateur Photographer. Canon pewno przędzie nie lepiej. Ponoć lustrzanki sprzedają się nawet lepiej niż w poprzednich latach ale konkurencja na rynku kompaktów jest po prostu zabójcza i wymusza drastyczny spadek cen i obniżone jednostkowe zyski.
W lustrzankach też nie jest dobrze - pentax wprowadza K-7, magnezowe body z 77 punktami uszczelnień, gwarancja pracy w minus 10stC , do tego doskonałe szkła Pentaxa są sprzedawane w stosunkowo lepszych cenach niż eLki. Wystarczy rzut oka na cenniki. Olympus wypuścił kupę nowych modeli, są tabuny nowych PlayStation... doskonałe wzrorniczo, a kto w czasach, gdy MP3 wypiera CD pyta się o JAKOŚĆ obrazowania? Ważne że coś widac...
Także w segmencie lustrzanek niepełnoklatkowych Canon ma coraz silniejszą konkurencję.
Jedynym ratunkiem pozostaje ucieczka do przodu i introdukcja FF "dla ludu", taki 7D bez opcji video i droższy powiedzmy 200-250 euro od 50D mógłby być prawdziwym killerem sprzętu niepełnoklatkowego dowolnej firmy. Jeśli K-7 ma kosztować 1200 euro to wybór byłby w tym momencie jasny...
Zatem nie zdziwię się gdy zobaczymy coś takiego jeszcze przed Bożym Narodzeniem.
Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE
Tylko ilu z nas tego potrzebuje? W większosci przypadków jest to tylko i wyłącznie marketing a nie potrzeba rynku.
Przede wszystkim byłby killerem serii xxD a tego chyba canon nie chce, bo w tym segmencie najwięcej zarabia. Nie wierzę żeby szybko powstało takie body tym bardziej, że crop ma też duże zalety i 50-ka dobrze się sprzedaje.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
może to bedzie glupie co napisze ale,
- 5d - to pełna klatka
pełna klatka to jednak pełna klatka i gdybym mial 10 tysi do wydania - bez wahania
- 50d mam teraz fotki i ich jakosc pokazalem w galerii i pokaze wiecej )))
polubilem 50 tke jest wdzieczna , i potrafi sie odwdzieczyc naprawde niezlymi fotkami
na chwile obecna tylko obiektywy musze zmieniac bo mam kit a na razie )))