Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: AF w 50e jest strasznie wolny, dlaczego?

Bywalec

Domyślnie AF w 50e jest strasznie wolny, dlaczego?

jakiś czas temu kupiłem 50e, to jest moje pierwsze analogowe body (taak, jestem z tych młodych co to zaczynali od cyfrowych aparatów )

nie wiem dlaczego ale AF w 50e jest strrrrasznie wolny, czy jest jasno czy ciemno AF ledwo chodzi. Używam 50 f1.8 i 70-200f4L
    i w obu przypadkach af jest co najmniej bardzo wolny, nie wiem dlaczego
    z 50-dziesiątką w ogóle bardzo ciężko cokolwiek zrobić, wolę używać mf bo af prkatycznie nie działa, biega od nieskończoności do minimum kilka razy, małymi kroczkami i po 30 sekundach udaje mi się złapać ostrość (zazwyczaj, bo często w ogóle jej nie łapie)

z 70-200 jest troszkę lepiej ale tez nie dużo, lata od nieskończoności do minimum i spowrotem, malutkimi 'kroczkami' i dopiero po dłuższej chwili ostrzy tam gdzie powinien, czasami zdarza mu się w ogóle nie złapać ostrości

co się dzieje? i dlaczego tak się dzieje?
    w tym przypadku to ja wolę w ogóle af nie używać, na manulanym ostrzeniu idzie mi to dużo szybciej

na 350d oba szkła działają dobrze

z góry dziękuję za odpowiedź
    pozdrawiam
    Wojtek Więcławski
    40D | 50e | T10-17/3,5-4,5 fish | T17-50/2,8 | C50/1,8 | C70-200/4 | Jupiter 135/3,5 | C580EXII | Vivitar 285hv | chińskie wyzwalacze

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Mi to wygląda na jakiś problem z aparatem. Może coś ze stykami?
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Pierwsze i najlogiczniejsze działanie: wyczyścić czujniki AF, znajdują się w komorze za lustrem, wystarczy je podnieść (migawka w trybie "bulb" albo za pomocą wstępnego podnoszenia lustra).
    Czyszczenie należy zacząć od przedmuchania gruchą, jeśli nie pomoże można spróbować izopropanolu.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Też bym stawiał na zabrudzony AF. Z 70-200/4 szału nie ma ale ostrzy normalnie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Domyślnie

af w mojej 30e jest lepszy niz 350d i u Ciebie powinno byc podobnie...

tak jak koledzy wyzej proponuje wyczyszczenie czujnikow af i stykow
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Bywalec

Domyślnie

dopiero dzisiaj skończyłem film i mogę spokojnie klapać lustrem
    czujniki af to są te na dole pod lustrem?
    jak mam je umyć?

podmuchałem w nie ile wlezie ale nadal to samo, tzn niby ostrzy ale tak jakoś bardzo słabo :/
    i co dziwne np teraz w pokoju przy oświetleniu sztucznym idzie mu to lepiej niż w dzień przy dużym zachmurzeniu gdy na przykład chcę wyostrzyć na twarz - dlaczego?
    40D | 50e | T10-17/3,5-4,5 fish | T17-50/2,8 | C50/1,8 | C70-200/4 | Jupiter 135/3,5 | C580EXII | Vivitar 285hv | chińskie wyzwalacze

Domyślnie

Hm, oddaj aparat do jakiegoś punktu gdzie wyczyszczą i przejrzą dokładnie bo chyba coś nie tak z nim jest

Ze sprzętu Canona to najpierw kupiłem 350d i zbierałem obiektywy, a później odstawiłem na półkę poczciwego Zenita i nabyłem właśnie 50e. Nie wiem czy to prawda, ale ja przynajmniej odnoszę subiektywne wrażenie, że AF chodzi szybciej(szybciej łapie cel, mniej poprawia) z analogiem zarówno w przypadku tamrona 28-75 f/2.8 jak i sigmy 70-200 f/2.8 hsm niż z 350d...

btw. i może to głupio zabrzmi ale sprawdź ustawienia AF w aparacie
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Uprawnienia umieszczania postów