Tzn. tak teoria mówio praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się
O winietowaniu wiem, podobno też jest spory problem z niedomykaniem lustra (uderzaniem o obiektyw) przy małych ogniskowych. Ale tym bezproblemowym podpięciem do naszej pełnej, "negatywowej" klatki mnie pokonałaś.. Zawsze myślałem że EF-S ma dodatkowy ząbek na bagnecie, i że takie proste to nie jest
Widziałem kiedyś kilka zdjęć z taką maxi winietą - swoją drogą można je wykorzystywać jako szkło "efektowe"[Chociaż WY PSujący zdjęcia cyfrowcy nie macie chyba takiej potrzeby
]
A czy wartość optyczna takiego szkła w tym "używalnym" zakresie jest taka sama jak na cropie? Pytam z ciekawości, bo szukam szerokiego kąta, a do tej tokiny prawdopodobnie miałbym dostęp.Tokiną 12-24 da się nawet robić zdjęcia z aparatem pełnoklatkowym, w zakresie mniej - więcej 19-24 mm.
"Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350