Pokaż wyniki od 1 do 10 z 81

Wątek: Aparat, do reportażu, mały i wydajny.

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ptrk Zobacz posta
    Albo jeszcze lepiej OM1-n albo OM2-n z 35/2
    tak ,to fajne lustrzanki,ale do fotografi ulicznej przyjeło się ze dalmierze lepiej się nadają,są cichsze i mają migawki centralne,co w połączeniu z jasnym obiektywem daje wieksze możliwości.
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
    tak ,to fajne lustrzanki,ale do fotografi ulicznej przyjeło się ze dalmierze lepiej się nadają,są cichsze i mają migawki centralne,co w połączeniu z jasnym obiektywem daje wieksze możliwości.
    kolego, Ty mi pokaż obiektyw do dalmierza z migawką centralną! ja takiego wynalazku nie spotkałem
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    kolego, Ty mi pokaż obiektyw do dalmierza z migawką centralną! ja takiego wynalazku nie spotkałem
    A choćby Agfa Ambi Silette.

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FlatEric Zobacz posta
    A choćby Agfa Ambi Silette.
    ale on ma migawkę w aparacie, a nie w obiektywie
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

ale on ma migawkę w aparacie, a nie w obiektywie
    pierwsze zdanie z wikipedi "Migawka centralna zwana również irysową, umieszczona jest we wnętrzu obiektywu, lub tuż za nim."

pełna wersja: http://pl.wikipedia.org/wiki/Migawka

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

pierwsze zdanie z wikipedi "Migawka centralna zwana również irysową, umieszczona jest we wnętrzu obiektywu, lub tuż za nim."

pełna wersja: http://pl.wikipedia.org/wiki/Migawka
    też się tą definicją posługiwałem - no i według niej to migawka ma być w obiektywie (zarówno między soczewkami, jak i za), a nie w aparacie
    ale może Wy macie racje, bo szczerze mówiąc, myślałem raczej o Lecia'e, mówiąc o dalmierzu
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

większość ma takie migawki

pruzky
    Guest

Domyślnie

Chyba większosc dalmierzy z niewymienna optyka ma centralną migawkę. Na pewno wszystkie Yashiki, Canonety. Minolta Hi-Matic chyba też...

Bywalec Awatar Poohutch
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No, nadają się Ja używałem Olympusa 35 SPn z zuiko 42/1.7 i jeżeli czegoś w życiu żałuję, to tego, że go sprzedałem. Nieduży i cichy. Wielki, jasny wizjer pokrywający ponad 100% kadru. Super ostry obiektyw i świetna plastyka. Możliwość utrzymania z ręki dłuższych czasów niż w lustrzance z podobnym obiektywem. Świetnie rozwiązany pomiar światła (wskaznia w EV + spot) i błysku (na obiektywie skala GN pozwalająca dostosować przysłonę do odległości). Marzenie, chcę go spowrotem (a był w stanie idealnym, z oryginalnym pokrowcem, dekielkiem i paskiem wrrrrrr )!

W kategorii "smienowanych" (brak dalmierza, brak pomiaru światła, piktogramy zamiast skali odległości) używam z powodzeniem Super Haliny 35 Fajny aparacik, choć stary. Tylko migawka, film i super angulon 35/3,5.

W kategorii lustrzanek do street IMO rządzi pentax MX + 40/2,8 (w tej chwili używam go z SMC-M 35/2, na 40 ciągle poluję) Wszystkie czasy mechaniczne, największa matówka jaką widziałem w lustrzance, malutki, bez automatyki ekspozycji i zbędnych wodotrysków (nie potrzebuję, mnie rozprasza). Dla mnie najlepsza lustrzanka na film 35mm ever.
    Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
    Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200

Uprawnienia umieszczania postów