Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 81

Wątek: Aparat, do reportażu, mały i wydajny.

Mieszany widok

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Drugi najsolidniejszy mechanicznie. Optycznie wszystkie tak samo.
    Oj.... znów się pospieszyłeś :-|
    28-80/3.5-5.6 USM Mk I oraz Mk V mają ze sobą niewiele wspólnego.
    http://www.canon.com/camera-museum/c...35~56_usm.html
    http://www.canon.com/camera-museum/c...5~56v_usm.html
    Mk I to zupełnie inna konstrukcja, w porównaniu z późniejszymi. Ten obiektyw to można powiedzieć "protoplasta" 28-105/3.5-4.5 USM. Posiada solidny układ optyczny i pełny USM, z funkcją FTM. Wszystkie późniejsze to plastikowe do bólu KIT-y z micro USM.
    Oczywiście opis sprzedającego jest przesadzony ale nie zmienia to faktu że te dwa szkiełka są raczej nieporównywalne.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Oj.... znów się pospieszyłeś :-|
    Znów mnie złapałeś
    Myślałem, że w tym przypadku Canon zrobił tak jak z 1.8/50. Dwójka optycznie jest praktycznie taka sama, ale mechanicznie lipa. Poza tym ten kit nie jest wcale taki słaby optycznie. Ja go miałem przez jakiś czas (wersja II). Niestety miał takie luzy, że przy pełnym wysunięciu przedniego tubusu, odchylał się on mocno od osi.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Znów mnie złapałeś
    Myślałem, że w tym przypadku Canon zrobił tak jak z 1.8/50. Dwójka optycznie jest praktycznie taka sama, ale mechanicznie lipa.
    Za to jest znacznie tańsza :-) W przypadku 28-80/3.5-5.6 z downgrade-m polecieli na całego.
    Poza tym ten kit nie jest wcale taki słaby optycznie. Ja go miałem przez jakiś czas (wersja II). Niestety miał takie luzy, że przy pełnym wysunięciu przedniego tubusu, odchylał się on mocno od osi.
    Testów niestety nie podlinkuję ale z tego co pamiętam to w przypadku tego szkiełka każda kolejna wersja była optycznie słabsza od poprzedniej.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Testów niestety nie podlinkuję ale z tego co pamiętam to w przypadku tego szkiełka każda kolejna wersja była optycznie słabsza od poprzedniej.
    To dobrze, że mi się dwójka trafiła (dostałem jako zaślepkę do 500N)
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mikeqp Zobacz posta
    Witam, potrzebuje zakupić mały obrazek, chciałbym żeby aparat był w miarę lekki i poręczny, koniecznie autofocus.
    .
    Jesli maly, to moze Minolta Dynax 5 ?
    Bardzo fajny aparacik. Chociaz nie Canon

Bywalec Awatar mikeqp
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Kupiłem ten pierwszy zestaw, zobaczymy jak się będzie sprawdzał.
    Teraz jeszcze mam pytanko, ponieważ mam w kiepskim stanie powiększalnik krokus 66 i do tego obiektyw janpol color. W związku z tym szukam również jakiegoś w miarę dobrego powiększalnika, i do tego jeszcze jakiś zacny obiektyw--tylko że mało tego jest na allegro. a Ja na dodatek potrzebuje żeby ten zestaw obsługiwał średni i mały format. może macie jakieś rady po kątem tych zakupów?

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Potwierdzam Mk.II tego szkiełka miałem, i jeszcze do niedawna całkiem aktywnie wykorzystywałem z 300v. Dla mnie szkło bardzo ok (pewnie jak zwykle zależy to od sztuki), a już z pewnością wygrywało z dwoma kitowymi sigmami które u mnie zaległy w tym czasie.

Ale nie zmienia to faktu że to już dyskusja o niczym, a mikeqp gratulujemy zakupu
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Bywalec Awatar mikeqp
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Dzięki dzięki

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Przytaknę
    Canonetka ze stałką f/1.7 to świetna zabawka! A zarazem to taki rupieć, że raczej nie skusi "obywateli ulicy" do wyszarpnięcia jej z ręki.
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

lepiej niż electro by było chyba Yashice 14 ze światłem 1,4.
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów