Widziałem dyskusję na temat tamron 11-18 - canon 10-22 używałem tamrona ponad rok i było to moje podstawowe szkło bo jakieś 80% zdjęć robię w tym zakresie, w tej chwili używam canona od po wakacji więc parę uwag:
przede wszystkim autofocus w canonie nic nie słychać, tamron bzyka wydaje się się że af canona jest szybszy ale ten aspekt mnie nie rusza więc mogę się mylić
ostrość: ten aspekt też mnie mało rusza oba były "wystarczająco ostre" ale widzę że canon jest "delikatnie" ostrzejszy - to widać na ekranie komputera, jak dla mnie canon jest używalny nawet na 3.5 (ale to może być indywidualna sprawa dla jednego używalny dla innego nie), tamrona praktycznie zawsze przymykałem może raz robiłem coś na pełnym otworze ale nie pamiętam jak wyszłomusiałbym szukać
winietowanie tamron jest mniej podatny na winietowanie - rozmawiamy tu raczej o przypadkach dość ekstermalnych typu: "dwa slimy na obiektyw i holder lee z jeszcze jednym prostokątnym na górę" ale tak czy inaczej różnicę w winietowaniu widać
zakres to oczywisty parametr ale tu akurat czuję różnicę, tamron 11 canon 10 różnica jest i widać ją ale chyba bym za nią nie zapłacił, góra 18 i 22 różnica jest i tu jestem zadowolony ten koniec robi (przynajmniej mi) różnicę bo rzadziej muszę zmieniać obiektyw jak mam potrzebę zrobienia czegoś "mniej szerokiego"
budowa dekielek tamrona jest mz lepszynie cierpię dekielków canona, tamron się powiększa ale to skok na jakieś 3mm za to canon "pompuje" przednim elementem o niej więcej tyle samo, jak dla mnie bez różnicy ważne że oba nie kręcą mordą i filtrów się da używać bez dodatkowych problemów. ogólnie organoleptycznie chyba canon wygląda odrobinę lepiej.
co do zniekształceń to raczej się nie wypowiem bo znowu temat mnie mało rusza więc nie zwracam na to wielkiej uwagi, jak komuś zniekształcenia bardzo przeszkadzają to są narzędzia które suportują oba (tamrona i canona) i usuwają zniekształcenia automatycznie.
podsumowując różnice są (być może zależą od konkretnego egzemplarza mam ograniczone doświadczenie) i każdy musi sobie sam odpowiedzieć czy ile są warte
aha jeszce jedno sigmy nigdy nie maiłem w ręku ale widziałem sporo zdjęć i były dobre