Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 70

Wątek: jaki obiektyw czy canon 10-22 czy tokina 11-16

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie :)

Cytat Zamieszczone przez adamskladak Zobacz posta
    no i wyszedl tamron 10-24 i mydlany jest na rogach widac to na testach (optyczne) wiec nadal pozostaje do wyboru canon albo tokina moze ktos podpowie co lepsze ?
    Pozostaje tylko jeden własciwy który wybierzesz. Idziesz do sklepu gdzie takie obiektywy możesz podpiąć i testujesz robiąć fotki.

Ja osobiscie sprawdziłem i wg. mnie lepszy dla mnie jest C10-22 (pomijajac cene itp)

A ty wybierzesz co ciebie przemawia - ja wybrałem.

Zamówilem i czekam na dostawe - chociaz w jednym slepie co byłem (D-Photo Kraków) obiecują a nie mają, albo sprzedają na allegro czegoś co nie mają.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Niezmiennie polecam Tamrona 11-18 . Chociaż wcześniej miałem właśnie Canona 10-22. Tak, Canon lepszy, ale nie ma się co napinać, jeśli nie będzie to Twój podstawowy obiektyw np. do zawodowej fotografii architektury. Tamron jest o połowę tańszy, lżejszy i nie wymaga filtrów SLIM.
    Skoro miałeś do czynienia z tymi dwoma szkłami, to powiedz jak wygląda u nich kwestia dystorsji - w którym z nich jest ona większa i biorąc pod uwagę tylko te zniekształcenia, które z tych szkieł wygrywa w tej kwestii
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

nie mialem tokiny ale mialem 10-22, to ultraszerokie szklo wiec dystorsja bedzie znaczna na 10mm. Tego nie pominiesz bo to fizyka
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Przyznam, że nie zawsze rozumiem dylematy wokół zakupu C10-22. Obiektyw ma doskonałą opinię użytkowników, w testach wypada bardzo przyzwoicie albo rewelacyjnie w zależności od preferencji testujących. Jest bardzo ostry i kontrastowy, ma bardzo dobry AF, solidną budowę z metalowym przednim pierścieniem. Nie słyszy się o rozrzucie jakości między egzemplarzami. Kupiłem go 2 lata temu i za każdym razem po podpięciu czuję satysfakcję z zakupu . Na dodatek wszelkie "zamienniki" nie są tanie - może tańsze ale też swoje min.1800 PLN kosztują. To nie jest ten dylemat co między T17-50/2,8 a C17-55/2,8 gdzie różnica w cenie powala.
    C10-22 jest wart tych 2300PLN.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Przyznam, że nie zawsze rozumiem dylematy wokół zakupu C10-22. Obiektyw ma doskonałą opinię użytkowników, w testach wypada bardzo przyzwoicie albo rewelacyjnie w zależności od preferencji testujących. Jest bardzo ostry i kontrastowy, ma bardzo dobry AF, solidną budowę z metalowym przednim pierścieniem. Nie słyszy się o rozrzucie jakości między egzemplarzami. Kupiłem go 2 lata temu i za każdym razem po podpięciu czuję satysfakcję z zakupu . Na dodatek wszelkie "zamienniki" nie są tanie - może tańsze ale też swoje min.1800 PLN kosztują. To nie jest ten dylemat co między T17-50/2,8 a C17-55/2,8 gdzie różnica w cenie powala.
    C10-22 jest wart tych 2300PLN.
    Cieżko znaleść ten obiektyw za 2300

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    nie mialem tokiny ale mialem 10-22, to ultraszerokie szklo wiec dystorsja bedzie znaczna na 10mm. Tego nie pominiesz bo to fizyka
    Zgadzam sie z Tobą i wiem, że praw fizyki nie da się oszukać. Dystorsja będzie i to nie ulega wątpliwości. Interesuje mnie tylko porównanie tych dwóch obiektywów w kwestii tego zniekształcenia - skoro forumowicz jotes25 miał z nimi do czynienia.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Skoro miałeś do czynienia z tymi dwoma szkłami, to powiedz jak wygląda u nich kwestia dystorsji - w którym z nich jest ona większa i biorąc pod uwagę tylko te zniekształcenia, które z tych szkieł wygrywa w tej kwestii
    Wygrywa Canon i to wyraźnie (można się było tego domyśleć z mojego poprzedniego posta). Mi większe zniekształcenia w Tamronie nie przeszkadzają. A kupiłem go nowego za równowartość 900 złotych (Hong Kong).

Przy okazji: ktoś tu napisał, że C 10-22 ma coś metalowego w obudowie poza bagnetem oczywiście). Miałem dwa takie obiektywy, oba były całe z plastiku.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 18-01-2009 o 14:37

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adi760303 Zobacz posta
    Cieżko znaleść ten obiektyw za 2300
    Pierwszych 9 sklepów na ceneo.pl oferuje C10-22 poniżej 2300. Nie sprawdzałem czy obiektywy rzeczywiście są w sklepach.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

http://arcdeco.pl/canon-1022-f3545-p-1292.html
    w tym sklepie jest za 2240 pln (chyba najtaniej na necie)
    dodatkowo sklep jest 10 min drogi ode mnie, wiec ja wlasciwie nie bede sie zastanawiac gdzie i od kogo kupic ef-s 10-22
    przy okazji moge polecic sklep arcdeco - spory asortyment, mozliwosc odbioru osobistego, mila obsluga, uczciwy, konkretny i znajacy sie na fotografii sprzedawca.
    Jedyne "ale" to fakt, ze wiekszosci towarow nie ma na stanie, trzeba uprzednio zamowic droga telefoniczna, badz elektroniczna po czym udac sie nastepnego dnia z rana po odbior sprzetu (oczywiscie tyczy sie to osob ze Szczecina badz okolic)
    rok temu kupilem tam Tamron 70-200/2.8
    Sprzedawca na moja prosbe sciagnal mi dwa egzemplarze, abym mogl przetestowac obiektywy na miejscu pod katem BB/FF
    Jeszcze dostalem po promocyjnej cenie filtr Hoya UV 77mm
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    http://arcdeco.pl/canon-1022-f3545-p-1292.html
    w tym sklepie jest za 2240 pln (chyba najtaniej na necie)
    dodatkowo sklep jest 10 min drogi ode mnie, wiec ja wlasciwie nie bede sie zastanawiac gdzie i od kogo kupic ef-s 10-22
    przy okazji moge polecic sklep arcdeco - spory asortyment, mozliwosc odbioru osobistego, mila obsluga, uczciwy, konkretny i znajacy sie na fotografii sprzedawca.
    Jedyne "ale" to fakt, ze wiekszosci towarow nie ma na stanie, trzeba uprzednio zamowic droga telefoniczna, badz elektroniczna po czym udac sie nastepnego dnia z rana po odbior sprzetu (oczywiscie tyczy sie to osob ze Szczecina badz okolic)
    rok temu kupilem tam Tamron 70-200/2.8
    Sprzedawca na moja prosbe sciagnal mi dwa egzemplarze, abym mogl przetestowac obiektywy na miejscu pod katem BB/FF
    Jeszcze dostalem po promocyjnej cenie filtr Hoya UV 77mm
    Ja jak szukalem w Krakowie (bo tam pracuje i tam mogę odebrać) sprzęt ten jest w okolicach 2450 złotych lub wiecej. Wysylka internetem bez sprawdzenia mnie osobiscie nie odpowiada. W Krakowie tak jest ze w zasadzie na Studenckiej jest po 2500 PLN |(dla mnie za duzo - ale sklep pewny) oraz foto-cyfra ktora moze ma a moze nie ma - a z gwarancja to czasem loteria. D-photo i 2 sklep w tym samym miejscu ma w ofercje ale co z tego ze sprzedaja na allegro czy sa w ceneo skoro obiektyw ma przyjsc od ostatnich 3 tygodni. A jak niby przyszedl to PAnu się pomylilo i jest ale coś innego - dobrze ze pracuje nie daleko wiec mocno nie psioczylem.

W każdym razie udało mi się wrescie zamowić ale w innym miejscu.

W każdym razie jeżeli ktoś może polecić jeszcze jakieś sklepy foto z Krakowa o których nie wspomniałem a są warci polecenia to bardzo proszę o ich wskazanie. Mam jeszcze sporo sprzętu do kupienia ale w rozsądnych senach a nie 300-1000 złotych więcej niż w innych sklepach
    Ostatnio edytowane przez adi760303 ; 18-01-2009 o 14:40

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów