Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: DPP jak zapisać bez utraty jakości

Dopiero zaczyna

Domyślnie DPP jak zapisać bez utraty jakości

Witam,
    zaprzyjaźniłem się z programem Digital Photo Professional do obróbki RAWów z 50d. Efekty są oszałamiające jak dla mnie osobiście ale pojawił się problem. Po jakiejkolwiek zmianie zapisu pliku (czy to na jpeg, czy na tiff obojętnie czy 8 czy 16 bitowy) następuje ogromna utrata ostrości zdjęcia. Nie potrafię w żaden sposób tego uratować, a post obróbka jpeg-a nie daje już takiego efektu. Ktoś spotkał się z podobnym problemem?
    help plizzz

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coob Zobacz posta
    Witam,
    zaprzyjaźniłem się z programem Digital Photo Professional do obróbki RAWów z 50d. Efekty są oszałamiające jak dla mnie osobiście ale pojawił się problem. Po jakiejkolwiek zmianie zapisu pliku (czy to na jpeg, czy na tiff obojętnie czy 8 czy 16 bitowy) następuje ogromna utrata ostrości zdjęcia. Nie potrafię w żaden sposób tego uratować, a post obróbka jpeg-a nie daje już takiego efektu. Ktoś spotkał się z podobnym problemem?
    help plizzz

Czym się objawia ta "utrata ostrości"? W DPP oglądasz zmniejszony obrazek a potem? Co potem oglądasz? 100%?

Obrazek zmniejszony do rozmiarów podglądu z DPP będzie równie ostry albo i ostrzejszy.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Obrazek jest bardziej miękki. Różnica jest dość znaczna i widoczna gołym okiem. Zapisuje w programie (convert and safe) w najwyższej jakości. Potem otwieram podgląd w - corelu, DPP (jako jpeg) lub też normalnie spod windowsa. Obraz robi się.. bardziej miękki. O to czy wzrok mi się nie psuje spytałem 2 postronne osoby i obie potwierdziły moje spostrzeżenia.

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

Być może masz włączone odszumianie i ono zmiękcza ci obraz

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Inne algorytmy wyswietlania czy cos w tym stylu, tez tym walczylem, w dpp ostrzysz i widac ta ostrosc a pozniej duzy obrazek zmniejsza windows z jakims syfnym logarytmem i jest lipa. powieksz sobie do 100% w dpp raw'a i do 100% zapisanego jpg w windowsie i porownaj. Musza byc takie same Jesli nie sa, to moze najnowszy dpp pomoze ? Mi pomogl kiedys

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ok dzięki za pomoc. powalczyłem z tym wczoraj trochę (ścieżka batch procees/execute, a potem postobróbka jpeg'a i obraz jest zbliżony do uzyskanego w rawie. Nie taki sam ale zbliżony..) W każdym razie dzięki wszystkim

Uzależniony

Domyślnie

otwórz rawa w dpp i przerób na jpg w najlepszej jakosci bez zmian w ustawieniach, potem otwórz kolejno rawa i jpga w zoom browserze , zdjęcie powinno wygladac tak samo,
    inne programy nie zawsze zdjęcia wyswietlają poprawnie w tym przegladarka windowsa.
    Heniek

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jedyne co mi przychodzi do glowy jesli chodzi o utrate jakosci w DPP, to:
    - wlaczone odszumianie
    - korekta beczki i/lub wkleslosci szkla
    Jesli tego nie ma sie wlaczonego, to jakosc masz super... chyba, ze porownijesz obrazek z LCD aparatu i monitora
    Aparat mam i ja

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jotpega otwórz np. w IrfanView - u mnie nie ma żadnej różnicy między podglądem w DPP a w IV
    Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

DPP 3.5 domyślnie odszumia - a więc i "rozmywa" - RAWy z 50D w następujący sposób (pierwsza wartość to szum mono, druga kolorowy, trzecia to iso):

8 - 14 - 12800
    7 - 13 - 6400
    5 - 12 - 3200
    4 - 10 - 1600
    3 - 7 - 800
    2 - 5 - 400
    2 - 4 - 200
    1 - 2 - 100

- Nie widać tego dopóki ręcznie nie spowoduje się wyświetlenia efektów odszumiania stosownym przyciskiem lub do momentu przekonwertowania do plików docelowych.
    Ostatnio edytowane przez ewg ; 30-10-2008 o 14:41
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów