Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 115

Wątek: Kilka uwag co do 10D kontra 300D

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Z mojego doświadczenia:
    Na samym początku wiosną zeszłego roku gdy stwierdziłem w moim 10D BF zadzwoniłem do serwisu i na tym się skończyło. Po prostu po samej rozmowie odechciało mi się jakiejkolwiek prób wyregulowania tego ustrojstwa. Niedawno postanowiłem spróbować jeszcze raz. I tu miłe zaskoczenie. Udało mi się umówić na wykonanie regulacji „od ręki” i co najważniejsze regulacja zdecydowanie pomogła. Nie jest jeszcze idealnie i faktem jest że błąd FF/BF to jedno i pozostaje jeszcze problem „rozrzutu” ale nie jest on tak naprawdę tak strasznie wielki. Oczywiście (tak przynajmniej podejrzewam) jest on właśnie tym czynnikiem który utrudnia regulację.
    Tak czy inaczej zachęcony dotychczasowymi wynikami za jakiś czas wybiorę się znowu do serwisu by wycisnąć tyle tylko ile się da. Regulacja jest niewątpliwie niełatwa i upierdliwa ale jest możliwa.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maku
    Nie jest jeszcze idealnie i faktem jest że błąd FF/BF to jedno i pozostaje jeszcze problem „rozrzutu” ale nie jest on tak naprawdę tak strasznie wielki...
    Otóż to! Można się przyzwyczaić :wink: a jak się ktoś nie przyzwyczai i stać go na to, to kupuje 1D... Jeszcze jeden przyczynek do spiskowej teorii dziejów

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a czy ktos probowal moze "justowania" obiektywu? Czy jest to skuteczny zabieg? Warto?

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

--no więc dobrze :canon 10 digital jest o wiele lepszy od Canona 300 Digital ale nikomu ,kto chce mieć pewność ostrych zdjeć tego aparatu (10)NIE POLECAM
    Bullshit*. Mój ostrzy perfekcyjnie, i każdemu kto chce mieć ostre zdjęcia POLECAM ten aparat.

* bullshit odnosi się do faktu, że 10D nie jest o wiele lepszy od 300D, tak samo jak i do bezsensownego niepolecania go.

Jak masz/miałeś zwalone coś to wal do serwisu. W Irvine, NJ ponoć perfekcyjnie poprawiają BF/FF wg. ludzi z dpreview. A mój 300D ostrzył i dawał identyczne fotki jak mój obecny 10D. :P
    Nikon od 14/09/09
    ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
    http://photography.moridin.pl
    http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez catcherintherye
    --no więc dobrze :canon 10 digital jest o wiele lepszy od Canona 300 Digital ale nikomu ,kto chce mieć pewność ostrych zdjeć tego aparatu (10)NIE POLECAM.
    Nadal sie mylisz i odgornie probujesz "niepolecac" .
    Kwestia ostrzenia/nieostrzenia to kwestia konkretnych egzemplarzy a nie calej serii wszystkich 10D .
    Nie mozna nie polecac modelu 10D "bo nie ostrzy" , mozna tylko napisac "obys mial szczescie i trafil na dobry egzemplarz albo dobry serwis"
    Problem juz porownywalem kiedys - gdy pojawia sie wada to zglosi ja kilkaset osob... ale ci ktorzy wady nie maja siedza cicho i sa zadowoleni ze u nich wszystko dziala (nie liczac np mnie i Moriego).
    Sensacyjne, negatywne wiadomosci przyciagaja tlumy - ludzie jakos tak maja.
    Dlatego zglaszanie wad wyglada OK i ci ktoryz je zauwazali chetnie to robia, a zglaszanie "moj jest OK" wg jakiegos stereotypu wyglada nie OK i ludzie tego nie robia - przez co wydaje sie ze 10D ogolnie jest wadliwy, podczas gdy ja podejrzewam ze procent wadliwych 10D nie jest az tak ogromny, ale za to bardzo glosny 8) .

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Vitez dobrze mówi - dać mu wódki i sprawne 20D.
    Nikon od 14/09/09
    ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
    http://photography.moridin.pl
    http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mori
    Bullshit*. Mój ostrzy perfekcyjnie, i każdemu kto chce mieć ostre zdjęcia POLECAM ten aparat.
    Przez skromność zapomniałeś polecić te 3 obiektywy ze stopki :wink:

Coś już napisał
    Miasto
    polska

Domyślnie

przychyla się do ostatniego wpisu...

Vitez - słuchaj. - jak bym miał 10 to pewnie bym jechał na 20 tkę itd itd - jasne,że w tym co piszę jest dużo przekory i 'odrobinę prowokacji' 8) - nie denerwuj się tak

---więc reasumując.
    1. nie stać mnie teraz na nic lepszego jak na moją 'ukochaną czarną madonnę- 300 tkę' - więc moja miłość jest bezgraniczna. - poznaję aparat każdego dnia lepiej- i już się zupełnie zakochałem.
    10-tek próbowałem i 'coś jest nie tak' - nie wiem. nie jestem specjalistą.- uważam że TAKIEJ firmie ,jak Canon,w tak zaawansowanym modelu(wtedy) jak 10, NIE MIAŁO PRAWA TO SIĘ PRZYDARZYĆ.
    (mam tylko nadzieję ze nie jest to wina firmware'a- bo sam korzystam z niego (10) w swojej 300 tce.. ) ale o ile słyszałem błąd jest bardziej 'technologiczny'.

moim zdaniem,kto tylko może powinien uciekać do 20-tki.

ponieważ całe życie fotografowałem serią G (g2-nic jej nigdy nie dorównało),g3,g5(pomyłka),g6(przereklamowana) - więc teraz jest to dla mnie nowy świat.
    -byłem zdecydowany na kupno 10-tki lub używanej 20-tki.
    -odradzono mi kupowanie używanego aparatu (zawsze miałem nowe), a 10- dała takie a nie inne wyniki na próbach - więc została na placu boju 'czarna 300seta' - jak na naukę uważam że dobry aparat. -- dodam też ,że nie podobało mi się jak leży w ręce 10 - wolę zdecydowanie w tym względzie lżejsze aparaty - no i możliwość korzystania z pasa-ze względu na dość aktywny tryb życia jakie prowadzę.

tak ,10 jest lepszym aparatem,-ale miałem na myśli rozwinięcie funkcji - i nic więcej.

jasne że to wszystko subiektywne opinie.

--ale do cholery,coś musi w tym być jeśli na znanych forach angielskojęzycznych sprawa problemu z AF 10 tki ,tak często się pojawia..~! 8) - a 300-tki JAKOŚ TO NIE DOTYCZY

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie wiem bo nie studiowałem tego tematu w necie tak dokładnie ale z tego co czytałem przynajmniej na naszym forum wywnioskowałem że problem ten dotyczy w takim samym stopniu 10D jak i 300D.

Coś już napisał
    Miasto
    polska

Domyślnie

you kiddin. naprawdę ?? - to wracam do G2 !!

- może i byś tak chciał ale taj nie jest, niestety ( lub -stety )- margines błędów w 300 - to 1,6 % a w 10-tce dochodzi do 4,9.., niestety.. 8)

Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów