Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 115

Wątek: Kilka uwag co do 10D kontra 300D

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez catcherintherye
    (..)
    Było na ten temat już dziesiątki KB na forum. W skrócie: tak, niektóre 10D (i wcale nie pomijalna ilość) mają problemy z focusem. Serwis te problemy albo reguluje albo wymienia body na nowe. Poszukaj mojego wątku p.t. "wizyta w serwisie canona - relacja".

W czym zatem problem? (pomijając kompetencje konkretnego serwisu, co jest inną kwestią).

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Cytat Zamieszczone przez catcherintherye
    (..)
    Było na ten temat już dziesiątki KB na forum. W skrócie: tak, niektóre 10D (i wcale nie pomijalna ilość) mają problemy z focusem.
    Odnoszę wrażenie (jednak niech kolega catcherintherye sam to napisze), że nie chodziło tutaj o FF/BF!

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Odnoszę wrażenie (jednak niech kolega catcherintherye sam to napisze), że nie chodziło tutaj o FF/BF!
    Z tak "jasno i przejrzyście" napisanego posta, to można różne rzeczy wywnioskować ;-) Jednak ja myślę, że może to być właśnie FF/BF. A nawet jeśli nie, to recepta jest ta sama (serwis).

BTW. Z dogłębnej analizy posta wynika, że catherintherye używa aparatu od kilku tygodni. Ja kiedyś czytałem, że żeby móc stawiać takie tezy, trzeba kilku miesięcy obycia ze sprzętem i pokory względem własnych umiejętności - w przeciwnym wypadku na 99% jest to "błąd operatora". Dlatego zresztą tak długo czekalem zanim zacząłem swoją przygodę z serwisem.

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    ...Ja kiedyś czytałem, że żeby móc stawiać takie tezy, trzeba kilku miesięcy obycia ze sprzętem i pokory względem własnych umiejętności - w przeciwnym wypadku na 99% jest to "błąd operatora".
    Biorę EOS 620 i strzelam 10 fotek przesuwając powoli obiektyw w kierunku różnych, dalszych i bliższych motywów. Wszystkie fotki są ostre jak żyleta! Następnie powtarzam ten sam eksperyment z 10D korzystając z tego samego szkła. Procent nieostrych fotek sięga niekiedy kilkudziesięciu procent w przypadku 'trudnych' do ostrzenia obiektów Gdzie tu miejsce na "błąd operatora"?
    Mam na myśli przede wszystkim obiekty słabe kontrastowo, lub generalnie kiepskie warunki oświetleniowe.
    W EOS 620 AF jest dużo wolniejszy, zgoda. Ma jeszcze jedną cechę - dopóki AF nie ma 100% pewności co do wyostrzenia, to spust migawki jest nieaktywny!
    Co mi po wątpliwej szybkości AF w 10D jeśli stosunkowo duża ilość zdjęć jest i tak nieostra? I to bynajmniej nie z powodu FF/BF!

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja kiedyś czytałem, że żeby móc stawiać takie tezy, trzeba kilku miesięcy obycia ze sprzętem i pokory względem własnych umiejętności
    eej, no nie wiem, ale te pare miesiecy mam, a i specjalnie zarozumiały nie jestem, a z pewnymi tezami stawianymi przez catcherintherye muszę sie zgodzić. Mam 300D i chciałem zamienić na 10D, ale było tak jak mówi Jurek - kilkadziesiąt procent złych (ok. 6-7 na 10). Zmiana na 300D 1-2 złych na 10. Pewnie mam dobry egzemplarz 300D, więc postanowiłem nie zamieniać, a nawet jak będę kupował coś nowego to i tak go zostawię na wszelki wypadek, jakby Canon znów zrobił jakiś 40D z niedokładnym AF-em (za 1 500 USD )

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Miasto
    Zürich

Domyślnie

No ja tam nie wiem.. SOA#1 - "u mnie działa" Nie widzę dużej różnicy między 10D po regulacji a 20D (który ma przecież sporo lepszy układ AF). Ale po prawdzie, to ze mnie i po roku pstrykania **** nie fotograf ;-)

Początki nałogu Awatar Cychol
    Miasto
    Reading

Domyślnie

Moje doświadczenia z takimi zestawami są trochę inne. 300D kupiłem w styczniu, w zeszłym roku, wychodząc z założenia: po co kupować 10D skoro trzysetką zrobię to samo (zaznaczam, że jestem niepoprawnym amatorem i fotografowanie traktuję jako hobby) no i prawie cały rok robiłem zdjęcia kitem 300D i Tamronem 70-300 (na sprzedaż ), aż kupiłem 28-80 USM II no i nie bardzo pasowało mi połączenie tego obiektywu z trzysetką. USM pracował cieńko, wolo ostrzył, zdjęcia i jego praca pozostawiały dużo do życzenia. Na początku myślałem, że kupiłem wadliwe szkiełko. Tak się zlożyło, że w tym samym czasie znalazłem chętnego, który chciał kupić moją trzysetkę i szybka decyzja - sprzedaję. Po tygodniu miałem już 10D (dołożyłem 600 zł) i co? Okazało się, że obiektyw pracuje dobrze, USM działa idealnie - szybciutko i cichutko . No i zdjęcia!!! żyleta!!! , zaznaczam, że nic nie wiedziałem o opisywanych przez Was wadach . Kiedy przeczytałem, że 10D nie ostrzy, zaraz pobiegłem robić testy. Tego obiektywu 28-80 już nie mam (szkoda), ale wziąłem 28-135 IS, plastikowego Tamrona (na sprzedaż ) i dalejże ustawiać zabawki, i robić testy (nie mam tablic testowych) no i co??? ostre przy otwartym obiektwie, ostre przy przymkniętym .
    Albo ja mam szczęście, albo co poniektórzy z Was pecha
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z tego wszystkiego jeden wniosek - nieważne co kupisz od Canona, musisz mieć fart i trafić dobry egzemplarz (swoją drogą to pogratulować Canon'owi Działu QC )

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cychol
    Albo ja mam szczęście, albo co poniektórzy z Was pecha
    Albo fotografujesz inne motywy.
    Robiąc zdjęcia stosunkowo daleko oddalonych obiektów, przy dobrych warunkach oświetleniowych, a w dodatku z małym otworem przysłony, masz szansę zjawiska nie zauważyć. IMHO AF działa fatalnie szczególnie przy kiepskim świetle. Do tego w niektórych trybach automatycznych wymusza to duży otwór przysłony (małą głębię ostrości), co w sumie zjawisko potęguje.
    Nie pytajcie mnie dlaczego problemu tego nie ma w kliszaku z epoki starszej o 15 lat

Początki nałogu Awatar Cychol
    Miasto
    Reading

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Nie pytajcie mnie dlaczego problemu tego nie ma w kliszaku z epoki starszej o 15 lat
    Mam na to swoją teorię, ale ona nie dotyczy bezpośrednoi Canona i jego sprzętu, a tzw. całokształtu: zauważ, że 15 lat temu nowy model (obojętnie czy aparatu, czy samochodu, czy czegokolwiek innego) wchodził na rynek co parę lat, taki model był po tysiącach prób i w 100% dopracowany, a dzisiaj co pół roku 2-3 nowe modele. Przy projektowaniu w takim tempie, pewne rzeczy trzeba zaokrąglać, a błędy się sumują (na matrycy ) poza tym na działanie aparatu coraz większy wpływ ma nie sam sprzęt (mechanicznie), a program i tu (podobno) najłatwiej się pomylić .
    To tyle mojej teorii
    pozdrawiam

Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów