Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: szkło do 5d

Dopiero zaczyna

Domyślnie szkło do 5d

Na wstepie witam wszystkich..
    Moje pytanie:
    Zajmuje się fotografią mody, tworzę portfolio modelek,oprócz tego zarabiam na weselach..
    Do tej pory pracowałem na 30d z 70-200 f/4L, oraz znacznie czesciej sigma 18-50 f2/8..
    Postanowiłem zaryzykowac i sprzedałem body z 70-200 na rzecz 5d..
    no i teraz trzeba wybrac odp szkło..Priorytetem dla mnie jest jakosc i niestety ograniczony budzet..
    W gre wchodzi pozostawienie sigmy lub zakup 50mm f1.4, no i dzis sie dowiedziałem po co mi f1.4 skoro 50mm f1.8 daje rade..
    Wiec tutaj pytanie dla uzytkownikow tych szkieł z takim body.
    Oczywiscie nie jest to pytanie typu co lepsze f1/4 czy f1/8 bo to sobie poczytałem....Ciekawi mnie czy dobrze zrobiłem zmieniajac sprzet na pelna klatke kosztem swietnego 70-200, no i jesli ktos uzywał tych trzech szkieł z 5d moze mi podpowie co bedzie najlepsze dla zdjec którymi sie zajmuje.
    Interesuje mnie najwyzsza jakosc, no chyba ze roznica miedzy 1.4 a 1.8 bedzie nijaka bo w sumie to ok 700zł roznicy
    dzieki za odp

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bako Zobacz posta
    Do tej pory pracowałem na 30d z 70-200 f/4L, oraz znacznie czesciej sigma 18-50 f2/8..
    Postanowiłem zaryzykowac i sprzedałem body z 70-200 na rzecz 5d..
    a trzeba było zrobić odwrotnie: sprzedać 30D z Sigmą a zostawić 70-200/4L

no i teraz trzeba wybrac odp szkło..Priorytetem dla mnie jest jakosc i niestety ograniczony budzet..
    W gre wchodzi pozostawienie sigmy lub zakup 50mm f1.4,
    Nie, pozostawienie tej Sigmy nie wchodzi w grę, ponieważ 18-50/2.8 jest to obiektyw przeznaczony tylko i wyłącznie do aparatów z małą matrycą; natomiast samą 50-tką wszystkiego nie obskoczysz.

Moim zdaniem, jeśli chcesz teraz tanio uratować tyłek, to pozostaje Ci Tamron 28-75/2.8
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Dopiero zaczyna

Domyślnie

chyba jednak trzeba bedzie sie pomeczyc na 50mm i raczej 1/4

Dopiero zaczyna

Domyślnie

po włożeniu tej sigmy do 5d w wizjerze pojawia sie cos w rodzaju ciemnego okręgu na zwenatrz, czy to wlasnie wina ego iz obiektyw jest przeznaczony do aparatow z mala matryca czy cos z body nie tak?

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Właśnie dlatego. To jest obiektyw zaprojektowany aby pokryc powierzchnię klatki APS-C i nic więcej.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Dopiero zaczyna

Domyślnie

wielkie dzieki, przestałem sie pocic..........

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zajmuje się fotografią mody, tworzę portfolio modelek,oprócz tego zarabiam na weselach..
    po włożeniu tej sigmy do 5d w wizjerze pojawia sie cos w rodzaju ciemnego okręgu na zwenatrz
    To coś, to się nazywa winieta. Kurcze, zajmując się zarobkowo fotografią, powinieneś sobie zdawać sprawę z takich podstawowych rzeczy.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Dopiero zaczyna

Domyślnie

zgadzam sie, zawsze bardziej skupiałem sie na samym zdjęciu,, zaległosci bede powoli nadrabiac

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

zgadzam sie, zawsze bardziej skupiałem sie na samym zdjęciu,, zaległosci bede powoli nadrabiac
    za dużo nie nadrabiaj, bo wpadniesz w wir ff/bf, mydła, tablic testowych i żadnego porządnego zdjęcia już nie zrobisz... ;-)

zamiast tej niepasującej Sigmy kup sobie podobną o ogniskowych 28-70/2.8
    http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/61

lub Tamrona 28-75/2.8
    http://www.tamron.com/lenses/prod/2875mm.asp

i dalej ciesz się zdjęciami.

(ewentualnie w przyszłości, gdybyś zaczał odczuwać jakieś dolegliwości za strony tych obiektywów, to sie bedziesz zastanawiać i wtedy wybór zapewne padnie na 3-4krotnie droższego Canona 24-70/2.8L)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

bako
    jaja sobie z nas robisz?
    sprzedajesz dobrego lensa- na FF miałbyś swietne tele( zanim dozbierałbyś do wersji 2.8- a poźniej jakieś fajne stałki)
    zostawiasz obiektyw pod a-psc kupując jednocześnie 5d
    sorki ale nie mogłem sie powstrzymac od uszczypliwego komentarza.
    http://picasaweb.google.com/lucas.maj/
    http://onephoto.net/?p0=2&p1=1&user=38702&gal=1
    350d/eos300, 5d, 24 1.4, 50 1.4, 135 2.0 Metz 54 mz-4i- i dylemat czy nie rzucić tego wszystkiego!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów