Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Canon 300v pytanie o obiektyw

Mieszany widok

Mr.Hide
    Guest

Domyślnie Canon 300v pytanie o obiektyw

Cześć, słuchajcie nie znam sie kompletnie na fotografii analogowej, ale uznałem, że czas najwyższy zacząć, rozglądam sie obecnie za Canonem 300v - myślę, że nie zły na początek ( jeśli ktoś miałby jakieś lepsze propozycje w tej cenie chętnie posłucham). Nurtuje mnie tylko jedna rzecz: czy będzie pasować do tego aparatu kitowy obiektyw 18-55mm z lustrzanek cyfrowych Canona ( jak i inne np 50mm albo 28mm)? Nie urywajcie mi łba za to pytanie, ale na prawde nie mam sie kogo poradzić. Z góry dzięki, pozdrawiam !

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Szkła z mocowaniem EF-S (w tym 18-55) nie będą pasować.
    Szkła z mocowaniem EF będą pasować.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Nie będzie pasował 18-55. Ogólnie nie będą pasowały obiektywy z oznaczeniem EF-S (produkowane przez Canona) i inne dedykowane do lustrzanek z małą matrycą. Natomiast wszystkie obiektywy EF jak najbardziej da się podpiąć.
    300V na początek jest jak najbardziej ok, ale przeczytaj ten wątek:
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=26533

Miłej zabawy z analogiem!
    Ostatnio edytowane przez mate00sh ; 28-10-2008 o 17:16
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Domyślnie

Pierwsza rzecz to to ze 18-55 ma mocowanie EF-S i jak mi się wydaje to nie wejdzie do mocowania EF (jest jakas blokada czy cos) lecz to tez da sie jakos ominac.
    Jezeli nawet podlaczysz to od 18mm do ok 24 masz winete dalej jest juz ok

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

No nie do końca bezproblemowo. Jeżeli już Ci się uda 'wcisnąć' obiektyw EF-S do analogowego korpusu to musisz się liczyć z tym, że lustro zawadzi o korpus obiektywu (EF-S głębiej wchodzą w korpus aparatu - stąd inne mocowanie).
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Uprawnienia umieszczania postów