Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Pomiar światła, ekspozycja

Mieszany widok

Jogi
    Guest

Domyślnie Pomiar światła, ekspozycja

Witam wszystkich ponownie
    Dawno temu (ok. 1-2 miesiące) narzekałem że nic nie kumam i że zabawa w foto to masakra, na forum skutecznie podniesiono mnie na duchu i dalej powolutku brnę w otchłań wiedzy :-D
    W związku z tym mam pytanka.
    Po pierwsze chodzi mi o pomiar światła. Szukałem na forum, coś tam znalazłem, czytałem instrukcję aparatu (450D) i nadal nie rozumiem:-? Wiem z opisów innych forumowiczów do czego nadaje się konkretny tryb pomiaru (przynajmniej mniej więcej), tylko.... hmmm jakby tu o to zapytać...:-D
    Czy powinienem w wizjerze lub na lcd aparatu widzieć czy pomiar jest poprawny, gdzie było mierzone to światełko i czy jest ono podane w jakiejś wartości? Wiem że może brzmi to dziwnie ale zmieniając tryby pomiaru w wizjerze nic się nie zmienia :eek: Czy tą zmianę zaobserwuję dopiero bezpośrednio na zdjęciu? (na przykład zmianę z pomiaru matrycowego na punktowy). I czy dobieranie odpowiedniego trybu ma duże znaczenie w jakości zdjęcia?

I drugie pytanko...
    Od pewnego czasu czytuję ekspozycję bez tajemnic Petersona, i sekrety mistrza fotografii cyfrowej - kelby'ego. Peterson pisze tak:
    ..."Wyobraźmy sobie przez moment, że jesteśmy na plaży i robimy zdjęcia potężnej fali rozbijającej się o skały.Używamy filmu o czułości iso 100 i przysłony f/4. Prawidłową ekspozycję mamy w tym przypadku dla czasu naświetlania 1/500 s. ..."

A skąd ja mam wiedzieć, że taka ekspozycja jest prawidłowa przed zrobieniem fotki, pomijając to, że przeczytałem o tym w książce;-) ?? Fajnie jest w tej książce wszystko opisane, ale stwierdzenie iż ekspozycja jest już prawidłowa nie jest w żaden sposób uzasadnione. Aparat ma mi dać znać że jest ok? Jak nie miga wartość przysłony i czas w wizjerze to znaczy że eksp. jest dobra? Czy tu już chodzi o doświadczenie fotografa?
    Ufff...to tyle jak na razie, jak ktoś ma chwilkę to proszę o odpowiedź :smile:
    Pozdrawiam

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Myślę, że powinieneś zacząć od książki z podstawami fotografii.
    Tam najlepiej będzie to wytłumaczone.
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Jogi
    Guest

Domyślnie

Że też sam na to nie wpadłem

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jogi Zobacz posta
    Że też sam na to nie wpadłem

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25632

"Praktyczny kurs fotografii" - Łukasz Gaweł
    "Nowy podręcznik fotografii" - John Hedgecoe
    "O fotografowaniu" - Andrzej Mroczek
    "Książka o fotografowaniu" - Andrzej Mroczek
    "Szkoła fotografowania National Geographic" (kilka tomów)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Jogi
    Guest

Domyślnie

WOW ! Jaki przyjemny wykładzik
    Z wielką chęcią zassałbym wiedzę od kilku forumowych mózgów , pominął etap nauki ....i od razu zajął się foceniem No ale cóż.......

Dziękuję i szacunek

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jogi Zobacz posta
    A skąd ja mam wiedzieć, że taka ekspozycja jest prawidłowa przed zrobieniem fotki
    Myślę że Bryan F Peterson też nie od razu to wiedział
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

I wystarczy.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uprawnienia umieszczania postów