Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Nowy soft - firmware dla 50D

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Z porównania na stronie Dave Shumway'a widać, że wersja 1.6 zmniejsza zakłócenia dla iso 12800 ale niestety zwiększają się i to widocznie zakłócenia dla iso 3200 i przypuszczalnie 1600 !.
    Myślę, że jeśli ktoś nie ma problemów z lampą i opisami error'ów lepiej nie instalować wersji 1.06
    Ostatnio edytowane przez andrzej3k ; 27-04-2009 o 18:08

Coś już napisał

Domyślnie

No to ciekawe, pewnie trzeba by wrócić do starego firmware'a-jeżeli mozna ??, mnie sie wydaje że firmware 1.01 najmniej szumiało do 3200 iso, w 1.03 wg mojego subiektywnego odczucia szum delikatnie wzrósł , muszę zobaczyć jak będzie z tym nowym 1.06

Uzależniony Awatar Yoshitaka
    Miasto
    Kraków/Jarosław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez margo7355 Zobacz posta
    No to ciekawe, pewnie trzeba by wrócić do starego firmware'a-jeżeli mozna ??
    Można, temat był już wałkowany na forum, więc skąd te wątpliwości ??
    Canon 50D + dodatki

Dopiero zaczyna Awatar Corehoorn
    Miasto
    Jastrzębie Zdrój

Domyślnie

Pobawiłem się przez chwilę wersjami 1.0.3 i najnowszą 1.0.6 i fakt faktem że nagle wartości od iso800 dostają większy sygnał szumu w stosunku do poprzednich wersji.

Banding w 1.0.6 jak jest tak był, niczego nie poprawili, chyba że ja mam już większą wadę wzroku niż mówi mi to okulista. Przy serii np podczas ceremonii w kościele na i1000-1600 jest to tak samo widoczne jak było wcześniej w dużych i małych rawach.
    Może robie coś źle albo po prostu panowie puścili ściemę że coś naprawili a ciemny lud to kupi.

W jakieś testowanie karteczek i innych bzdur raczej się bawić nie będę bo szkoda mi migawki i czasu, pozostawiam to raczej onanistom sprzętowym.

Wniosek prosty pozostać przy 1.0.3 chyba że się chce kupić 270ex tylko nie wiem po co
    portfolio: www.glogowski.net.pl | blog: www.glogowski.net.pl/blog

Pierwszy aparat kupił mi tatuś i był to EOS300 na resztę już zapracowałem sobie sam ...
    350D, 400D, 50D, 5DmkII + dużo szkiełek i połowę mniej lampek

Uzależniony

Domyślnie

Na forum dpreview znalazłem odmienne wnioski (czyli 1.0.6 na wysokich iso daje mniejszy szum):
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=31689281
    Z czasem może wykrystalizuje się jednorodna opinia...

Bywalec Awatar toshimitsu
    Miasto
    Dublin/Lodz

Domyślnie

No mam nadzieje ,ze sie cos wyklaruje. Narazie jedyne poprawne testy Shumway'a ukazuja zwiekszenie szumow na na iso 1600 ktorego uzywam i zmiejszenie an 12800 ktory tak czy inaczej bedzie bezuzyteczne.

Zauwazcie ,ze w tescie na dpreview przy nowym sofcie sa troszke mniejsze szumy ale za to wychodza hot-y
    Ostatnio edytowane przez toshimitsu ; 01-05-2009 o 11:05
    Positively dirty minded

Uzależniony

Domyślnie

No to jeszcze drobne uwagi:
    - Na stronie Dave Shumway'a "próbki" wywołane LR - w związku z zaleceniem Canona odnośnie konieczności upgrade DPP (niby dotyczy to problemów z SRAW, ale bez sprawdzenie trudno wyrokować), niewykluczone, że wywyłanie w DPP da inne rezultaty.
    - Na forum dpreview próbki w SRAW1 - moim zdaniem różnica w szumach dla iso 1600 jest bardzo duża na korzyść 1.0.6, choć faktycznie ujawnił się hotpixel.

Coś już napisał

Domyślnie

No i ...iso 6400 czy 12800 prawidłowo naświetlone po poprawnym odszumianiu jest całkiem zjadliwe - nie całkiem bezużyteczne ,oczywiście jeżeli się nie szaleje z dużym formatem
    Ostatnio edytowane przez margo7355 ; 01-05-2009 o 21:53

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Na moje ślepe oko jest lepiej na każdym ISO (1600 w góre). No ale ja sie nie znam.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów