Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: I co z tym fantem zrobić?

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Biorac pod uwage wyniki ankiety o bf/ff ta nowomoda dotyczy chyba calkiem sporej czesci uzytkownikow, a napewno wiekszej niz do tej pory sie sadzilo i mowilo.
    Teoretycznie... Ale wez pod uwage ze tych glosow, nawet w uwzgledniajac tylko ilosc uzytkownikow tego forum jest bardzo malo...

Co do roznic w dzialaniu AF to przede wszystkim nikt nie poruszyl tematu ilosci swiatla. Kazdy zwala na kat ustawienia kartki, brak statywu itp. Najwazniejsza jest jednak ilosc swiatla ... przy niewielkiej ilosci jest szansa ze AF spudluje i tyle. Zrob testy w dzien na balkonie i wtedy dopiero mozna zaczac jakakolwiek dyskusje.
    Swiatlo tez... Wszystko praktycznie... Tego sie nie sprawdza jednym testem... Ja testujac af'a zrobilem z poltora-dwa kilo zdjec wszystkiego dookola... kwiatki, kartki, klawiatury, butelki, sloiki na polkach, monitory, kartki, w domu, w pracy, przy oknie i zarowkach, dzien, drugi... Pewnie... Trafiaja sie zle... Ale to trzeba miec odpowiednia tolerancje i sie zastanowic co i jak. To nie ta klasa sprzetu gdzie ma trafiac w punkt idealnie w dowolnej sytuacji (czy sie to komus podoba czy nie). Czasami blad jest po stronie fotografa. Testy tez trzeba umiec robic.

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    toż to niektóre koncerny fotograficzne powinny płacić pewnym "liderom" z Canon-Board za takie nakręcanie koniunktury
    Jestem bardzo "za"
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 22-06-2005 o 16:23
    ...

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Teoretycznie... Ale wez pod uwage ze tych glosow, nawet w uwzgledniajac tylko ilosc uzytkownikow tego forum jest bardzo malo...
    25% osob ktore spotkaly sie badz maja ten problem to jednak chyba nie tak malo. To przeciez co czwarta osoba jest. Wiem ze zawsze istnieje ryzyko iz to blad w testowaniu ale rownie dobrze osoby ktore zaglosowaly na pkt 4 mogly nie dostrzec tego faktu u siebie. Do tego dochodzi kolejne 25% osob majacych sporadyczne problemy z AF co daje tylko 50% osob zadowolonych z pracy aparatu w tym wzgledzie. Moim zdaniem to zdecydowanie za malo.

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Swiatlo tez... Wszystko praktycznie... Tego sie nie sprawdza jednym testem... Ja testujac af'a zrobilem z poltora-dwa kilo zdjec wszystkiego dookola... kwiatki, kartki, klawiatury, butelki, sloiki na polkach, monitory, kartki, w domu, w pracy, przy oknie i zarowkach, dzien, drugi... Pewnie... Trafiaja sie zle... Ale to trzeba miec odpowiednia tolerancje i sie zastanowic co i jak. To nie ta klasa sprzetu gdzie ma trafiac w punkt idealnie w dowolnej sytuacji (czy sie to komus podoba czy nie). Czasami blad jest po stronie fotografa. Testy tez trzeba umiec robic.
    Dokladnie tak ... nic dodac nic ujac.

Coś już napisał Awatar tomi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kazdy sobie moze zrobic test w domu ... jeden na balkonie przy duzej ilosci swiatla drugi w slabo oswietlonym pokoju. Od razu widac w jakich warunkach zwieksza sie liczba pudel AF.
    Jak miałem BF, to był on niezależnie od światła. Teraz jak mam dobre body, to ostrzy dobrze nawet po ciemku, mrugając sobie flashem.
    To byłaby przesada, jakby do prawidłowego działania AF potrzebny byłby statyw, dobre światło itp.
    No i kartka testowa koniecznie dokładnie pod kątem 45 stopni ;-)
    Ostatnio edytowane przez tomi ; 23-06-2005 o 00:22

Domyślnie

Nie rozumiem Waszych sporów i testów. Ustawiłem pomiar na centralny punkt i ew. zmieniam i jest OK.

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Litości !!!!!
    Skończcie już z tym FF/BF.

To już przypomina jakąś paranoję.
    Proponuję wszystkim, którzy wykryli ten problem oddać sprzęt tam gdzie go zakupili. Najlepiej w tym samym dniu.
    I będzie spokój.
    Przy takim podejściu Canon na pewno szybko zbankrutuje.

Albo zdjęcia zacząć robić.
    Posiadacze innych aparatów robią sobie śmiech, że najczęściej fotografowanym za pomocą Canona motywem jest linijka pochylona pod kątem 45st.
    Kurcze, gdyby zebrać te wszystkie foty, ze zdjęciami autorów i numerami serii aparatów - ta byłaby wystawa.

Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar gr86
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

[QUOTE=kocis]Litości !!!!!
    Kurcze, gdyby zebrać te wszystkie foty, ze zdjęciami autorów i numerami serii aparatów - ta byłaby wystawa.[QUOTE]
    chyba jeszcze nie ma takiej galerii żeby to wszystko pokazać, narazie jestem bardzo zadowolony z mojego 300d i nie zawracam sobie głowy testami
    EOS 300 | EOS 300d black +BG-E1 | Tokina AT-X 287AF Pro SV 28-70 f/2.8 |Canon 50mm/1,8 | 18-55 USM | 430EX | Velbon DX-888 | pokrowiec Soligor M42 | Lowepro Orion Trekker | DigiMate II 40GB Image tank | Helios 1:2/58 M42 | MIR 1B 1:2,8/37 | jupiter 4/200 |

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów