Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: I co z tym fantem zrobić?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Miałem przez jeden dzień bardzo badziewne 28-80 i też robiłem taki test z arkuszem i muszę powiedzieć że lapał mi focus (mydlany bo mydlany) blisko tej środkowej lini na którą należy ostrzyć. I dziwi mnie to że w tym przypadku na pewno nie przykładałem się co do 45 stopni. Objawiało się to mniej lub bardziej rozjechaną górą lub dołem (w stosunku do lini ostrzenia) ale ten srodek był zawsze zbliżony (jednakowo mydlany) - robiłem to na różnych ogniskowych tego zooma. A tutaj (50mm) w tym teście co bym nie robił to ostro mam zawsze w okolicach 10-14mm po kreską.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Tpop pytasz o test z arkuszem jeśli tak to robiłem tylko ze statywu ale te 45 stopni to przyznaję się bez bicia to tak na oko...

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Tpop pytasz o test z arkuszem jeśli tak to robiłem tylko ze statywu ale te 45 stopni to przyznaję się bez bicia to tak na oko...
    45 czy 50 to nie istotne. Pytalem bo przy dosc bliskiej odleglosi i f rzedu 1,8 2 glebia jest tak malutka ze latwo z nią chybić.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Zgoda DOF jest malutkie ale przecież ustawiam focus na konkretny obiekt i mam potwierdzenie z czujnika...zatem czegoś tu nie rozumiem.
    Pytam się ponownia jak zapełniać "ten mały kwadracik" czujnika? Czy w środku musi być duży kontrast tak jak wspominałem na przykład z krawędzią płatka róży. BTW te zdjecia róż też robiłem ze statywu próbując ustawić focus w środku kwiatu i niestety poległem mimo ze czujnik za każdym razem potwierdzał że focus jest ok.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

gdy ustawisz ostrosc na jakims obiekcie dostatniesz potwierdzenie. Puscisz spust migawki , wcisniesz go ponownie do polowy i teoretycznie nie powinno sie juz nic wydarzyc. Przeciez ostrosc ustawiona potwierdzona, aparat na statywie. Ale ide o zaklad ze slychac silnik AF czyli znow ustawia ostrosc. Ustawi, potwierdzi, puscisz, wcisniesz i ... znow widac ruchy AF. Minimalne bo minimalne ale zawsze. I wedlug mnie stad te wszystkie efefy i beefy.

Coś już napisał
    Miasto
    Sieć

Domyślnie

Staraj się ustawiać czujnik w okolice kontrastowych miejsc. Tam pewniej działa.
    Jak na innym obiektywie było ok, to obiektyw może być do ustawienia w serwisie.
    Jak możesz, sprawdź na innym body.
    550D, EFS 18-55 II, EF 85/1.8 USM, Sonnar 3.5/135, Flektogon 2.8/20, Vario-Sonnar 4/80-200

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    Bo to teraz taka "nowomoda" na posiadanie FF/BF .
    Biorac pod uwage wyniki ankiety o bf/ff ta nowomoda dotyczy chyba calkiem sporej czesci uzytkownikow, a napewno wiekszej niz do tej pory sie sadzilo i mowilo.

Co do roznic w dzialaniu AF to przede wszystkim nikt nie poruszyl tematu ilosci swiatla. Kazdy zwala na kat ustawienia kartki, brak statywu itp. Najwazniejsza jest jednak ilosc swiatla ... przy niewielkiej ilosci jest szansa ze AF spudluje i tyle. Zrob testy w dzien na balkonie i wtedy dopiero mozna zaczac jakakolwiek dyskusje.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Co do roznic w dzialaniu AF to przede wszystkim nikt nie poruszyl tematu ilosci swiatla.
    jak wlasnie o tym kiedys napisalem to mnie wysmiano.

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    Tak, tylko że gdyby nie forum to co najmniej połowa posiadaczy tego szkiełka by pewnie nawet nie wiedziała o jego istnieniu.:wink:
    No chyba zartujesz. 50 1.8 to szkielko znane od dawna i od dawna chwalone.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop
    jak wlasnie o tym kiedys napisalem to mnie wysmiano.
    No to trza bylo do mnie walic po wsparcie Kazdy sobie moze zrobic test w domu ... jeden na balkonie przy duzej ilosci swiatla drugi w slabo oswietlonym pokoju. Od razu widac w jakich warunkach zwieksza sie liczba pudel AF.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów