Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: I co z tym fantem zrobić?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie I co z tym fantem zrobić?

Mam 350d od 2 dni i nie wiem co mnie podkusiło żeby zrobić te testy (FF/BF), ale stało się i może ktoś objaśni mi o co jest grane?
    Robiąc zdjęcia arkusza nigdy (przenigdy) nie miałem ostrości tam gdzie powinna być. Niezależnie od dziury (1,8 - 2,8) zawsze mam na tym arkuszu poważny FF. Ale gdy dam sobie spokój z arkuszem i ustawię jakiś bardziej "foto motyw" to wydaje się że wszystko jest ok.
    Wszystkie przykłady zrobione obiektywem 50mm 1.8
    1. przesłona 1,8 czas 1/320
    2. przesłona 2,8 czas 1/125
    3. przesłona 1,8 (linijkę starałem się umieścić pod kątem 45 stopni w stosunku do osi obiektywu) -crop musiałem dość skompresować, ale środkowa paczka była ostra.
    Ludzie, zanim zaczne dzwonić do sewisu i robić z siebie głupa może mi coś poradzicie. Czy rzeczywiście mam powody do zmartwień. Zauważyłem że przy 1,8 to jest tak że czasem łapie ok tam gdzie ostrzę a czasem łapie trochę z przodu czy AF w 350 tak działa...czy może coś robię nie tak?

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

ja proponuje ci zrobic tak sportretowac osobe (oczy wyostrzyc) jak beda ostre to ok jak nos to masz FFa tak testowalem swoj i niestety mialem FFa
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Ale gdy dam sobie spokój z arkuszem i ustawię jakiś bardziej "foto motyw" to wydaje się że wszystko jest ok.
    no to O CO CHODZI ? Skoro przy robieniu zdjec jest ok to czego jeszcze drążysz? Takie szukanie na siłe.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Chodzi o to że czasem jak na sprzęt za 3,5 paczki nie ostrzy tam gdzie chcę. Np. robiłem zdjęcie róż w wazonie, byłem na tyle blisko ze fokus działał a ja miałem małe DOF i za cholerę pomimo potwierdzenia nie łapał mi na tym kwiatku na którym chciałem. Zawsze był to jakiś liść/łodyga parę cm przed...
    Wkurza mnie to bo chciałem na początku kupić pentaxa *ist ds tylko mi dostawca nawalił i w ostatniej chwili zdecydowałem sie na 350.
    BTW poczytajcie na forum pentaxa tam temat FF/BF praktyczie nie istnieje...
    Mam takie pytanie czy przez obszar czujnika (środek) muszą przechodzić fragmenty różniące sią mocno kontrastem. Róża była czerwona i czujnik może zgłupiał nawet w instrukcji podają że auto focus nie działa na jednolitej powierzchni. Jeśli tak jest to jak robić takie zdjęcia? Celować tak żeby połowa czujnika obejmowała płatek a połowa nie? Może to głupie pytanie ale w lustrzance jest kawałek automatyki, która działa wg jakiegoś algorytmu...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Bym zapomniał co do tych 45 stopni to ręki bym sobie nie uciął... ale i tak powinien łapać ostro w punkcie w którym elektronika mi to potwierdza...a jeśli tak nie jest to IMHO coś jest nie tak.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale gdy dam sobie spokój z arkuszem i ustawię jakiś bardziej "foto motyw" to wydaje się że wszystko jest ok
    robiłem zdjęcie róż w wazonie, byłem na tyle blisko ze fokus działał a ja miałem małe DOF i za cholerę pomimo potwierdzenia nie łapał mi na tym kwiatku na którym chciałem. Zawsze był to jakiś liść/łodyga parę cm przed...
    hej no to zdecyduj się. Jest ok czy nie jest?
    Chodzi o to że czasem jak na sprzęt za 3,5 paczki nie ostrzy tam gdzie chcę.
    nie badz az taki wymagający Czasem sprzet za 3 tysiaki nie ostrzy tam gdzie trzeba.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    2. wzrostu sprzedaży Canona 50/1.8 II
    no tu to sie wcale nie dziwie. Super ostre i jasne szkielko za smieszne pieniądze. A i sigma to dobry produkt.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

mirhon a czy zdjecia na FF/BF robiles ze statywu?
    Ostatnio edytowane przez tpop ; 21-06-2005 o 21:46

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Panowie robicie sobie jaja...
    Robiłem jeszcze taki test że ułożyłem sobie figurki jedna za drugą w bliskiej odległości każda wysunięta względem poprzedniej. I jak wytłumaczyć to że dużo (tak pół na pół) zdjęć ostrzonych na jedną konkretną dawało mi różne rezultaty. Jeśli będę robił jakiś portret i ostrzył na oko i raz mi wyjdzia fotka a raz nie...to chyba jest coś nie tak. Co do jakości tego szkiełka to przyznaje że tam gdzie akurat złapie focus jest bardzo dobra. BTW robiłem taki sam test równierz ze statywu i % dobrych zdjęć był zbliżony, a to jest conajmniej dziwne... Czy to oznacza że przy małym DOF elektronika AF w 350 jest mało przydatna?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

zadam to jakże kluczowe pytanie raz jeszcze. Czy zdjęcia wykonujesz ze statywu czy z ręki?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów