Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: ef28/1.8 vs 24-105/4

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Koledzy piszą, że 28mm ma mydło, ale to zależy z czym i jak się porównuje, bo ta stałka przymknięta do 4 (minimalne światło tego zooma) będzie ostrzejsza i bardziej kontrastowa niż ten zoom na jakiejkolwiek przysłonie.

Coś już napisał
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    no z takim podejscie to wiele nie zdzialasz bo to nie tak dobiera sie szkla
    nom ja nie dobieram szkieł w ten sposób tylko zastanawiam się czy tańsza stałka bez serii L może być lepsza pod jakimś względem od znacznie droższego zooma serii L.... oczywiście przy ogniskowej 28mm
    40D+50D+T17-50/2.8+50/1.4+70-200/4L+580ex II+580ex

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz8402 Zobacz posta
    zastanawiam się czy tańsza stałka bez serii L może być lepsza pod jakimś względem od znacznie droższego zooma serii L.... oczywiście przy ogniskowej 28mm
    Może być i jest, a wszystko zależy jakie przyjmiesz kryteria porównia, bo na przykład ta stałka jest o połowę lżejsza i mniejsza od zooma L i ludzie się tak nie przestraszają, gdy nie celujesz do nich z wielkiej, czarnej, grubej armaty ;-)

natomiast jesli przez słowo "lepsza" rozumiesz to co 90% forumowiczów, a mianowicie rozdzielczość optyczną, to tu masz proste bezpośrednie porównanie tej własności:
    http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=3
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

witam
    wiem że to dwa różne obiektywy....czy kupując 24-105/4 jest sens później dokupić 28/1.8 jeśli nie zależy nam na obiektywie o większej jasności??
    pozdrawiam
    Używam codziennie 24-105 f/4 IS L, to doskonale skuteczne szkło (i dalej będę je używał codziennie), ale DLA MNIE jest mało "artystyczne". Chciałem dokupić 28/1.8, ale zniechęciły mnie niestety ogromne aberracje, nawet po przymknięciu.
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

nom ja nie dobieram szkieł w ten sposób tylko zastanawiam się czy tańsza stałka bez serii L może być lepsza pod jakimś względem od znacznie droższego zooma serii L.... oczywiście przy ogniskowej 28mm
    tylko to dwa inne szkla i patrzenie czy to L czy nie , i czy przez to lepsze jest , to dla mnie bez sensu , bo oba te szkla sa bdb ale jednak rozmijaja sie w zastosowaniu
    no comment...

Coś już napisał
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    tylko to dwa inne szkla i patrzenie czy to L czy nie , i czy przez to lepsze jest , to dla mnie bez sensu , bo oba te szkla sa bdb ale jednak rozmijaja sie w zastosowaniu
    nom to oczywiste że to różne szkła i że rozmijają się w zastosowaniu to też ale można je porównać nastawiając zooma na 28 i przymykając oba do f4.... chodzi o porównanie jakości obrazu w tym konkretnym przypadku i to wszystko.

Domyślnie

1.8 a 4.0 to wystarczajaca róznica aby nabyc dodatkowo 28 1.8
    i jakie różnice chcecie zobaczyc porównując oba na 4.0
    różnica w ostrości powiedzmy 5%
    róznica w GO
    bokeh???
    aberacje, beczki, winietę
    ludzie nie tutaj jest fotografia i bryndzlowanie się że ten ciut ostrzejszy a ten nie
    dwa różne szkła i warto miec obydwa.
    http://picasaweb.google.com/lucas.maj/
    http://onephoto.net/?p0=2&p1=1&user=38702&gal=1
    350d/eos300, 5d, 24 1.4, 50 1.4, 135 2.0 Metz 54 mz-4i- i dylemat czy nie rzucić tego wszystkiego!

Coś już napisał
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

ostrość to nie wszystko

Domyślnie

ostrość to nie wszystko
    ja nawet zaryzykuje (w przypadku dzisiejszych obiektywów- czyt. nie uszkodzonych)
    że w zasadzie nie ma znaczenia
    wyłącznie temat, i świadome naświetlanie ma znaczenie!
    dla mnie przewaga danego obiektywu nad drugim tkwi wyłącznie w jakości wykonania(szybkość, celność, trwałość) i światłosile (nie mówię o ogniskowej)
    i tyle mi potrzebne
    a ostrość taka czy siaka na takim a owym otworze mnie już nie interesuje, bo jak napotkam coś ciekawego to kto będzie oceniał ostrość, CA, winietę i resztę.
    tak mnie naszło jak pooglądałem parę prac wykonanych pudełkiem po butach z malutka dziureczką.
    pzdr
    http://picasaweb.google.com/lucas.maj/
    http://onephoto.net/?p0=2&p1=1&user=38702&gal=1
    350d/eos300, 5d, 24 1.4, 50 1.4, 135 2.0 Metz 54 mz-4i- i dylemat czy nie rzucić tego wszystkiego!

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez majku Zobacz posta
    1.8 a 4.0 to wystarczajaca róznica aby nabyc dodatkowo 28 1.8
    a czytałeś pierwszy post autora wątku? gdzie pisze że f4 w 24-105 mu pasuje i nie ma wyjątkowego parcia ja jaśniejsze szkło?

Cytat Zamieszczone przez majku Zobacz posta
    ostrość to nie wszystko
    ja nawet zaryzykuje [...] że w zasadzie nie ma znaczenia
    wyłącznie temat, i świadome naświetlanie ma znaczenie!
    no gorzej jak nie możesz zrealizować tematu w 100% bo masz szkło jest np. nieostre...

A przytaczanie zagadnienia jakim jest fotografia otworkowa w tym temacie nie ma zupełnie sensu...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów