Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 34 z 34

Wątek: ef28/1.8 vs 24-105/4

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

W niektorych zastosowaniach mala GO i rozmycie tla sa istotne, w innych
    w ogole nie, wiec nie generalizujmy. Zalezy do czego sie chce szkla uzyc.
    Tak samo z tym zmienianiem szkiel, sa miejsca, gdzie lepiej szkiel nie zmieniac -
    bo np. kurz, wilgoc albo piasek i tam takie 24-105 sie nada lepiej niz 3 stalki. Wiec znowu - zalezy gdzie sie fotografuje. Ja po prostu przychylam sie do tej opinii, ze nie ma idealnego szkla, co najwyzej sa lepsze i gorsze dla danych zastosowan.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    .... Wiec zmieniam a z mojego 24-105 cieszy sie nowy nabywca End of story

A Ty zapewne cieszysz się z paprochów na matrycy - Beginning of Story

24-105/4 L jest następcą 28-135 - obydwa z IS i obydwa pokrywają "najczęściej używany" zakres ogniskowych. Brak ogniskowej 50mm (w Twoim wykazie w stopce) mnie osobiście wydaje się dużym błędem. Bez urazy ale 50mm to absolutnie podstawowa ogniskowa na FF - była, jest i będzie. Można sobie świetnie poradzić w wielu sytuacjach bez tych innych ogniskowych. Bez 50 to nie ma fotografii.

Canon (i nie tylko Canon) robił sporo badań na jakich ogniskowych ludziska pstrykają. Od dawna wiadomo że zakres od ok 25 do ok 100 jest tym najczęściej wykorzystywanym.

24-105/4 IS to idealny "spacer-zoom" i "wół roboczy" ogromnej grupy ludzi ganiających z aparacikami.

Nie moje małpy i nie mój cyrk ale... "dziura" w najważniejszym zakresie może być i zwykle jest dolegliwa.

EDIT: Coby nie było, że teoretyzuję to 50/1.4 i 24-105/4 mam zawsze ze sobą. Inne obiektywy mogę zabrać lub nie ale te dwa muszą być w torbie. Zwykle 24-105 jest przypięta a 50-tka używana na "specjalne" okazje.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 28-10-2008 o 23:35

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

banan82 - podpisuję się pod słowami Janusza; też biegam z takim samym zestawem i jestem zadowolony, ale z jedną uwagą: sporym mankamentem jest to, że cholernie tęsknię za moim 24-70 2.8....
    ...po prostu uzyskanie takich fotek, jakie on robił, wymaga wyciągnięcia jednej lub drugiej stałki... 24-105 nie daje rady...
    ja wiem, ze to są imponderabilia, pitolenie o plastyce , a i o braku umiejętności może usłyszę, ale tak naprawdę jest (przynajmniej w moim przypadku). Chyba się przeproszę i go odkupię...
    Może o to ci chodziło - bo mną targają takie właśnie odczucia.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

50tke 1.4 ma moja zona Wiec dysponuje tez tym szkielkiem Bardzo lubie 50mm ogniskowa ale strasznie spodobala mi sie 35, czasami 50mm mimo wszystko jest za waska. Wszystko zalezy od tego co kto lubi. Tak jak pisalem wczesniej, 24-105 po prostu mi sie znudzil. Cala ta plastyka FF opiera sie glownie o stalki z ktorych powstaje najlepsze obraz w polaczeniu z maxymalnymi przeslonami.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów