Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 141

Wątek: Canon 35 F/1.4L USM czy Canon 24 f/ 1.4L USM

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mssk Zobacz posta
    MMM - skoro w podpisie masz napisane "Martwię się już tylko o światło ;D" to wg mnie jasne stałki powinny być dla Ciebie wybawieniem.
    Nie tyle o ilość co o jakość :-)

Cytat Zamieszczone przez mssk Zobacz posta
    Miałem przez parę minut 16-35 2.8 II, i wg mnie na 2.8 pozostawia wiele do życzenia. Natomiast jego zaletą będzie uniwersalność (mamy zoom pod ręką, a nie w nogach).
    To zależy od podejścia :-). Mnie zoom służy nie do wypełniania kadru obiektem ale do szybkiej zmiany ogniskowej (bez wymiany szkła) aby uzyskać pożądany efekt np. wyczyszczenia kadru ze zbędnych rzeczy albo wykorzystanie perspektywy. Pracy nogami jest dokładnie tyle samo. Mam zamiar sobie trochę ułatwić życie dokupując drugie 5D.

Uzależniony

Domyślnie

A ja wciąż się zastanawiam który do 5D kupić bo bardzo mi leży i jedna i druga ogniskowa... głównym przeznaczeniem obiektywu będą zwierząta z ich właścicielami w domowym otoczeniu... przydałby się i jeden i drugi, ale stać mnie na jeden... Mam 50/1.4, blisko już trzydziestkipiątki lecz tę drugą ogniskową trochę lepiej czuję... lecz 24mm też mnie kusi...

A moja Święta Trójca to 24mm, 35mm, 85mm.

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    A ja wciąż się zastanawiam który do 5D kupić bo bardzo mi leży i jedna i druga ogniskowa... głównym przeznaczeniem obiektywu będą zwierząta z ich właścicielami w domowym otoczeniu... przydałby się i jeden i drugi, ale stać mnie na jeden... Mam 50/1.4, blisko już trzydziestkipiątki lecz tę drugą ogniskową trochę lepiej czuję... lecz 24mm też mnie kusi...

A moja Święta Trójca to 24mm, 35mm, 85mm.
    To ja bym brał najpierw 24mm, a gdy uzbierasz na 35mm - wtedy także 35mm.

Domyślnie

renes-rzuć monetą i wybierz który wypadnie!
    jak nie spasuje po paru tygodniach focenia to bez straty zamienisz na drugi!
    szkoda czasu na zastanawianie się, jeśli nie możesz pocykać dwoma na raz!
    pzdr
    http://picasaweb.google.com/lucas.maj/
    http://onephoto.net/?p0=2&p1=1&user=38702&gal=1
    350d/eos300, 5d, 24 1.4, 50 1.4, 135 2.0 Metz 54 mz-4i- i dylemat czy nie rzucić tego wszystkiego!

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Renes. Twoja "trójca" (pisanie tych słów z dużych liter w odniesieniu do optyki to lekkie przegięcie) to 24, 35 i 85mm. Co w tym zestawie robi w takim razie 50mm (domyślam się, że to głównie przystępna cena przy atrakcyjnej jasności) ?

Może więc kup najpierw 24mm, potem sprzedaj 50mm i po czasie dokładając dokupisz 35mm. Może być ?

Pozdrawiam

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BuRton Zobacz posta
    Renes. Twoja "trójca" (pisanie tych słów z dużych liter w odniesieniu do optyki to lekkie przegięcie) to 24, 35 i 85mm. Co w tym zestawie robi w takim razie 50mm (domyślam się, że to głównie przystępna cena przy atrakcyjnej jasności) ?

Może więc kup najpierw 24mm, potem sprzedaj 50mm i po czasie dokładając dokupisz 35mm. Może być ?

Pozdrawiam
    50mm jest bo robiła za 85mm na 30D.

Twoja propozycja wydaje się sensowna w obecnej sytuacji, mam tylko jedną wątpliwość czy 35mm do takich zdjęć w mieszkaniach nie jest ogniskową bardziej porządaną (nie za szeroka przy ujęciach pupili i ich właścicieli).

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja wciąż się zastanawiam który do 5D kupić bo bardzo mi leży i jedna i druga ogniskowa... głównym przeznaczeniem obiektywu będą zwierząta z ich właścicielami w domowym otoczeniu...
    Do zwierząt do raczej ze 200-300mm, a jak koniecznie chcesz już stałkę to 200/2.8L II, jakość jak ze 135L a taniocha :-)

Cały kadr

crop 100%

EDIT: sampel jest na f/4, niezauważyłem w pierwszej chwili, ale na f/2.8 jest to samo, przymykanie ostrości już za bardzo nie poprawia, tylko zwiększa GO.

Niżej na f/2.8

crop100%

Obie foty oczywiście niczym nie dotykane, tylko konwersja z RAW w DPP, ostrość standardowa (+3)
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 31-10-2008 o 19:43

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Twoja propozycja wydaje się sensowna w obecnej sytuacji, mam tylko jedną wątpliwość czy 35mm do takich zdjęć w mieszkaniach nie jest ogniskową bardziej porządaną (nie za szeroka przy ujęciach pupili i ich właścicieli).
    Staram się, żeby moje wypowiedzi były sensowne (z różnym skutkiem ;-)).

Więc może odwróć kolejność. Kupisz 35mm i jak uznasz za potrzebną, to później ogniskową 24mm.

35 nawet w mieszkaniach typu M-2 dają rade w dobrych kadrach (na FF) - nie za szeroko, nie za wąsko, czego nie można by już powiedzieć o 200-300 mm :-D.

Chyba, że mieszkasz w Australii lub chameryce ;-). Tam metrażowo jest "ciut" lepiej .

Domyślnie

Do zwierząt do raczej ze 200-300mm, a jak koniecznie chcesz już stałkę to 200/2.8L II, jakość jak ze 135L a taniocha
    ładne koteczki!
    ale mało praktyczne chyba akurat te ogniskowe od 200 do 300?????
    pzdr
    http://picasaweb.google.com/lucas.maj/
    http://onephoto.net/?p0=2&p1=1&user=38702&gal=1
    350d/eos300, 5d, 24 1.4, 50 1.4, 135 2.0 Metz 54 mz-4i- i dylemat czy nie rzucić tego wszystkiego!

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez majku Zobacz posta
    dobre )))))))
    zwłaszcza że mają to byś zdjęcia w pomieszczeniach i autor zadał konkretne pytanie
    MMM- ciekawe te fotki z tych stałek, ale po co ?
    pzdr
    Po to żeby autor się zastanowił czy na pewno potrzebuje do focenia zwierząt 24 czy 35mm. Nawiasem mówiąc moje sample są robione u mnie w mieszkaniu, w pokoju 16m2 z odległości 1 - 1,5 metra od kota maks.

Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów