Nie zniekształca ludzi na FF?
Oj, drodzy forumowicze, widzę, że sponiewieraliście 35 1.4L
W sumie to chyba jest w tych opiniach dużo racji. Zanim go kupiłem, to wszędzie czytałem jaki to zajefajny i jedyny w swoim rodzaju obiektyw. NO i tak się napaliłem (do 40D), aby sobie go sprawić. No cóż - ostrość w przedziale 1.4 - 2.0, to faktycznie mogłaby być lepsza za taką kasę. Plastycznie, nie powiem, jest całkiem fajny. Chętnie skorzystałbym kiedyś z 24 1.4, bo 35 na cropie jest zbyt ciasny.
Tak czy inaczej muszę pomyśleć o jakimś fajnym zoomie, bo na stałkach jest trudniej w reportażu.
Regulamin pkt 8.
Ja bardziej lubię 24 od 35, optycznie nie widzę większych różnic, i tu i tu jest bosko![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Cichy co do 24L i jej boskosci to nie moige sie zgodzic. Kiepska pod siwiatlo, mniej ostra na 1,4, slabsze kontrasty i kolor na 1,4, winieta ogromna (ze nieprzeszkadzajaca to inna sprawa). Inna sprawa ze z sampli jakie pokazywales to wg mnie masz lepsza wersje. chociaz moja ma tez dobre momenty
Pod slonce jest slabo ale w druga strone nawet trzyma co ma trzymac.
wsio na 1,4@5d
EDIT: Nie wiem co sie dzieje ale na imidz szaku zdjecia nie wygladaja jak powinny. Kiedys nie tracily tak ostrosci... Wiec foty tylko do oceny kolorow nie ostrosci
moda prosze o uporzadkowanmie mojej wypowiedzi
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 28-10-2008 o 09:57 Powód: uporzadkowanie wypowiedzi :-)
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
No wlasnie, są lepsze i gorsze szkła (vide 50 USM, 24-70 - to z tych, z których problemami miałem do czynienia). 35 i 24 mam, więc też mam pewien punkt odniesienia. A wiadomo, że każdy swoje chwali, wiec posiadacz 35 nie napisze, że 24 jest lepsze...
Znalazłem jedno z soboty z 24L, zrobione pod światło, bez lampy, na pełnej dziurze, nie obrabiane (tylko BW), na winietę i ostrość naprawdę nie można narzekać..
Z calym szacunkiem ale co mozna powiedziec po tym zdjeciu... Na moich przynajmniej kolory widac.
Co do 24 to 35L tez mam nawet dwie sztukii pisze swoje dowiadczenie e optycznie 24L odstaje a ze nie uzywam 35L to inna sprawa
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
Mam i kolorowe.
To ja dorzuce cos od siebie.
Zabierzcie ode mnie 24L + 5d
Osobiscie bardzo mi sie podoba ta ogniskowa, jest przede wszystkim praktyczna. Z szerszego kadru zawsze mozna cropnac wezszy, IQ w 75% kadru na 2.0 jest dobre, rogi - wiadomo![]()
Ostatnio edytowane przez dr11 ; 27-10-2008 o 12:44
.