Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Nagły brak miejsca na karcie, zmiana ISO - i...

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Na poczatek mała poprawka do pierwszego postu - zmiana ISO była z 1600 na 400 - mój błąd:-?

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    aparat szacuje ilosc zdjeci biorac pod uwage buiezace zdjecia i moglo wyjsc tak ze ostatni jakie zrobiles bylo iles tam mniejsze i wyszlo mu ze jescze moze. Bo niby skad ma wiedizec na poczatku jakie wielkosci pliki beda. Usrednia
    Tak ja zdaje sobie sprawe z tego że wielkość zdjęcia jest mocno zależna od warunków w jakich robimy dane ujęcie Zazwyczaj robie zdjęcia na ISO pomiędzy 200 a 400, i tak było też dzisiaj. Jednak pstrykałem tez na ISO 1600 i właśnie na tej wartości zastał mnie nagle komunikat że karta jest pełna. Ale kiedy zmieniłem ISO na 400 jeszcze przy tej samej karcie to okazało się że moge jeszcze napstrykać 13 zdjęć.
    I to właśnie mnie zaczęło zastanawiać, mianowicie z czego biorą się różnice w ilości zdjęć które możemy wykonać np wkładając karte 4GB i mając ustawiony zapis na RAW + L w najlepszej jakości wyszło mi przy sformatowanej karcie:
    ISO 200 - 236
    ISO 400 - 236
    ISO 640 - 218
    ISO 800 - 214
    ISO 1000 - 210
    ISO 1600 - 202

Jakość nie bardzo potrafie pojąć zasade dostępnej ilości zdjęć przy różnych wartościach np na czystej karcie. Na podstawie czego aparat to sobie wylicza ?

Cytat Zamieszczone przez trzeszcz6 Zobacz posta
    taki mały OT czemu w nagłówkach jest godzina 23.30??
    co do tematu to to co napisał trampek aparat uśrednia wielkości plików. Może przy okazji zmieniłeś na RAW??
    Robiąc zdjęcia zawsze mam włączone RAW + L :-D
    Ostatnio edytowane przez sadaman ; 27-10-2008 o 01:02
    Pucha i słoki

Uprawnienia umieszczania postów