Witam:-D tak jak w temacie , chodzi mi o dobrze naświetlone zdjęcie pod słońce, ale przy nałożonym filtrze szarym połówkowym. Co i jak trzeba zrobic zeby w miare cieszyc sie efektem
pozdr
Witam:-D tak jak w temacie , chodzi mi o dobrze naświetlone zdjęcie pod słońce, ale przy nałożonym filtrze szarym połówkowym. Co i jak trzeba zrobic zeby w miare cieszyc sie efektem
pozdr
tak tylko ze jak sobie blysniesz lampa to cholernie ja widac... nawet z dyfuzorem...
uzyj bardzo mocnego polowkowego ND1,2
i wpakuj jeszcze polaryzacyjny
powinno dac rade nawet pod mocnym sloncem![]()
Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.
Polar nic nie da, bo ograniczy światło w całym kadrze o ok 2 EV. Tylko połóweczka![]()
Lampa, a najlepiej dwie, trzy lampy
www.t-jack.pl
Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.
ale jaki pomiar itp?? gdzie mierzyc
a co konkretnie chcesz uzyskac i co fotografujesz? pejzaz ze sloncem w kadrze? szara polowka na niebo? lampa blyskowa faktycznie w takim przypadku niewiele pomoze
mierz matrycowo, tak zeby ziemia i niebo sie naswietlilo normalnie. slonce i tak bedzie przepalona plama. moze jakas korekcja na minus?
IMHO najsensowniej tak:
Albo automatyką, jakieś -1EV i +1EV z lampki
Albo manualnie, ekspozycja na niebo, i lampka tak, żeby oświetliła temat.
www.t-jack.pl
Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.
pejzaż pod słońce