Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Jasny, uniwersalny i dobry obiektyw ?

nowik89
    Guest

Domyślnie Jasny, uniwersalny i dobry obiektyw ?

Zgłupiałem... Z góry przepraszam za wałkowany tutaj już wiele razy temat ale no niestety naczytałem się jak poparzony i zgłupiałem. Otóż jestem początkującym w sumie fotografem posiadającym Canona 400D no i niestety kitowy obiektyw. Zdjęcia najczęściej robię ludziom w ciemnych pomieszczeniach bądź plenerze dlatego kitowy obiektyw mi nie wystarcza (do tego posiadam oczywiście lampę błyskową). Jest wolny i co najważniejsze strasznie ciemny! dlatego też planuję jego zmianę i teraz kieruję do Was zapytanie. Co mam wybrać ? Z początku rozważałem zakup obiektywu:
    Sigma 18-50 mm f/2.8 EX DC Macro
    Dlaczego? Otóż miałem okazję pracować na poprzednim modelu bez Macro na Canonie 350D i naprawdę porównując z moim kitem wydał mi się genialny! Jednak poszukując miejsca gdzie mogę go zakupić natknąłem się na dziwne rzeczy. Mianowicie czy ten obiektyw posiada HSM ? W niektórych specyfikacjach jest podane że tak a w innych że nie? Jak to z tym jest? Od razu mówię że jako tako jeszcze się na sprzętach nie znam, dlatego proszę o wyrozumiałość :P
    No ale dobra jednak z czasem czytając o tej Sigmie poczytałem trochę forum i wypowiedzi ludzi i dochodzę do wniosku czy nie lepszy byłby obiektyw:
    Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF)
    bądź wspominana przez niezbyt liczne grono użytkowników:
    Tokina AT-X 165 16-50 mm f/2.8 PRO DX
    Wybrałem te obiektywy ponieważ wydaje mi się że taka ogniskowa jest dla mnie odpowiednia, jednak może warto zainwestować trochę więcej pieniędzy i wydać np na:
    CANON 17-55 F/2.8 IS USM
    bądź już na naprawdę najwyższy model jaki chyba znalazłem:
    Canon EF 24-70 mm f/2.8L USM
    Czym te modele tak faktycznie się różnią ? Słyszałem opinię że Tamron jest głośny jednak optykę ma najlepszą z pośród tych 3 pierwszych. Sigma natomiast jest chyba jest taka pomiędzy wszystkim, a o Tokinie nic nie wiem... A może warto by zainwestować w zupełnie coś innego np. o innym zakresie ogniskowych ?

No i teraz najważniejsze pytanie, co byście mi polecili jeżeli byście byli na moim miejscu i dlaczego? A jeżeli już polecacie to może wiecie gdzie można owy sprzęt kupić w rozsądnej cenie wiedząc na pewno, że będzie dobry i mnie nie zawiedzie, bo wiadomo, że na Allegro to różnie bywa.

Przepraszam jeszcze raz za wałkowanie po raz n-ty tego samego tematu ale naprawdę próbując połączyć wszystko co wiem wyszło mi niezłe bagno...

Pozdrawiam

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 25-10-2008 o 03:20
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    I wystarczy.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uprawnienia umieszczania postów