polecam freemana "okiem fotografa" - po ludzku o kadrowaniu
i "światło i oświetlenie" - autor ten sam - ekspozycja, histogram i cała reszta
Postanowiłem troszkę odświeżyć temat.
Poprzednie były jesienne. Teraz zimowe...
Tak troszkę nieśmiało przedstawiam Wam Martę:
Ładny bokeh. Marta w porządku, tylko fotograf zawalił sprawę i robiąc zdjęcie z takiej perspektywy nienaturalnie skrócił jej nogę. Chyba że ma jedną o metr krótszą i wtedy przepraszam modelkę :D Akurat takich rzeczy nie da się łatwo poprawić w PSie, za to wystarczy popatrzeć co dokładnie znajduje się w kadrze i pomyśleć zanim się przyciśnie spust migawki.
Taj dobrze prawi. Zła perspektywa i IMHO wogóle złe ułożenie nóg. Z tego miejsca nieciekawie to wygląda; wydaje się, że dół nie "współgra" z górą (ramiona walca wiedeńskiego, a nogi Flamenco:grinchoc ogólnie zdjęcie przyjemne w odbiorze (kadr, kompozycja, bokeh itp):wink:
Pozdrawiam i czekam na więcej.
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Dzięki za opinie.. Jeszcze nie potrafię zapanować nad wszystkim, co się dzieje w kadrze, ale się staram.
Kolejny raz Marta
lepiej jej w ciepłej tonacji, ostatnie za zimne IMHO
Lepiej by było gdybyś robił w normalnych warunkach. Niestety brakuje światła. Na wysokich ISO całkowicie tracisz jakość, kolor. Poszukaj optymalniejszych warunków do portretowania.
ja tam robie cienkie zdjecia i sie nie znam. ale te co widze tutaj jakos do mnie nie docieraja. a szkoda.