"Niestety praca z obiektywami manualnymi wymaga korekcji."
Wszystkie moje puszki analogowe:5,50,300,300v,1000fn a i minoltowy dynax5 działają z m42 bez żadnej korekty...po prostu światłomierz mierzył światło wpadające przez obiektyw i dobierał czas... ostatnio testując 450-tkę podałem jej czas zmierzony 50-tką na tym samym słoiku i zdjęcie wyszło idealnie...tak więc ta 450-tka najwidoczniej nie chce pracować z m42...w analogach eos30/33 też nie chciał dopiero zmiana softu rozwiązywała sprawę...z canonem to było zawsze tak, że co się dało fizycznie podpiąć pod niego to działało...no ale widzę, że to się chyba zmienia...cóż odpowiedz da test z drugą 450-tką wtedy wszystko będzie jasne...co do korekcji to na największej przesłonie odchyłka osiąga jakieś 1,5EV...nie da się ustawić konkretnej korekcji bo na każdej wartości przesłony jest inaczej i na każdym obiektywie też inaczej więc "tych inaczej" już trochę za dużo...generalnie im ciemniej tym bardziej się światłomierz gubi...a co do Canona i ich pomocy...dziś na zgłoszony problem otrzymałem odpowiedz mailem z zapytaniem czy obiektyw m42 to produkt Canona bo sama nazwa m42 o niczym nie świadczy... jeśli to nie Canon to może nie działać ale jeśli Canon to prosze wysłać aparat do serwisu...cóż, pomijając już ignorancję rozumiem, że gdybym miał krzesło obrotowe Canona to w połączeniu z aparatem powinno działać...