Moim skromnym zdaniem 1,4,5Zamieszczone przez Jurek Plieth
Moim skromnym zdaniem 1,4,5Zamieszczone przez Jurek Plieth
40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam
Nr 2 zdecydowanie widziałbym cz-b
Pentax K-5 II, Leica M9
Cześć
Fotki z koncertu Marc Ducret Trio bardzo dobre. Mój faworyt to trójeczka - wprowadza w intymny świat tworzącego.
Pozdrawiam
Witam,
Pierwszy dzień festiwalu już na WWW:
1. Grupa Don't Shelest
2. Grupa Graal
Jurek
duże ISO, widoczny banding. fajne kolory. ale niestety są to najsłabsze z Twoich zdjęć koncertowych, które tu pokazałeś. oczywiście moim subiektywnym zdaniem. może stałeś za daleko, może brak koncepcji.
gra i buczy bebop
Co to jest banding?Zamieszczone przez bebop
tu jest lekarstwo i opisZamieszczone przez Jurek Plieth
Ostatnio edytowane przez Jac ; 28-11-2005 o 10:20
Hmm, ja bym się ostrożnie zgodził z bebopem. Wszystkie te odważne, przekrzywione kadry, zdjęcia "z dołu" itp. - IMHO nie pasuje do Twojego stylu p.t. "jazzmani na czarnym tle"Takie sztuczki chyba lepiej zachować na bardziej energetyczne koncerty, jakiś rock czy cuś ;-)
ok, to ja konkretami. bo nie do końca się z Muflonem zgadzam. nie widzę nic odważnego, raczej zupełnie przypadkowe i nieprzemyślane rzeczy. jeżeli miało być dynamiczne kadrowanie to niestety zostawiając tak dużo przypadkowego tła dzieje się to co widać.
http://plieth.com/jurek/amber.html
pierwsza fota, którą widzę to słaby kadr. powyżej muzyka 1/3 wolnego miejsca z całego kadru. kwadrat? wydaje mi się*że byłoby lepiej.
ale idąc dalej nie jest lepiej, momentami dałbym sobie obciąć rękę, że to nie Jurek robił zdjęcia tylko jakiś amator pt. "pierwszy raz focę koncert, co robić, jaki obiektyw, mam tylko kita", ale już nie będę się pastwił. to nie był dobry dzień Jurek. zdjęcia wyglądają jak z ISO3200, przy dość mizernej obróbce.
dużo z tych zdjęć wyglądało by lepiej po przekadrowaniu, bądź obróbce (banding czyli pasy na ciemnym tle w dużym stopniu można usunąć). nie mniej jak focenie z dołu i zostawianie ukośnej rozmytej krechy od odsłuchu na 1/3 kadru nie umiem sobie wytłumaczyć. po prostu daleko im do tego do czego nas zdążyłeś Jurek przyzwyczaić.
gra i buczy bebop
To wszystko było zamierzoneZamieszczone przez muflon
![]()
Trzeby było tam być, słuchać i oglądać tą kapelę Graal. BTW, jeśli ktoś będzie miał okazję, to gorąco polecam. To taki free jaz osadzony w ludycznych klimatachKrótko mówiąc kompletne wariactwo, acz mające wyraźną linię melodyczną ;-) Właśnie tymi rozkołysanymi kadrami i jarmarcznymi kolorami chciałem to podkreślić.
Oczywiście, że zawsze istnieje prawdopodobieństwo, że mi się nie udało![]()