obiektyw
Spytam naiwnie, [ale nie pisałeś o tym ]Czy prawidłowo ustawileś Cfn po zmianie typu matówki ? Pozdrawiam
Janmar - to podstawowe pytanie w tym temacie :-D. Jednak sam zainteresowany pisał, że ma to tylko z tym jednym obiektywem więc hmm...? Trudno powiedzieć, ale zwróciłeś uwagę na b. ważny SZCZEGÓŁ.
Ostatnio edytowane przez BuRton ; 26-10-2008 o 09:34
Przeciez on wyraźnie pisze i nawet tytuł wątku brzmi "50/1.2L BF" a nie "50/1.2L zły pomiar światła". Jeśli obraz na matówce nie zgadza się z tym co idzie na matrycę to znaczy że matówka jest fizycznie w innej odległości od obiektywu niż matryca i żadne "opcje" nic tu nie pomogą. Trzeba poprawić ustawienie matówki albo tej ramki w której jest zamocowana.
MMM - dokładnie, trzeba fizycznie poprawić.
axiomax - dwie śrubki nad matówką, zdejmujesz element "z gąbką"(taka osłonka z przyklejoną gąbką na rancie do tłumienia uderzenia lustra) - wtedy zobaczysz "elementy" ułożone na sobie, kolejno od dołu to: matówka, miedziana(kolor) podkładka dystansująca, plastikowy ekran z punktami AF. Dalej nie zaglądałem - chyba już pryzmat.
Żeby ją wyciągnąć nie trzeba nic więcej odkręcać, są takie "bolce" blokujące elementy za matówką, wystarczy "nacisnąć" i przesunąć podkładkę tak jak wyjmuje się matówkę (tą samą drogą - czyli w dół aparatu).
Załóż starą matówkę i sprawdź czy jest taki sam efekt na pełnej dziurze chyba dasz rade wyostrzyć.
zytnia.
na gwarancji + 120pln (albo 100, juz nie pamietam) za usluge expresową - zrobione w 24h. - Regulacja af w obiektywie pod dostarczone body.
(jeśli masz kilka korpusów z róznymi wadami, to zalecają przywieźć wszystkie, tylko że za ustawienie większej ilości body, zdaje sie, trezba zapłacić extra - na gwarancji obiektywu dostrajają sam obiektyw do wybranego body, ewentualnie jedno body - tak przynajmniej twierdził koleś w serwisie)
axiomax - znalazłem przypadkiem:
http://www.camerahacker.com/Tools/In...a_Screen.shtml
jest tam sporo ilustracji a na nich elementy, podkładki o których mówiłem to "copper shim" na instrukcji.