Cytat Zamieszczone przez lukep Zobacz posta
musimy udowodnic, ze sprzet zakupiony w sklepie nie odpowiadal specyfikacji prezentowanej nam przez sprzedawce, czyli sprzedawca wprowadzil nas w blad, w wyniku czego nie mozemy w nalezyty sposob uzytkowac zakupionego towaru. Jest to trudna rzecz do wykazania
Nie ma nic prostszego, wystarczy że będzie niezgodny z instrukcją obsługi.

Cytat Zamieszczone przez lukep Zobacz posta
Jesli towar ulegl uszkodzeniu, to mozemy sie zwrocic do sprzedawcy o posrednictwo w naprawie lub naprawe szkod we wlasnym zakresie, a nawet rekompensaty. Wielu sprzedawcow deklaruje chec posrednictwa pomiedzy klientem a serwisem, wielu, ze wzgledu na ponoszone koszty odmawia tej uslugi (nie mozna sprzedawcy zmusic do dzialania, w ramach ktorego poniesie koszty dodatkowe), tak sie dzieje w przypadku gdy znany jest serwis producenta gwarancyjny, a do sprzedawanego sprzetu dolaczona byla karta gwarancyjna. Wtedy to klient powinnien w ramach indywidualnych zalatwiac sprawy z seriwsem (ktory jest w tym przypadku zwany organem kompetentnym). Jest to z punktu prawnego sytuacja korzystna dla kupujacego i kazdy sad przychyli sie do kwestii podnoszonej przez sprzedawce w takim przypadku.
1. Konsument ma możliwość wyboru, czy korzysta z niezgodności z umową czy z gwarancji. Więc nie ma tak, że klient musi iść do serwisu gwaranta.
2. Jakie koszty poniesie sprzedawca mnie nie interesuje jak mam rzecz niesprawną, którą to tenże sprzedawca mi sprzedał. Jeśli naprawa dla niego to za duże koszta, to może mi zwrócić gotówkę.
3. Sąd się przychyli, ale do czego bo nie bardzo rozumiem...