Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 155

Wątek: Wasz pulpit?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Szary 18% to według norm ANSI R=G=B=102 ( to nie jest 128 jak niektórzy sądzą).

Mój jest nieco ciemniejszy RGB=70. Mam duży monitor i chodzi mi m/in. o to jak dużo światła dostaje prosto w oczy.
    Szarość 18% w przestrzeniach RGB będzie zapewne zależała od gradacji danej przestrzeni. Jak sądzę - odpowiada ona w L*a*b wartości L*=50, więc w przypadku gradacji gamma 2,2 będzie ona odpowiadała wartości R=G=B=118 - bliżej sety będzie dla gradacji gamma 1,8. Jeśli moje rozumowanie jest poprawne, to może też ona mieć wartość 127 (128 nie jest połową zakresu, bo liczymy od 0 do 255) - w przypadku przestrzeni opartej na gradacji L* (np. ECI RGB v.2 aka. Lstar RGB)

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Szarość 18% w przestrzeniach RGB będzie zapewne zależała od gradacji danej przestrzeni. Jak sądzę - odpowiada ona w L*a*b wartości L*=50, więc w przypadku gradacji gamma 2,2 będzie ona odpowiadała wartości R=G=B=118 - bliżej sety będzie dla gradacji gamma 1,8. Jeśli moje rozumowanie jest poprawne, to może też ona mieć wartość 127 (128 nie jest połową zakresu, bo liczymy od 0 do 255) - w przypadku przestrzeni opartej na gradacji L* (np. ECI RGB v.2 aka. Lstar RGB)
    ....

Grey 18% to 18% odbitego światła i "zero" światłomierza. Ekran świeci więc, tak jak piszesz, trzeba uwzględniać gamma. Jak ze wszystkim na to też jest norma. ANSI (American National Standards Institute) podaje, że to R=G=B=102. Norma czy nie - to i tak niczego nie zmienia, że neutralnie szare tło i nieco ciemniejsze jest najbezpieczniesze do pracy z barwami.

To fragment z Reznicka a on nikoniarz to się zna

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał Awatar s..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Co Wy wiecie o burdelu na pulpicie...
    oooo ten wyglada prawie jak moj
    2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
    moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

A oto Zonkowy pulpit ;-) imitacja visty. Tapeta zmieniana raz na tydzień ;-)
    Pozdrawiam

>>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Coś już napisał Awatar RyszardSwiderski
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

No u mnie wygląda tak jak w załączniku. Lubię mieć w miarę poukładane ikony, chyba jestem przyzwyczajony do tego układu ikon, bo nie zmieniałem go od dawna...

40D, 50 f/1.8 II, 17-50 f/2.8, 70-200 f/4L, 8 f/3.5, 580EX II

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    A to mac user nie może mieć syfu na biurku? Czemuż to?

malo ktory macuser ma syf... z reguly tylko swiezy uzytkownik tzw switcher ma syf a kolega esteper ma maka dosyc dlugo bo znam go tez z myapple.pl

zreszta coz mnie sie tam bardziej podoba moj porzadek na biurku bo w realu jest kompletnie odwrotnie... ciezko sie dostac do czegokolwiek u mnie pokoju:P a w znajdowaniu nawet google nie pomoze:P
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gringo997 Zobacz posta
    malo ktory macuser ma syf... z reguly tylko swiezy uzytkownik tzw switcher ma syf a kolega esteper ma maka dosyc dlugo bo znam go tez z myapple.pl

zreszta coz mnie sie tam bardziej podoba moj porzadek na biurku bo w realu jest kompletnie odwrotnie... ciezko sie dostac do czegokolwiek u mnie pokoju:P a w znajdowaniu nawet google nie pomoze:P
    Teraz jest porządek, bo nad niczym nie pracuję Jak w ruch idzie Ai lub Ps to jest sporo na biureczku. Ale że macogłowi nie mają syfu na biurku to się nie zgodzę, znam takich którzy gdyby nie spotlight nie znaleźli by nic
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Uzależniony

Domyślnie

ahhh teraz siedze na tigerku i tu w spotlightcie nie da sie liczyc ale to wkurzajace...
    za bardzo nas stefan rozpieszcza...

widzisz u mnie na biurku japko z podpisem archiwum?
    tam laduje prawie wszystko co sciagam albo nad czym pracuje, faktycznie glownie spotlight bo ciezko sie polapac ew czasem CoverFlow i szukam czego mi trzeba
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Hmm, to u mnie ta teoria się nie sprawdza, bo mam syf na pulpicie od mojego pierwszego maka gdzieś w 96r i to na dodatek ubiegłego wieku. Zresztą w ogóle nie przekonuje mnie ta teoria jakoś. Maki to często komputery ludzi zarabiających na życie różnymi kreatywnymi formami, np. muzycy czy graficy, a ci dość często preferują jednak artystyczny nieład.

U mnie porządek na biurku realnym jest wprost proporcjonalny do porządku na biurku wirtualnym więc moja jaźń nie czuje się rozdwojona.

Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów