Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: zdjęcia zwierzaka w lesie - co robię źle?

Domyślnie zdjęcia zwierzaka w lesie - co robię źle?

Witam

Na wstępie zaznaczę że zaczynam bawić się w robienie zdjęć. Mojej pytanie może jest głupie czy naiwne, ale niestety nie umiem sobie poradzić z następującym problemem:
    Poszedłem sobie do małego lasku "upolować" jakąś wiewiórkę. Obiekt znalazł się prawie od razu, więc przystąpiłem do robienia zdjęć. Próbowałem różnych ustawień w różnych sytuacjach no ale niestety jak widać poniżej na zdjęciach ze zwierza został sam kontur właściwie... Starałem się robić zdjęcia maksymalnie na iso 400 i z jednej strony chciałem dać jak najkrótszy czas naświetlania żeby zamrozić zwierza, z drugiej chyba lepiej wydłużyć czas żeby uzyskać szczegóły? W którą stronę "iść" przy tego typu zdjęciach?

Poniżej parę zdjęć prosto z aparatu:
    1. f/4, iso 400, 1/400

2. f/4, iso 800, 1/125

3. f/4, iso 400, 1/200

4. f/4, iso 400, 1/200

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

No,brawa dla..wiewiórki.naprawde piękne rzeczy robiła. :smile: szczególnie na zdjęciu nr 3. Co do fotografa to..Widzisz, warto mieć jakieś założenia.Wiedzieć co chcesz i Jak pokazać .Potem konfrontacja planów i ich realizacji.Wiewiórka to ruchliwy stworek.Może na początek bardziej statycznie bym próbował.Pozdrawiam

Domyślnie

Jedyne co mi przyszło na razie do głowy to wykorzystać oświetlenie słońca. Tylko że rzadko wiewiórka była w takim "oświetlonym" miejscu ale przynajmniej w miarę normalnie ją widać. Nie do końca rozumiem "bardziej statyczne" - czy chodzi mniej więcej o to żeby tak kombinować ustawieniami żeby poprawnie oświetlić las i ćwiczyć np. na liściach, potem tak kombinować żeby skrócić czasy w celu upolowania zwierza?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

No nie.Myślę że na początek coś, co się nie rusza zbyt szybko.pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

PRzede wszystkim napisz czy robiłeś na trybie M czy na Av, Tv czy auto? I jakiego trybu pomiaru światła używasz?
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dani182 Zobacz posta
    Próbowałem różnych ustawień w różnych sytuacjach no ale niestety jak widać poniżej na zdjęciach ze zwierza został sam kontur właściwie...
    Zarejestrowanie się na zdjęciu samego konturu jest spowodowane zbyt dużą rozpiętościa tonalną zdjęcia. W najwiekszym skrócie masz wybór: Albo dobrze naswietlić wiewiórke i prześwietlić niebo, albo dobrze naswietlic niebo i niedoświetlic wiewiórki:wink:

z jednej strony chciałem dać jak najkrótszy czas naświetlania żeby zamrozić zwierza, z drugiej wydłużyć czas żeby uzyskać szczegóły
    Dłuższy czas naświetlania nie da Ci dosłownie szczegółów, tylko w tym wypadku lepsze naswietlenie obiektu (patrz: zdjęcie #2) przy czym wydłużenie czasu wiąże się z trudniejszym uzyskaniem nieporuszonego zdjęcia.

W którą stronę "iść" przy tego typu zdjęciach?
    Przy pierwszym poszedłbym bardziej w lewo..:wink:

I przy okazji to o co prosił arturs, napisz w jakim trybie fociłeś i pomiar światła, bo nie zachowałeś EXIF'ów do zdjęcia
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Domyślnie

Witam

Więc... zdjęcia robiłem w trybie M, pomiar światła wielosegmentowy.
    Pewnie błędnie postępuję przy ekspozycji ponieważ pilnuję sobie przy robieniu zdjęć czy wskaźnika nie mam na -2(staram się być koło 0). Natomiast "naświetlenie" zdjęcia oceniam na ekraniku po wykonaniu, ewentualnie szukam przepaleń, oceniam ostrość obiektu. Potem jak coś nie gra albo myślę że może być lepiej - zaczyna się kombinowanie z czasem oraz iso. Nie potrafię jeszcze zbyt świadomie wykorzystywać pomiaru światła więc innych trybów pomiaru niż wielosegmentowy raczej nie praktykuję

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dani182 Zobacz posta
    ... wykorzystywać pomiaru światła więc innych trybów pomiaru niż wielosegmentowy raczej nie praktykuję
    1. Zobacz tu
    2. Poćwicz BEZ wiewiórki tak, żeby pnie drzew były ostre i dobrze naświetlone.

Nie da się na jednym zdjęciu "pomieścić" jasnego nieba i ciemnego pnia. Można trochę zmniejszyć kontrast polarema le to jest niestety duży 'koszt' bo co najmniej 2 EV.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Pomiar swiatla przy trybie manualnym nie ma znaczenia, w koncu sam ustawiasz recznie wszystkie parametry ekspozycji. Jesli posilkujesz sie "drabinka" w wizjerze i dazysz do zera, to w sumie tak jakbys uzywal trybu (pol)automatycznego.

Wiewiorka zajmuje za malo miejsca w kadrze, to co jest dookola niej dominuje przy pomiarze swiatla, dlatego zdjecia wychodza tak rozne w zaleznosci od tego czy w tle masz niebo czy liscie.

Sprobuj ustawic ekspozycje na jakims obszarze i poczekaj az wiewiorka sie tam pojawi.

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

2 to by było fajne zdjęcie tylko że nie ma ostości (jak na wszystkich zresztą),pomiar światła w takich sytuacjach się nie sprawdza ,i trzeba to zrobić bardziej na czuja.
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów