Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: zdjęcia zwierzaka w lesie - co robię źle?

Domyślnie

W lesie sceny są mocno kontrastowe i trzeba wybierać co chce się mieć dobrze naświetlone - albo tło, albo pierwszy plan (tu w tym przypadku niebo, albo drzewa wraz z wiewiórką) - koledzy już wspomnieli o tym wczesniej.
    Osobiście (a jestem tak jak ty kompletnym amatorem), ustawiłbym ekspozycje na drzew, przestałbym patrzeć w wizjerku na wskazanie 0 i zrobiłbym serię kilkunastu zdjęć na jednych nastawach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    1. Zobacz tu
    2. Poćwicz BEZ wiewiórki tak, żeby pnie drzew były ostre i dobrze naświetlone.

Nie da się na jednym zdjęciu "pomieścić" jasnego nieba i ciemnego pnia. Można trochę zmniejszyć kontrast polarema le to jest niestety duży 'koszt' bo co najmniej 2 EV.

mamy Cię! ;-)
    strona nie bangla
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Domyślnie

Witam

Poszedłem sobie do mojego lasku ćwiczyć na drzewach ale niestety namierzyłem wiewiórkę i parę razy przebiegliśmy lasek... Staram się naświetlać na podstawie histogramu i ignorować drabinki. niestety żeby jakoś było zwierza widać wskoczyłem na iso 1600. Teraz zdjęcia moim zdaniem są troszkę bardziej czytelne ale za to "zaszumione" i nadal nieostre... jutro przystosuję statyw do biegania po lesie i zobaczymy czy jakoś mi to pomoże.
    Rozumiem że przepalone niebo na zdjęciu 3 będzie czymś akceptowalnym.
    Jeżeli chodzi o ostrość to jak już jakieś zdjęcie wyszło mi w miarę nieporuszone to akurat igły czy liście w okolicy obiektu. I tutaj mam takie pytanie: czy nie lepiej było by przymknąć przysłonę np. na 5.0 ?

1.iso 1600, f/4,0 1/160

2.iso 1600, f/4,0 1/100

3.iso 1600, f/4,0 1/160

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

strasznie dziwny masz pomiar światła kolego... coś wyprawiał z opcjami?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

Nie skupiałem sie nad pomiarem światła tlyko patrzyłem co wychodzi na zdjęciu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

dani182 Oj uparłeś się chłopie ne te wiewiórki. Proponuję (tak jak napisał jeden z moich przedmówców) coś bardziej statycznego np ślimak. Skupisz się wtedy nie tylko na żywym stworzeniu (bez obawy, że ucieknie z kadru), ale i na samym tle zdjęcia. A najlepiej poćwicz BEZ wiewiórki tak, żeby pnie drzew były ostre i dobrze naświetlone (tak jak też napisał jeden z moich przedmowców). Na rude przyjdzie czas. Ale z drugiej strony gratuluję uporu i silnego zaparcia - to też jest potrzebne w dążeniu do celu. Pozdrawiam.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

mam lepszy pomysl...

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dani182 Zobacz posta
    y
    1.iso 1600, f/4,0 1/160
    Przy 200mm i 1/160s ciężko o nieporuszone zdjęcie.. Przydałoby się ISO 3200 i 1/320 ale wtedy szumy będą już spore lub jaśniejsze szkło (coś jaśniejszego od F/4.0 8)). W lesie zdjęć często nie robię ale pamiętam, że zawsze jest tam za ciemno

Domyślnie

Czyli praca domowa na dziś:złapać zwierza, wypchać, ustawić na drzewie i strzelać do upadłego....

Cytat Zamieszczone przez talarczyk Zobacz posta
    Przy 200mm i 1/160s ciężko o nieporuszone zdjęcie.. Przydałoby się ISO 3200 i 1/320 ale wtedy szumy będą już spore lub jaśniejsze szkło (coś jaśniejszego od F/4.0 8)). W lesie zdjęć często nie robię ale pamiętam, że zawsze jest tam za ciemno
    Mam jeszcze 50 1.8 - nawet kiedyś biegałem z tym obiektywem za przypadkowo spotkaną wiewiórką

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez talarczyk Zobacz posta
    Jeśli chodzi o fotografię małych zwierząt, to dużo bardziej od demonizowanych jasnych szkieł przydaje się dobre jakościowo, wysokie ISO. Powód? Przy odległości od obiektu rzędu 1-2 metrów głębia ostrości i tak jest dość płytka przy przesłonach 5.6 czy 8. A co dopiero przy 2.8...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów