Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Refleksy w wizjerze 40D

Dopiero zaczyna

Domyślnie Refleksy w wizjerze 40D

Zauważyłem, zwłaszcza fotografując jasne obiekty (niebo), trudny do określenia refleks (może to nie refleks) widoczny przy bardzo dokładnym wpatrzeniu się w wizjer (coś w stylu okręgu wpisanego w wizjer) na zdjęciach wszystko jest ok nie jest on też widoczny w momencie braku obiektywu. Czy może być to problem ze złą współpraca z obiektywem standardowym ??
    Obawiam się że nie jest to niestety flara, można to zauważyć także nie robiąc zdjęć w plenerze a patrząc nawet na białą ścianę, na zdjęciach nic nie występuje, podobnie po zdjęciu obiektywu, nie wiem mam wrażenie że może to być problem współpracy obiektywu i body mam zamiar ale to w najbliższym czasie sprawdzić czy po zamontowaniu innego obiektywu też coś takiego daje się zauważyć.
    Dołączam schematyczny rysunek tego co zaobserwowałem może to pomoże w określeniu o co biega oczywiście przesadziłem z wyrazistością tego okręgu widać go dopiero po dokładnym wpatrzeniu.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zaintrygował mnie ten problem więc pogapiłem się wieczorem przez wizjer mojej 40-tki na białą ścianę i zapalony żyrandol z białymi kloszami. U mnie tego nie ma.
    Różne takie dziwne odblaski to widywałem w słoneczne dni w wizjerze (głównie flary i bliki) ale czegoś takiego nie zaobserwowałem.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wydaje mi się, że koncentryczne wzory powstające na matówkach, to rzecz normalna. Bardziej widoczna na ciemnych obiektywach, ew. po przymknięciu przesłony przez podgląd GO.

Cd. przymknałem właśnie 40d do f/16 i nie widzę okręgów. We wcześniejszych korpusach na pewno się pojawiały. Być może kwestia czystości matówki??
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 22-10-2008 o 11:21

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Zaintrygował mnie ten problem więc pogapiłem się wieczorem przez wizjer mojej 40-tki na białą ścianę i zapalony żyrandol z białymi kloszami. U mnie tego nie ma.
    Różne takie dziwne odblaski to widywałem w słoneczne dni w wizjerze (głównie flary i bliki) ale czegoś takiego nie zaobserwowałem.
    Najwyraźniej i najłatwiejsze do zauważenia jest w czasie robienia zdjęć nieba, potestuję jeszcze z różnymi wartościami przysłony może to coś wyjaśni

Robert

Bywalec Awatar milinet
    Miasto
    Konin, Poznań, Jarocin

Domyślnie

Potwierdzam spostrzeżenia Robercika, tylko że to nie refleks tylko matówka jest w ten sposób zmatowiona, specjalnie bądź też jest to wada niektórych egzemplarzy matówek. Widać to najwyraźniej bez obiektywu na białej ścianie patrząc centralnie np. na lampę, narożniki poza okręgiem który wyrysował robercik (wydaję mi się że okrąg jest troszkę mniejszy) są ciemniej zmatowione i w ogóle jakieś dziwne okręgi mi się tworzą, w środkowym okręgu matówki jest wszystko ok i widać wyraźne odcięcie od tego co nie jest ok.

Związku z tym że matówka prawdopodobnie jest matowiona obracając się a promień lasera matuje ją od środka na zewnątrz to może być wada fabryczna
    Ostatnio edytowane przez milinet ; 22-10-2008 o 20:25

Uprawnienia umieszczania postów