Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: AF a dendrologia

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie AF a dendrologia

Kurcze, czy pień pokaźnego drzewa z wyraźnie zaznaczoną fakturą w świetle słonecznym jest tak zdradliwym tematem dla AF? 5 strzałów zestawem 40D+85/1.8 na dużych otworach z odległości ok. 20m, przysłony 1.8-2.2. 3 foty wyostrzone poprawnie, na 2 pozostałych ostrość ze 2 metry przed drzewem.
    Tak, przekadrowywałem z centralnego, ale przy tym dystansie nie powinno mieć to znaczenia, poza tym jeśli już przesunąć płaszczyznę ostrości za obiekt a nie przed.
    Sam już nie wiem, co myśleć. O ile na bliskie odległości 85-tka to terminator, to na większe wcale nie jest taka pewna. Znaki drogowe i inne mocno kontrastowe obiekty łapie poprawnie, ale przy normalnych ujęciach często myli się bardzo znacznie.
    Body, stałki, zoomik

Uzależniony

Domyślnie

U mnie podobnie: bliskie odległości rewelacja, dalsze znacznie gorzej nawet przy f/4.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeśli faktycznie ostrzysz na słoje to ma prawo, a nawet obowiązek nie działać - w instrukcji nawet to się chyba nazywa repetitive patterns, bodajże.

Po prostu nachodzą się na siebie nie te słoje i AF myśli, że jest ostro
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

że jak? Co nachodzi?
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canis_lupus Zobacz posta
    że jak? Co nachodzi?
    Weźmy starego Zenita albo Praktikę z pryzmatem i wydrukujmy (albo wyświetlmy na monitorze) kilka poziomych kresek.
    Gdyby kreska była jedna - to wiadomo - ostro będzie wtedy, gdy "lewa" i "prawa" kreska się połączą w pryzmacie. Ale w przypadku dwóch i więcej kresek mogą "najść" na siebie kreski sąsiednie - a AF (bo tak działa) uzna, że jest ostro.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    U mnie podobnie: bliskie odległości rewelacja, dalsze znacznie gorzej nawet przy f/4.
    A masz UV nakręcony może? Właśnie znalazłem w paru miejscach informacje, że AF 85-tki lubi głupieć z UV-kami.

Np. za forum dpreview:
    One more thing, UV filters seem to trick the 85 1.8 auto-focus a bit. The lens seems to work best with NO filters attached.
    Jak będę w domu od razu sprawdzę. Noszę kondomy na wszystkich szkłach, ale być może dla tego zrobię wyjątek ;-)

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Jeśli faktycznie ostrzysz na słoje to ma prawo, a nawet obowiązek nie działać - w instrukcji nawet to się chyba nazywa repetitive patterns, bodajże.

Po prostu nachodzą się na siebie nie te słoje i AF myśli, że jest ostro
    Uhm, kojarzyłem te patterny z instrukcji stąd właśnie mój wątek.

Coby jednak uściślić ostrzyłem na miejsce, gdzie był trochę inny obszar po odciętej gałęzi (chyba). Pokazałbym fotę, ale być może podobny kadr będzie moim zawodnikiem na jesiennego battle'a, więc nie mogę
    Ostatnio edytowane przez tomdz ; 21-10-2008 o 17:20 Powód: Automerged Doublepost
    Body, stałki, zoomik

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Weźmy starego Zenita albo Praktikę z pryzmatem i wydrukujmy (albo wyświetlmy na monitorze) kilka poziomych kresek.
    Gdyby kreska była jedna - to wiadomo - ostro będzie wtedy, gdy "lewa" i "prawa" kreska się połączą w pryzmacie. Ale w przypadku dwóch i więcej kresek mogą "najść" na siebie kreski sąsiednie - a AF (bo tak działa) uzna, że jest ostro.
    Bzdury pleciesz. AF działa na zasadzie pomiaru kontrastu.
    Galeria ,
    Druga galeria,

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Bzdury pleciesz. AF działa na zasadzie pomiaru kontrastu.
    Ale tylko w LiveView i kompaktach. W normalnym przypadku z lustrem jest pomiar różnicy faz.
    Body, stałki, zoomik

Miasto
    Kraków

Domyślnie

w sumie racja...
    ale w takim razie czujniki krzyzowe nie powinny posiadac tego błędu.
    Galeria ,
    Druga galeria,

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

w sumie racja...
    ale w takim razie czujniki krzyzowe nie powinny posiadac tego błędu.
    Może trochę... Ale problemu to nie rozwiązuje. Jeśli np kreski będą pionowe to czujnik poziomy będzie działał jak w liniowym a pionowy nic nie złapie.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów