Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 67

Wątek: EOS 40D wady i zalety

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

40D to świetny aparat za śmieszne pieniądze. Jest na rynku od ponad roku i niedomagania wieku dziecięcego zostały przez Canona usunięte wraz z kolejnymi wersjami oprogramowania. Z 70-200 4.0 będziesz miał bardzo dobry, bardzo szybki zestaw - na rajdy jak znalazł. O jakość zdjęć nie musisz sie martwić - jest bardzo dobra. Ja problemów z tym aparatem przez rok użytkowania nie miałem żadnych.
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

no i znajdz teraz wsrod wielu ponad 1000 rezultatow, wielu offtopów, przepychanek i sprzecznych opinii odpowiedz na konkretne pytanie.. jak bylo napisane w 1 topicu - osoba juz poczytala ale nadal jest tylko krok dalej niz punkt wyjscia.
    d90 wydaje sie swietną puszka (w koncu dosc podobny do d300 o ile mnie pamiec nie myli).
    40d tez dobra pucha, chociaz ustepuje nikonowi. jednak kupujac z 2200 nowego 40d masz ok 1800 na szklarnie). To jest juz 70-200 4 L z USA, czy uzywany..
    najlepiej pojsc do sklepu i popstrykac, wyjsc na ulice, probowac zlapac samochody przejezdzajace - mi się udalo na to namowic sprzedawce
    ja się nie wypowiadam na temat jakosci bo nie mialem 40d, ale to bedzie moj przyszly zakup. a co z tym LCD nie tak?

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa/Łódz

Domyślnie 40D - przebieg 120 tys fotek

Aparat z kartą Toshiba wieszał se kilka razy, po zmianie na Kingston nie powiesił sie mi ani razu, byc moze mialem jakas wadliwa karte. Migawka poszła mi przy 110 tys zdjec, ERR 99 - podczas wesela, myslałem ze szlag mnie trafi !! Do puszki uzywam Sigmy 17-70 2.8-4.5 DG Macro, C 1.8 II, C 17-40 L, C 50 mm 1.4, Z Sigma tak sobie chodzi, ale z obiektywami Canona radzi sobie swietnie, w koncu ten sam producent, na zdjeciach w slabszym swietle olbrzymia roznica ladnie rysuje szczegoly, nie narzekam, serwis po telefoniczniej prosbie odeslal mi aparat naprawiony na gwaranacji w ciagu 14 dni, w tej puszcze nie mam do czego juz przyczepic sie, dobry aparat za male pieniadze

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

LCD nie ma zbyt użytecznej rozdzielczości, a dodatkowo układ pikseli (poszczególne linie są przesunięte o pół piksela względem siebie) powoduje, że jest mniej wyraźny (tu masz porównanie z ekranem z D300, czyli tym samym, który jest w D90: http://www.dpreview.com/reviews/nikond300/page3.asp, sekcja LCD Monitor).
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

SinkER
    Guest

Domyślnie

Dzieki wszystkim za pomoc.

Zeby uściślić: w watku tym bardziej zalezy mi na informacji o niezawodnosci apartu, a nie o budowaniu systemu. informacje ogolne podalem, poniewaz jest to moj pierwszy post i troche chcialem sie okreslic i uniknac pytan ile masz kasy

Oczywisci nadal chetnie wyslucham wszystkich.

pozdr.

Coś już napisał Awatar sleep

Domyślnie

Hmm moje spostrzeżenia przy użytkowaniu 40D

Podpięte dwa obiektywy 24-70 2.8 i 70-200 4 - nie widzę zastrzeżeń, brakuje szerokiego kąta, ale przy 70-200 idealne rozwiązanie.
    Słaby LCD
    Migawka uszkodzona po 50 tys - wymiana Żytnia (gwarancja).
    Dobrze leży w ręku z gripem, Al servo - jak to przy klasie xxD - średni
    AF - na 10 zdjęć zdarza się jedno nieostre.

Warunki w których pracuję od -30 do +40 (wiatr, deszcz, śnieg, słońce) - nigdy mnie nie zawiódł - no oprócz migawki.

Kilka przykładowych kadrów z wyścigu (prosto z puchy - zmieniona wielkość na 60x40 cm) - Rajd Orlen 2008 - "Przez bród"

Ps. kupiłbym 50D.
    Pozdro
    40D, 5D2 + dwie L-ki, 550 EX, 580 EX II, statyw Manfrotto www.zycieplocka.com.pl

Janulek
    Guest

Domyślnie

Dołączę się do wątku. Również stoję przed decyzją, czy brać 40D. Jestem w zasadzie zdecydowany na ten model.
    Możecie mi jednak powiedzieć ile kosztuje wymiana migawki nie mając body na gwarancji?
    serdecznie pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Około 600 zł. A tak w ogóle:
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=17120
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ja póki co nie mogę narzekać. Dużą zaletą dla mnie jest bardzo dobry AF. Czuły, z dobrym szkłem szybki, bardzo szeroko rozmieszczone krzyżowe - całkiem użyteczne nawet w dość słabym świetle. Jeśli chodzi o servo to mój ulubiony test na ważki wypadł bardzo dobrze (znacznie lepiej niż w 30D) choć oczywiście jest tu problemem dziura pomiędzy punktami AF. W porównaniu do starej jedynki - servo - nie ma porównania . Natomiast ku mojemu zaskoczeniu w słabym świetle 40-tka "wybrała młode" jedynce aż miło 8).
    Wadą jest wyświetlacz - według mnie jego największym mankamentem jest to, że ja raz na nim widzę, że jest ok. a innym razem jest do d... i nie wiadomo kiedy to tak naprawdę wina wyświetlacza, a kiedy złego zdjęcia.
    Użytkowo uważam, że to świetna pucha do reporterki.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 29-10-2008 o 18:47
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów